8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké jsou podmínky pro chirurgickou léčbu obezity?

5. 02. 2022 | Diety

OTÁZKA TÝDNE:


Trpím vysokým stupněm obezity a nedaří se mi zhubnout. Jaké jsou podmínky pro bariatrickou operaci?



ODPOVĚĎ:


Obezita se stala velkým problémem soudobé společnosti, patří mezi tzv. civilizační choroby. Její prevenci a léčbě je věnována velká pozornost. Závažná obezita se často kombinuje s dalšími onemocněními, jako jsou cukrovka, vysoký krevní tlak, porucha metabolismu tuků, onemocnění pohybového systému, poruchy dýchání ve spánku atd.

léčba obezityLidé, kteří se opakovaně neúspěšně pokoušejí zhubnout, by měli absolvovat léčbu obezity pod dohledem odborníků na specializovaném pracovišti, které se léčbou obezity zabývá (obezitologie). U léčby obezity se nejedná pouze o samotný úbytek váhy, ale také o celkové zlepšení zdravotního stavu, a to jak fyzického, tak i psychického.

U závažnějších forem obezity může kromě individuálně nastavené diety a pohybového režimu pomoci i doplňková farmakologická léčba Na farmakoterapii je třeba pohlížet jako na součást komplexní strategie léčby obezity. Léčba může probíhat výhradně na základě indikace a pod dohledem ošetřujícího lékaře.

Chirurgická léčba obezity je léčebnou metodou pouze u vysokého stupně obezity, kde zcela selhaly všechny dosavadní způsoby konzervativní léčby a komplikace spojené s touto extrémní obezitou vážně ohrožují zdravotní stav pacienta. Indikačním kritériem jsou hodnoty BMI nad 40, za rizikové jsou považovány hodnoty BMI nad 35 při současném výskytu dalších závažných chorob.

Indikaci k některému typu bariatrické operace provádí tým odborníků – internista-obezitolog, chirurg, psycholog, dietolog. Na základě posouzení závažnosti celkového zdravotního stavu pacienta se určí, zda je chirurgická léčba v daném případě vhodná a bezpečná. V případě, že je pacient k léčbě tímto způsobem indikován, je operace hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Pacient je po provedené bariatrické operaci i nadále sledován ošetřujícím lékařem a musí dodržovat předepsaný dietní a pohybový režim. Právě změna životního stylu a životosprávy je podstatná a klíčová. Při léčbě obezity je důležité mít realistické cíle. Pacient nemění pouze jídelníček, ale celý svůj životní styl a přístup, jen tak může dojít i k následnému zlepšení přidružených onemocnění, o kterých jsme hovořili v úvodu.


Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !