Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kamčijská delta

14. 05. 2022 | Evropa
Pětadvacet  kilometrů jižně od Varny se nachází bulharská džungle - Kamčijská delta. Řeka Kamčija se zde, ještě předtím než dosáhne Černého moře, rozlévá do delty o rozloze asi 4500 ha a spolu s několika přítoky tvoří přírodní park - mokřady Longosa, který patří k významným ornitologickým lokalitám v Evropě.

Kamčija je sice se svými 245 km nejdelší řekou východního Bulharska, v celostátním srovnání ale patří spíše k menším tokům. Pramení v centrálních bulharských horách (pohoří Stará Planina) a většina toku má horský charakter. Teprve asi 3 km od pobřeží řeka zpomaluje a kalná voda se rozlévá po písčinách neustále vršených mořskými dunami. Ty vytvořily těsně před ústím sladkovodní jezero zvané liman. Oba břehy řeky Kamčije jsou porostlé hustými zejména dubovými, jasanovými a jilmovými lesy. Roste zde šest druhů lián (např. plamének), divoká réva i bílé, červené a žluté lekníny.

Mimo jiné zde žije 23 ohrožených druhů ryb a vodních želv. Daří se zde třeba pelikánům a ledňáčkům. A žije zde například  i beznohý ještěr blavor žlutý. Díky tomu zde byla v roce 1951 vyhlášena nejprve jen rezervace a později (v roce 1977) i biosférická rezervace Kamčija. O status biosférické rezervace Kamčija kvůli intenzívnímu zemědělství v oblasti přišla v roce 2017, nicméně rezervací nadále zůstává.

V parném létě zde turisté nabažení sluníčka najdou hledaný stín. Na konci cesty se kromě množství stánků se suvenýry nachází i hospůdka, kde můžete vyzkoušet čerstvé úlovky z moře a kde si také můžete objednat příjemnou asi půlhodinovou plavbu proti proudu řeky až k rybářské vesničce. Na zpáteční cestě vás rybáři vezmou až k jezeru a když budete mít štěstí, uvidíte některé ze zde žijících ptáků. A pokud narazíte na zvlášť milého rybáře, pustí vás na chviličku i ke kormidlu. 


Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kamčijská delta:

Kamčijská delta
Kamčijská delta
Kamčijská delta
Kamčijská delta
Kamčijská delta
Kamčijská delta
Kamčijská delta
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles