Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jenštejn

14. 02. 2023 | Česká republika
Dnes bych vás všechny ráda pozvala na krátkou procházku malebnou vsí, jejíž dominantu tvoří zřícenina stejnojmenného hradu.

Obec Jenštejn se nachází v okrese Praha-východ, ve Středočeském kraji. Rozkládá se asi šestnáct kilometrů severovýchodně od centra Prahy a sedm kilometrů jihozápadně od města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Sousedí s obcemi Podolanka, Dřevčice, Svémyslice, Radonice a s pražským katastrálním územím Vinoř. Žije zde zhruba 1400 obyvatel.

Jenštejn byl založen současně s malým, vodou chráněným hradem v první polovině 14. století Jencem z Janovic, dvorským místosudím v letech 1336-1361. Samotný hrad byl však dostavěn ještě o pár let později (1368) za Pavla z Vlašimě, který jej koupil od předchozích majitelů a získal tak přízvisko Pavel z Jenštejna. V dalších letech hrad poměrně často měnil své majitele.

JenštejnKonečně jeho poslední majitel Jan Dobřichovský z Dobřichova, který hrad získal v r. 1560, ho doslova propil a když poté v roce 1583 zemřel, zabrala hrad, v té době nazývaný zámkem, pro dlužné pokuty Dobřichovského česká komora a připojila jej v roce 1587 ke komornímu panství brandýskému. V té době již nebyl obýván a začal rychle chátrat. Zápis z roku 1608 označuje Jenštejn jako „zámek starý a zpustlý“.

Poslední ránu dostal hrad v době třicetileté války, pravděpodobně v roce 1640, kdy vojska švédského generála Banera vydrancovala a vypálila městečko Jenštejn a společně s ním vypálila i opuštěný zámek. Po třicetileté válce zůstaly v Jenštejně nadlouho pouze vypálené, zpustošené a liduprázdné grunty.

Opuštěné statky byly znovu osazeny až v létech 1655-1660. V té době byl Jenštejn povýšen na městečko a byla mu přiznána práva trhová. Ještě na začátku 20. století byl Jenštejn uváděn jako městečko, tohoto práva však oficiálně nikdy nevyužil.

Počátkem 70. let 20. století byl hrad celkově zrekonstruován a roku 1977 zpřístupněn veřejnosti. Nejvýraznější a nejlépe dochovanou hradní částí je mohutná okrouhlá 22 metrů vysoká věž. Uvnitř se nachází dochovaná kaple s kruhovou lodí a presbytářem. Během prohlídky nahlédnete do hladomorny, kaple a spatříte expozici o historii hradu. Z vrcholu věže se vám pak naskytne daleký výhled na krajinu středního Polabí.

V areálu hradu Jenštejn najdete dva malé expoziční prostory - bývalý strážní domek vpravo od brány, kde je i prodej vstupenek a okrouhlou věž hradu.
V přízemí hradní věže můžete nahlédnout proskleným průhledem do podzemní hladomorny, ve vyšších patrech, kam vystoupáte po původním točitém schodišti, na vás čeká expozice věnovaná historii hradu, výsledkům archeologického výzkumu a osobě Jana z Jenštejna. Prohlédnete si pěkně zachovalý zaklenutý prostor gotické kaple a po zdolání posledního úseku schodů a těžkého poklopu vstoupíte na samotný vrchol věže, který je upraven jako rozhledna.

Ve strážním domku u brány máte možnost si prohlédnout expozici věnovanou celé historii obce, která zahrnuje i několik tisíc let pravěkého osídlení. Zajímavostí je instalace dobového interiéru malé světnice, ilustrující životní podmínky venkovské chudiny v posledním obývaném domku podhradí ještě v 1. polovině 20. století. Je zde přístupný i prostor temného sklípku vytesaného do skály.

Před nedávnem zde byla instalována i nová výstava - místnost věnována lidovému léčiteli Janu Mikoláškovi, který ve vile na okraji Jenštejna působil po 2. světové válce.
Další památkou, která stojí za shlédnutí, je pak výklenková kaple z roku 1855, která stojí ve středu obce. 

Kahomar - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jenštejn:

Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
Jenštejn
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jistě zajimavé misto.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkné čteníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
místo. Jako název mi je povědomý, ale nebyli jsme zde... Pěkná pozvánka na výlet Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles