8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně nasytit domácího mazlíčka?

25. 05. 2009 | Zvířátka

S růstem životní úrovně se neustále zvyšují počty zvířat chovaných ze záliby a mění se samozřejmě i možnosti jejich výživy. Vedle tradičního způsobu krmení psů a koček doma připravovanou stravou se stále více prosazují průmyslově připravená krmiva.

Průmyslově vyráběná (hotová) krmiva
V současnosti můžeme konstatovat, že nejméně polovina chovatelů u nás podává svým miláčkům pravidelně nebo alespoň příležitostně kompletní granulovaná nebo konzervovaná krmiva. Kromě toho se ve stále větší míře využívají tzv. diety, prostřednictvím kterých lze udržovat pod kontrolou onemocnění chronického charakteru. Další možnost představují hotová krmiva redukující výskyt zubního kamene nebo onemocnění močového ústrojí, nízkokalorické diety u psů a koček trpících obezitou, apod. 

Domácí krmiva a s tím související zdravotní problémy
Při srovnání výhod a nevýhod tradičního způsobu krmení s průmyslově vyráběnými krmivy, může ČR sloužit jako modelový příklad. Před rokem 1990 se u nás krmilo prakticky Jak správně nasytit domácího mazlíčka?výlučně stravou domácí. Z praxe veterinářů vyplývá, jak nesnadné, ba dokonce nemožné, bylo i pro zkušené chovatele připravit z tradičních surovin vyváženou krmnou dávku, která by vyhovovala i obsahem minerálů a vitaminů. V období před sametovou revolucí se jen velmi zřídka veterináři setkávali se psy velkých plemen, kteří by netrpěli chronickými průjmy. Pokud jejich majitelé přidávali do krmení i kosti, balancovali psí pacienti mezi úpornými zácpami a trvale řídkými výkaly.

Nemoci z nevhodného krmení
Stravou je možné ovlivnit i jiné než zažívací problémy. Například kvalita osrstění souvisí kromě genetických vloh přímo s výživou. Snad největším problémem v době převahy domácích krmiv bylo onemocnění pohybového aparátu (svaly, šlachy, vazy, klouby a kosti) ze špatně vyvážené stravy. Velké dávky masa, nedostatek vápníku a víceméně nárazové podávání vitaminu D v období intenzivního růstu vedlo k masivnímu výskytu „křivých“ končetin, spontánních zlomenin a kulhání s dlouhodobými následky.

Zdravotní problémy odstraněné hotovými krmivy
Za poslední dvě dekády se situace změnila do té míry, že řada zdravotních problémů souvisejících s výživou byla vyřešena. Před rokem 1989 byly poměrně časté případy křivice a ztráta vápníku z rostoucí kostry. Nejčastěji se odvápnění kostí vyskytovalo u psů krmených doma připravovanou stravou s vysokým podílem masa (maso je bohaté na fosfor a chudé na vápník). Používání nutričně vyvážených průmyslově připravených krmiv tyto zdravotní problémy odstranilo. Neznamená to ovšem, že by teď veterináři byli bez práce.

Překrmování a předávkování
Dřívější nedostatek živin či jejich nepoměr byl ale pozvolna vystřídán jejich nadbytkem a překrmováním. Majitelé psů bohužel občas „neponechávají nic náhodě“ a k profesionálně připravené a dobře vyvážené krmné dávce jen tak pro jistotu přidávají vitaminové a jiné preparáty s vysokým obsahem vápníku, příp. až toxickými dávkami vitaminu D. Výsledkem bývají závažná onemocnění kloubů, dochází k deformaci páteřního kanálu, bolestivému pohybu a dalším nepříjemným problémům, které musí být následně řešeny ortopedickými zákroky, intenzivní léčbou a dlouhodobou rehabilitací. Někdy méně znamená více a beze zbytku to platí v případech, kdy se majitelé snaží „nadopovat“ psa jako vrcholového sportovce tím nejlepším a v co největším množství, přestože zvíře není ve své kůži.
Autor: Prof. MVDr. Miroslav Svoboda, CSc., přednosta Kliniky chorob psů a koček Fakulty veterinárního lékařství

Zdroj: Výživa psů a koček.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ano průmyslová krmiva jsou vyvážená a zdravá. Ale jen ty kvalitní! Většina krmiv známých z reklam stojí zaprd :(
Obrázek uživatelky
profil
pro zvířata je opravdu vyvážená a zdravá ??? není to otázka byznysu podobně tak, jako u potravinových doplňků pro lidi? Myslím, že velká většina lidí o tom nepřemýšlí a nechá se ovlivnit všudypřítomnými reklamami. Důsledky mnohdy bývají vážné...snehurko, máš pravdu, takhle jsme se o psy a kočky starali dříve, jenže tato zvířata v současnosti žijí převážně v městských bytech ...toto ochráncům zvířat nevadí, že vlastně žijí "v klecích"..? Nechtěla bych být velkým psem, který žije s páníčky v maličkém bytě, miska s vodou a pár granulí ...
Obrázek uživatelky
profil
Rozmazlený městský kočky možná trpí ale my jsme měli na vesnici kočky, které byly odjakživa krmeny i domácí stravou a nikdy neměli žádné problémy a dožívaly se vysokého věku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles