Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jsou rovnátka bolestivou záležitostí?

27. 04. 2021 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Bolest je jednou z věcí, kterou mají s rovnátky spojenou snad úplně všichni. Je to také jeden z prvních dotazů, které budoucí pacienti, v případě dětí, jejich rodiče, ortodontistům pokládají. Jak to tedy s bolestí při nošení rovnátek skutečně je?

Pocit bolesti je závislý na typu rovnátek, který specialista vybere. U dětí se většina ortodontických vad řeší nasazením fixních rovnátek. Je tedy potřeba počítat s tím, že první dny po nasazení rovnátek, mohou být zuby a sliznice v ústech citlivé.

Bolest způsobuje tlak, který vyvíjí na chrup tlak. Tento tlak by se měl zhruba po dvou týdnech nošení snížit a bolest by měla ustoupit. S počátky nošení rovnátek je spojené i podráždění měkkých tkání ve tvářích, ale i tyto problémy by měly odeznít po pár dnech. Proti bolesti můžete bojovat pomocí léků proti bolesti či speciálními vosky na ochranu úst. Vosky se nanášejí na zámečky a chrání vaše ústa před poraněním.

Jsou rovnátka bolestivou záležitostí?Bolest je tedy na začátku nošení fixních rovnátek zcela přirozená, je to i známka toho, že rovnátka fungují tak, jak mají. Rty, tváře, jazyk ani zuby si musí na cizí těleso zvyknout.

Uvolněné zuby


Někteří pacienti po nasazení rovnátek pociťují, že jsou zuby uvolněné a že se nepatrně hýbou. Ani tady není nutné se něčeho obávat, je to zcela běžný jev. Rovnátka musí nejprve zuby uvolnit, aby je mohla přesunout do správné pozice. Jakmile budou zuby na správné pozici, viklavost ustoupí.


Co když bolest neustupuje?


Když je bolest velká, nebo neustupuje, mohou pomoci léky proti bolesti. U dětí je však lepší nejprve vyzkoušet přírodní způsoby. Od bolesti v ústech pomáhají i výplachy úst bylinnou ústní vodou, vodou se solí či vychladlým nálevem z hřebíčku. Pokud bolest přetrvává, je třeba navštívit ortodontistu, který aparát přizpůsobí vašim potřebám.

Tipy jak se vypořádat s bolestí


Měkká jídla – první dva dny podávejte dítěti polévky, bramborovou kaši, jogurty, mléčné koktejly, jablečné pyré, míchaná vajíčka, makaróny se sýrem a podobně.

Nedotýkejte se otlaků – podrážděná místa v ústech potřebují čas na hojení. Je potřeba dětem vysvětli, aby se jich nedotýkali jazykem nebo prsty.

Vyhněte se kyselým nápojům a potravinám – na nějakou dobu dětem z jídelníčku vyřaďte citrusové šťávy nebo rajčatovou omáčku.

Nošení klasických fixních rovnátek tedy opravdu trochu bolestivé je, ale výsledky za počáteční nepříjemnosti stojí. Nicméně pokud zvažujete pořízení rovnátek pro své dítě, měli byste se zamyslet nad tím, jestli je schopné počáteční bolest snést. Pokud se obáváte, že ne, pak je na místě promyslet jinou variantu rovnání zubů nebo odložení léčby na později.

S ortodontistou proberte možnosti, které máte. Je možné, že postačí, aby dítě nosilo snímací rovnátka, nebo bude možné počkat, až bude trochu starší.

Další možností je léčba pomocí neviditelných snímacích rovnátek. Ta mají tu výhodu, že léčba je zcela bezbolestná, a to od samotného začátku. Jejich nevýhodou je vysoká potřeba disciplíny v nošení rovnátek. I to je potřeba zvážit před tím, než se rozhodnete pro tento typ léčby. Pokud totiž nebude vaše dítě nosit rovnátka pravidelně a po předepsanou dobu, léčba nemusí dopadnout tak, jak bylo na začátku zamýšleno nebo se může protáhnout.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles