Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kapličky Špindlerova Mlýna

9. 12. 2021 | Česká republika

Jako milovnice přírody a hor obzvláště bych nemohla vynechat Krkonoše. Ráda jezdím do Špindlerova Mlýna – z krátkých podzimních dovolených už se za poslední roky stala tradice a občas si sem s manželem rádi „zaskočíme“ i na jednodenní výlet. Samozřejmě vždy mimo sezónu, aby se z kýženého dobití baterek nestalo spíš jejich vybití.

Vždy nám dělá radost, když na našich cestách potkáváme obnovené památky – historické budovy, poutní místa, hotely… Necháváme se unášet kouzlem malých kostelíků a hřbitůvků zasazených do horské krajiny, obdivujeme a rádi navštěvujeme poutní místa nebo různé přírodní památky. Ve Špindlerově Mlýně a okolí si nikdy neodpustíme návštěvu dvou kapliček. Jedna byla citlivě rekonstruovaná, druhá nově postavená: kaplička Poslední večeře Páně a kaplička sv. Františka z Assisi. Kapličky a křížky stavěli v Krkonoších podél cest místní obyvatelé (nikoliv církev) jako výraz své zbožnosti. Sami se o ně také poté starali.

Rekonstrukce kapličky Poslední večeře Páně byla zakončena na podzim roku 2014 jejím slavnostním otevřením a žehnáním nového obrazu Ježíše Krista a apoštolů. Kaplička byla postavena kolem roku 1850 rodinou Buchbergerovou z domu č. p. 31 (dnešní horní budova základní školy, která stojí 100 metrů odsud). Kaplička dostala své jméno podle obrazu Poslední večeře Páně, který se uvnitř ní nacházel. Podle dochovaných materiálů bylo tradicí rodiny řezníka a uzenáře Buchbergera to, že každý večer jeden z členů rodinu zapaloval svíčku a odsloužil malou pobožnost. Ve 30. letech 20. století tuto tradici převzala rodina řezníka Lukesche. Po válce, kdy došlo k vysídlení místních obyvatel německé národnosti, se o kapličku starali místní lidé dál – především to ale byli manželé Srogoňovi, kteří se sem přestěhovali ze slovenské Oravy v 50. letech.

Kaplička Poslední večeře Páně je umístěná mezi dolní budovou školy a dnešní horní budovou školy, která byla dříve domovem řezníka Lukesche. Z centra Špindlerova Mlýna sem vystoupáte po asfaltové silničce a po okruhu Mlynářovo kolečko, směrem na Dřevařskou cestu. Rekonstrukce probíhala v letech 2013 a 2014; odborné firmy provedly specializované práce, s jednoduššími pracemi pomohli místní dobrovolníci. Na střeše má kaplička pozlacenou báni s křížkem na vrcholu, do které byl na památku příštím generacím vložen seznam všech, kteří se na obnově kapličky podíleli (firmy, brigádníci, dárci i představitelé Špindlerova Mlýna). V kapličce umístěný obraz Poslední večeře Páně je kopií původního vyřezávaného obrazu a jeho autorem je pan Lapato z Běloruska, pracující ve Špindlerově Mlýně.

Druhá kaplička – svatého Františka z Assisi – byla postavena až v roce 2007 v nadmořské výšce 1150 metrů, na úbočí hory Malý Šišák. Najdete ji zhruba 6 km nad Špindlerovým Mlýnem, v sousedství hotelu Erlebachova bouda (kolem pojedete nebo půjdete, když zamíříte na známou Špindlerovu boudu). Postavit ji nechali manželé Tomáškovi, majitelé Erlebachovy a Josefovy boudy. Kaplička postavená z místního kamene má krásná vitrážová okna a prosklenou přední stěnu věžičky, díky čemuž je vidět zvon sv. Anežky. Zajímavostí je, že zvon rozeznívá každý den v poledne sám Jiří Tomášek. Nad vchodem kapličky je umístěna socha sv. Františka z Assisi. A proč je kaplička zasvěcena právě sv. Františkovi z Assisi? Protože je patronem zvířat, přírody a ekologie – a to se právě sem do hor hodí :-) Je ale ještě jeden důvod, a tím byl vánoční zvyk sv. Františka z Assisi: stavění betlémů. Protože na místě kapličky stál původně kamenný betlém (dnes je přemístěný a stojí před vstupem do kapličky).

Tato krkonošská kaplička opravdu žije. Tradicí se již stala každoroční pouť, která se koná první neděli před nebo po svátku sv. Františka (4. října) nebo v zimě Horská slavnost Tříkrálová. I když kaplička není velká, často se tu slouží mše a v posledních letech si sem čím dál častěji jezdí budoucí manželé říci své „ano“.

Možná sem někdy zavítáte i vy? Věřte mi, že nebudete litovat!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kapličky Špindlerova Mlýna:

Kapličky Špindlerova Mlýna
Kapličky Špindlerova Mlýna
Kapličky Špindlerova Mlýna
Kapličky Špindlerova Mlýna
Kapličky Špindlerova Mlýna
Kapličky Špindlerova Mlýna
Kapličky Špindlerova Mlýna
Kapličky Špindlerova Mlýna
Kapličky Špindlerova Mlýna
Kapličky Špindlerova Mlýna
Kapličky Špindlerova Mlýna
Kapličky Špindlerova Mlýna
Kapličky Špindlerova Mlýna
Kapličky Špindlerova Mlýna
Kapličky Špindlerova Mlýna
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
velmi pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkné povídání
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda