8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat čerstvé citrusové plody?

27. 08. 2013 | Diety
Maloobchodní prodej čerstvých citrusových plodů se ve všech členských státech EU, tedy i v ČR, řídí jednotnými pravidly, která jsou stanovena v nařízení Evropské komise č. 1221/2008. V něm se především ukládá, že citrusové plody musí být celé, bez otlaků, zdravé, čisté a bez škůdců. Nesmí být poškozeny mrazem či nadměrnou vlhkostí a také nesmí vykazovat známky vnitřního vysýchání. Unijní nařízení také uvádí, jaké informace musí spotřebitel dostat.

Povinné jsou tyto informace:


Země původu se musí uvádět u všech druhů citrusů. Musí být uvedena i u nebalených plodů v těsné blízkosti zboží.

Jméno a adresa balírny
nebo odesílatele, případně se uvádí adresa prodejce usazeného v některém členském státu EU, a to v těsné blízkosti slov „baleno pro“.

Jakostní zařazení musí být uvedeno buď na obalu, nebo v bezprostřední blízkosti nebalených plodů. Třídy jakosti jsou tři - výběr, I. jakost a II. jakost. Výběrové citrusy musí mít vynikající jakost, nesmí mít žádnou vadu ve tvaru, zbarvení i slupce. Jednička neboli dobrá jakost připouští malé vady slupky a lehká zhojená zranění. Dvojka může mít hrubší slupku či zhojená poranění. Lehké částečné uvolnění slupky je povoleno u pomerančů a mandarínek.

Jak vybrat čerstvé citrusové plodyNázev odrůdy je povinný pro pomeranče. V případě citrónů se musí uvádět, jde-li o plody odrůd Verdelli nebo Primofiore; smějí totiž obsahovat méně šťávy než citróny ostatních odrůd.

Velikostní kategorie
se uvádí u pomerančů, citrónů a mandarínek. Počet velikostí pro různé citrusové plody je různý, čím je číslo vyšší, tím je plod menší. Pro pomeranče je stanoveno 14 velikostních kategorií od nuly do třináctky, přičemž nula značí největší pomeranče a třináctka nejmenší. Citróny mají osm velikostí, a to od nuly (největší plody) do sedmičky (nejmenší plody). Mandarínky se prodávají ve velikostech jedna až deset, největší je jednička.

Jádra v dužnině – jejich přítomnost se uvádí u klementinek, což jsou plody podobné mandarínkám. Unijní nařízení rozlišuje klementinky bez jader, dále klementinky, které mají jedno až deset jader; klementinky s jádry obsahují více než deset jader.

Minimální množství šťávy
– klementinky jí musí obsahovat aspoň 40 % a mandarínky 33 %. Pro citróny odrůd Verdelli a Primofiore je předepsáno alespoň 20 % šťávy, pro všechny ostatní odrůdy pak minimálně 25 %. Různé množství šťávy je předepsáno také pro pomeranče. Krvavé jí musí obsahovat aspoň 30 %, sladké 33 % a všechny ostatní odrůdy pak 35 %.

Konzervační nebo jiné chemické látky
, které byly použity k ošetření plodů před vysycháním a zkázou jsou také nezbytnou součástí informace o balených citrusech.

Je zakázáno používat látky, které napodobují chuť či vůni citrusů.

Informační samolepky
na jednotlivých citrusových plodech nesmí po sloupnutí zanechávat na kůře zbytky lepidla.

Zdroj: Dtest.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Informační samolepky -co to je?Nikdy jsem žádné neviděli.
Obrázek uživatelky
profil
Unijní nařízení rozlišuje klementinky bez jader, dále klementinky, které mají jedno až deset jader; klementinky s jádry obsahují více než deset jader....
fascinující když si představím ty bruselské úředníky jak počítají jadérka....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles