Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jánošíkův kraj

18. 03. 2022 | Evropa

Poznávání zajímavých míst je jedním z motivů pro cestování, neboť obohacují zážitky. Jedno z nich je spojené se známou historickou postavou, která reprezentuje lokální kulturu.

Když se řekne Juraj Jánošík, tak se asi najde málokdo, aby nevěděl, kdo to byl. Většina by hned řekla, že je to známý zbojník v typickém oblečení s ozdobnou vestou, velkým kloboukem a dřevěnou sekyrkou s dlouhým topůrkem. Ovšem i tak se někteří domnívají, že jde o smyšlenou postavu spojenou s legendou, která reálně neexistovala podobně jako třeba Jára Cimrman.

Ovšem opak je pravdou. Juraj Jánošík je skutečnou historickou postavou, která se narodila 25.1.1688 a žila na Slovensku, konkrétně severovýchodně od města Žilina, kde je část regionu, který se nazývá Jánošíkův kraj. Právě tam působil se svými zbojníky, přičemž dle tradice přepadávali bohaté, aby je oloupili a následně lup přerozdělili chudým. Tento filantropický přístup se samozřejmě líbil běžnému lidu žijícímu v těžkých podmínkách, ale dle očekávání byl trnem v oku všem z bohatých vrstev. Jeho opakované přepadávání vyvolalo hon na jeho osobu s cílem zastavit jeho zbojnické nájezdy.

Jánošíkův krajAčkoliv se mu dlouho dařilo skrývat a unikat chycení, jeho osud byl k němu krutý. Při jedné z bitek, ve kterém se ho snažili chytit, mu byl hozen hrách pod nohy, na kterém uklouznul, upadl a tím byl dopaden. Právě pro odrazení ostatním, kteří by ho chtěli následovat, učinili ostentativní usmrcení pověšením na hák dne 17.3.1713. Tento příběh byl i zfilmován, což dokládá popis historických faktů, které existují již přes 300 let.

Jánošíkův kraj je nejen geografickým působištěm tohoto zbojníka, ale má tam i hrob s velkým ocelovým křížem a pamětní desku. Je to symbolické místo, kde „žije legenda“ zbojníka, který bohatým bral a chudým dával. Lidé, kteří k tomuto místu přijdou, mohou snít o jeho nekonečné odvaze, zázračném opasku a bájném pokladu.

Ve stejné lokalitě se nachází tradiční dřevěné sruby, které jsou vyzdobeny vyřezávanými sochami zbojníků. Některé sruby jsou jako soukromé chaty, jiné slouží jako restaurace nebo na ubytování. Tradici místního kraje dokresluje i detail na klíčích od těchto srubů. Místo obvyklé klíčenky zaujímá malý dřevěný zbojnický klobouk.

Okolí obklopují husté lesy, kde se v zimě často drží hodně sněhu. Jde též o oblast, kde se hojně vyskytují medvědi a není výjimkou, že v noci se zatoulají až ke srubům. Celkově je to velmi malebné místo, které dává záruku hezkého výletu a propojení s historickými událostmi i kulturou.

Pokud máte rádi přírodu, neobvyklé dřevěné sruby, dekorativní vyřezávané sochy a toužíte zavzpomínat na reálný příběh zbojníka, můžete zvážit uvedené místo na výlet. Možná to při čtení tak nevyzní, ale když osobně stojíte u hrobu nebo pamětní desky Jánošíka, pocítíte silnou emoci a vaše zážitky dostanou dlouhodobou vzpomínku. 


Lotusolog - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jánošíkův kraj:

Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
Jánošíkův kraj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek, pěkná pozvánka na Slovensko.
Ještě jsme tam nebyli, jako tip je to super.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký kout Slovenska.. byla jsem tam poprvé před 52roky..utíká to..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles