8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Karosářské muzeum Vysoké Mýto

19. 04. 2024 | Česká republika

Město Vysoké Mýto založil kolem roku 1260 Přemysl Otakar II. na obchodní stezce spojující Čechy a Moravu. Nalezneme zde řadu památek, kamenné hradby s branami a věžemi, gotický chrám sv. Vavřince, zvonici, farní kostel Nejsvětější Trojice, rozlehlé čtvercové náměstí s Mariánským sloupem a další.

Procházka historickým centrem potěšila, ale byla jen takovou malou rozcvičkou. Našim dnešním cílem je muzeum karosářství, které se nachází na náměstí, v komplexu budov staré radnice a soudu.

Ve dvoraně slávy si nejprve prohlédneme exponáty - vozidla, kterým nechybí okázalost, oblé a protáhlé linie, vkus i propracované detaily. Hledáme charakteristický tvar kapky na blatnících a samozřejmě věnujeme pozornost vozu Aero 50 Dynamik, z něhož se zachovaly pouhé dva exempláře.

Karosářské muzeum Vysoké MýtoV patře nás pak interiér a dispozice prostoru nenechávají na pochybách, jaké bylo původní využití budovy; dlouhá chodba a řada malých místností se zamřížovanými okénky dnes slouží k podrobnému seznámení s výrobou karoserií ze všech možných pohledů.

A tak postupujeme z jedné bývalé cely do druhé a sledujeme vývoj karoserie od prvních skic, šablon, maket, dřevěných podvozků, interiérových doplňků, sedaček, od truhláře ke klempíři či karosáři po specializované firmy. Souběžně s informacemi si na dotykové obrazovce krůček za krůčkem můžeme sami sestavovat svůj návrh vozu a tuto individuální kreaci si pak v poslední místnosti vytiskneme.

Zajímavé je i srovnání ceny automobilu s tehdejší výší příjmů v různých profesích a cenami spotřebního zboží. I to, že získání řidičského oprávnění se nelišilo od dnešní praxe.

Další patro je věnováno historii. Počátky nejvýznamnější karosářské firmy v Československu jsou spjaty s výrobou kočárů, kterou na sklonku 19. století zahájil ve Vysokém Mýtě Josef Sodomka. Zpočátku se zabýval spíše opravami, ale postupně díky své píli a manželčinu jmění přeměnil řemeslnou dílnu na továrnu.

Pokračovatel rodinné tradice Josef Sodomka ml. (1904-1965) přesvědčil svého konzervativního otce, že budoucnost není v kočárech, ale ve výrobě automobilových karoserií. A měl pravdu, poptávka po jejich elegantních a originálních vozech rostla, továrna prosperovala. Nebyli ovšem na trhu jediní, bylo třeba pracovat nejen kvalitně, ale i rychle.

Mezi zdejší zákazníky patřil např. herec Jan Werich, podnikatel Jan Antonín Baťa, kníže Adolf Schwarzenberg, britský královský dvůr či manželka československého prezidenta Hana Benešová. Příležitostí, jak představit nové vozy, byly ve 30. letech soutěže elegance, které se pořádaly zejména v lázeňských městech. Soutěžilo se v několika kategoriích a firma Sodomka získala řadu ocenění. 

To už se zde nevyráběly jen karoserie k osobním vozům a autobusům, kromě této hlavní náplně to byly karoserie na přívěsy, obytné vozy, sanitky, saně, lyže, sportovní potřeby, poštovní, pohřební a kolejové vozy i půvabná dětská šlapací autíčka.

Do poptávky po luxusních automobilech zasáhla II. světová válka a následný vývoj směřoval poněkud jiným směrem. Sodomkova továrna byla znárodněna, vznikl národní podnik Karosa, bývalý majitel se stal podnikovým ředitelem a později byl zatčen pro „pletichy proti znárodnění, daňové machinace a podezření z vyděračství“. Ve vězení strávil dva a půl roku a po propuštění nemohl získat zaměstnání v okruhu svého bydliště. Dojížděl do vzdáleného Mnichova Hradiště, kde pracoval v podniku Liaz. Podlomenému zdraví neprospělo ani to, že nakonec vlastnil pouze plátěný Velorex. Zemřel v roce 1965. Smutný příběh a bohužel ne ojedinělý.

I v tomto patře je další možnost, jak si zpestřit prohlídku. Můžeme se zde vyfotit v maketě vozu, s klobouky, jaké nosili otec a syn Sodomkovi nebo v dobových kostýmech. A nejen to. V každé místnosti je potřeba nalézt správnou odpověď na položenou otázku a tu pak nastavit na kovové raznici. Vložit plechový štítek, který jsme obdrželi při vstupu, a jednoduchým pohybem otisknout razidlo. Pokud budou všechny odpovědi správné, vznikne... Ale to vám už neprozradím, přijďte do muzea sami. Určitě se vám tu bude líbit.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Karosářské muzeum Vysoké Mýto:

Karosářské muzeum Vysoké Mýto
Karosářské muzeum Vysoké Mýto
Karosářské muzeum Vysoké Mýto
Karosářské muzeum Vysoké Mýto
Karosářské muzeum Vysoké Mýto
Karosářské muzeum Vysoké Mýto
Karosářské muzeum Vysoké Mýto
Karosářské muzeum Vysoké Mýto
Karosářské muzeum Vysoké Mýto
Karosářské muzeum Vysoké Mýto
Karosářské muzeum Vysoké Mýto
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkpěkný článečekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles