Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Japonci v Holašovicích

10. 03. 2013 | Česká republika
Troufám si říct, že při našem putování po vlasti jsme za ty roky prošli a projezdili stovky obcí a vesniček. V mnohých z nich jsme měli možnosti obdivovat dochovaná stavení roubená i hrázděná a v jihočeských vískách pak statky s prvky tzv. selského baroka.

Bylo jich opravdu mnoho a nebylo by snadné ani správné říci, která z nich jsou opravdu ta nej -. Pro mne jsou to spíše ta místa, kde na něco hezkého narazíte tak trochu nečekaně. Mnohdy jsou sice vyhlášeny vesnickou památkovou rezervací, ale nejsou nijak masivně propagována, neproudí sem davy návštěvníků. Přesně tento milý dojem ve mně zanechaly Plástovice, které se nachází pár set metrů od hlavní (císařské) silnice z Budějovic na Vodňany.

Namátkou jsem vybrala pár fotografií i z dalších jihočeských obcí, často jsou s nimi spjaty různé vzpomínky.
Ta, kterou zde chci popsat, se váže k vesnici, která je lidovou architekturou proslulá, a byla v roce 1998 zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO - Holašovice.

Japonci v HolasovicíchRozlehlou obdélníkovou náves obklopují nádherné statky, jejich štukovým dekorem zdobené štíty se odrážejí v hladině rybníčku.
Přijeli jsme sem na kolech jednoho všedního letního dne z letoviska pod Kletí, kde jsme trávili dovolenou. Usedli jsme pod jednu z mohutných lip a vychutnávali poklidnou atmosféru. Malebné domky připomínaly kulisu z Prodané nevěsty. Napadlo mě, že zazní oněch pár známých tónů a ze všech stran vyběhnou sboristé v lidových krojích, během chvilky zaplní celý prostor a začnou zpívat "Proč bychom se netěšili".

To se ale nestalo. Namísto krojované družiny dorazil autobus japonských turistů. Jejich vpád na náves měl stejnou intenzitu jako úvod Smetanovy opery, místo bujarého popěvku je ale doprovázelo cvakání spouští fotoaparátů. Ano, japonští turisté jsou svou fotografovací mánií proslulí, ale vidět je takto v akci, byl opravdu zážitek. Na svět kolem sebe se v podstatě dívali pouze přes hledáčky svých záznamových zařízení. Fotili a filmovali nepřetržitě, už když sestupovali po schůdkách autobusu. Několik z nich nám vtisklo do rukou své aparáty, abychom je zvěčnili před jihočeskou chalupou, jiní pronikli na jeden z dvorků a fotili se s domorodci v okně s pelargoniemi. Celá invaze trvala jen pár minut, popoháněni průvodkyní naskákali zpátky do autobusu a hurá dál, vždyť musí ještě stihnout minimálně Hlubokou a Český Krumlov!
Milí, usměvaví lidé. Co asi budou doma vyprávět o - pro ně exotických - Holašovicích?

Autobus zmizel za zatáčkou, okamžik v nás přetrvával pocit, jaký máte, když se nádražím prožene rychlík a vzduchem ještě chvíli poletuje zvířený prach. Pak už byl zase jen krásný slunný den, ve větvích lip bzučely včely a hladina rybníčku na návsi zrcadlila štíty holašovických stavení.
Ještě chvíli jsme vstřebávali poetiku místa a pak znovu šlápli do pedálů vstříc dalším zážitkům, dalším kilometrům, dalším malebným vískám.

Jen pro úplnost dodám, že v Holašovicích kromě lidové architektury najdete i další zajímavost - megalitický kruh z obřích kamenů, vytvořený místním usedlíkem. Údajně vytváří pozitivní energii. 
Sázíte-li na jistotu, lze si energii dobít i v příjemné restauraci přímo na holašovické návsi.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Japonci v Holašovicích:

Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
Japonci v Holašovicích
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tady jsme byli před 14 dny, mám také krásnou fotodokumentaci - projížděli jsme na Hlubokou
Obrázek uživatelky
profil
Krásná vesnice.....tam mít chalupu, to by bylo.
Obrázek uživatelky
profil
hezké fotky i příběh
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok a krásne fotky zaujímavých domov.Smajlík
Tých japonských turistov si opísala presne. O japonských turistoch sa hovorí že : Utekajú, fotia, fotia, fotia, utekajú, fotia, fotia, fotia, utekajú, fotia, ... a doma potom pozerajú kde vlastne boli.
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles