Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jezero Hévíz vs. jezero Balaton: 10 faktů, které byste měli vědět

13. 11. 2019 | Evropa
Jezero Hévíz a jezero Balaton patří v Maďarsku k velmi oblíbeným destinacím. Denně zde můžete potkat až 10 tisíc lidí, kteří zde tráví svou dovolenou. Možná dobrý okamžik podívat se na to, co víme, nebo možná co bychom měli vědět o dvou nejznámějších jezerech Maďarska.

    1. Zatímco jezero Balaton je největší sladkovodní jezero ve střední Evropě, jezero Hévíz je největší jezero s termální vodou na světě, které je vhodné ke koupání. Zdrojem jezera Balaton je řeka Zala, Hévíz má svůj vlastní pramen, který je v jeskyni na dně jezera.

    2. Nejhlubší bod jezera Balaton je asi 11 metrů, u jezera Hévíz je hloubka až 38,5 metrů.

    3. Povrch vody jezera Balaton je 600 km2, zatímco jezero Hévíz má pouze 0,0475 km2. Díky velké průtokové síle v jezeře Hévíz je veškerá voda z jezera vyměněna každých 72 hodin. Pokud jde o jezero Balaton, tento jev trvá téměř dva roky.

    4. Teplota vody v jezeře Balaton v horkých letních dnech dosahuje až 28 ° C, v chladných zimních měsících pak může horní vrstva vody zmrznout a led může dosáhnout tloušťky až 25 cm. Teplota jezera Hévíz nikdy neklesne pod 23 ° C, a to ani v zimě. V létě voda jezera Hévíz dosahuje až 35-36 ° C.
Maďarsko - Hevíz x Balaton
    5. Voda jezera Balaton je kvalifikována jako pitná voda, stejně tak je to v případě jezera Hévíz. Ta je však také vhodná k léčení za pomoci pitné kúry.

    6. Ve vodě jezera Balaton se můžete koupat klidně celý den v kuse, u jezera Hévíz je vhodné koupání po dobu 30 minut a toto s přestávkami několikrát zopakovat.

    7. Jezero Balaton je přístupné přímo ze břehu, vstup je postupný. Do jezera Hévíz se vlézá po schodech, ihned od břehu je hloubka dva metry.

    8. Typickou flórou jezera Balaton je rákosí, které se nachází kolem pobřeží, jezero Hévíz je známé nádhernými lekníny vznášející se kolem celého jezera i na jeho hladině.

    9. Bahno u jezera Balaton je populární zejména u dětí, které s ním rádi hrají na plážích. Bahno jezera Hévíz mají zase velmi rádi dospělí, kteří rádi léčivé bahno používají na své tělo kvůli jeho zdravotním benefitům.

    10. Jezero Balaton poskytuje turistům jeden z nejkrásnějších výhledů bez ohledu na to, zda se jedná o letní bouři nebo o krásný zimní den s ledem na hladině jezera. Tyrkysově zbarvené jezero Hévíz s křišťálově čistou vodou, plovoucími lekníny a stoupající párou zase naopak přináší mystický pocit, který jen tak jinde nezažijete.


Jezero Balaton a jezero Hévíz patří k národním pokladům Maďarska. Jezera rostla a žila až do své současné fáze po milion let svého formování. Nejsou naším majetkem, ale naopak můžeme být rádi za to, co nám dávají. Je tak naší určitou povinností chránit je, aby i další generace mohli zažít to, co tyto přírodní zázraky poskytují nám, naším očím a duším.  

Více o Hévízu na www.heviz.hu/cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík nadhera doporucuji jezdim pravidelne
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda