Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kde můžeme v domácnosti ušetřit?

25. 02. 2009 | Finance
Ekonomická krize s sebou nese mnoho změn, nejistoty a dohadů. Trhy se hroutí, firmy reorganizují. Někde se i propouští, zdražuje se! Což v důsledku pro běžného spotřebitele má mnohdy negativní dopad. Lidé raději začínají více šetřit, méně utrácet.

Otázka, kterou si pokládá nejedna rodina je, jak a kde, ale správně šetřit, kde nám doslova zbytečně protékají peníze?

Samotné placení může být drahé, platit složenky na poště každou zvlášť je velmi nákladné.

Doporučení: velmi vhodným řešením je internetové bankovnictví, platby pomocí trvalých nebo hromadných příkazů, jehož výhodou je i úspora času na poště a cestou na ni a jak se říká „čas je drahý“.

Jezdíte do práce sám autem, nebo několikrát přestupujete mezi jednotlivými přepravci?

Doporučení: zkuste se domluvit například pomocí inzerátu a nalézt spolujezdce do auta, nebo propočítat jinou trasu např. autobus za vlak, nebo obráceně. V případě, že budete jezdit alespoň ve dvou lidech v autě a dojíždíte ku příkladu 20 km, tak se dostáváte pod cenu Českých drah, případně autobusových dopravců. Samozřejmě do ceny musíte zohlednit amortizaci automobiluplýtvání energií.



Utrácíte zbytečně za předražené nákupy za jídlo?


Dávnou minulostí jsou doby, kdy v každém obchodě, i v poslední vísce byly stejné ceny.

Politikou některých obchodních řetězců je, že drží - garantují nejnižší cenu na vybrané zboží, ale jen polohlasně dodávají, že tyto ceny se vztahují na dané město.

Doporučení: Je vhodné sledovat slevy, popřípadě kupovat větší ekonomicky výhodnější balení. Dávat si pozor na křiklavé nápisy „výhodné balení, výhodná cena a pod“, ne vždy tomu tak je. Zkontrolujte, jaká je jednotková cena např. za 1 kg, kus.

Zajet autem třeba i do vedlejšího města a nakoupit větší nákup třeba i na čtrnáct dní. Držte se napsaného seznamu, protože lákavé „ňamky“, nebo různé nepotřebné drobnosti jsou v celkovém rozpočtu značně znát.

Nenakupujte hladoví, snáze odoláte hromadění „ňamek“. Je dobré mít zásobu ekonomicky nakoupených potravin, ale to neplatí u potravin s krátkou spotřební lhůtou. Potraviny jako jsou uzeniny, sýry, některé mléčné výrobky, ovoce a zelenina podléhají rychlé zkáze a vám nezbývá než je zbytečně vyhazovat.

Tip: Některé potraviny například máslo, jehož cena zaznamenává velmi často až desetikorunové rozdíly v ceně, se dá zamrazit na měsíc, dva a tím prodloužit dobu použitelnosti. Po rozmrazení neztrácí na chuti.

Čerstvé maso před uložením do mrazničky rozporcujte na ideální díly, podle toho co z nich budete dělat a pro kolik lidí budete vařit. Můžete ho před vložením do mrazáku třeba naložit s kořením a zeleninou. Předejdete tím tak tomu, že byste vařili příliš velké množství.

Vařené jídlo, které zbylo a ten den je již nikdo nebude jíst, je lepší zamrazit do krabičky. V lednici by se jen postupně zkazilo a po té vyhodilo. Další možností je vařit jen tolik kolik opravdu spotřebujete.

Protékají vám peníze a to doslova za účty vody?

Nejen kapající kohoutky nebo protékající záchod, ale i méně nápadné varianty nadměrné spotřeby vody. Jako je neúsporné splachování toalety, pokud nemáte dělené splachování na 3 a 10 litrů a pokaždé proteče o 7 litrů vody více než by muselo, tak se jedná o nenápadnou, ale značnou ztrátu. U čtyřčlenné rodiny se jedná o navýšení nákladů za vodu cca 2 tisíce za rok.

Dalším nenápadným unikem je neúsporná pračka. Zvláště ty starší vám vyperou v téměř 100 litrech vody na jednu dávku prádla. Oproti tomu pračky s označením A + perou s pouhými 33 - 36 litry na jednu dávku prádla.

Pokud stále ještě myjete nádobí pod tekoucí vodou, také zbytečně spotřebujete velké množství vody. Moderní myčky nádobí umyjí jednu dávku s cca 16 -18 litry vody.

Kde zbytečně spotřebováváte elektrickou energii?

Nemá smysl zbytečně šetřit na koupi nových ekonomičtějších spotřebičích a používat třeba 30 let starou lednici, nebo pračku jen proto, že ještě spolehlivě slouží. Až dvě třetiny nákladů za elektrickou energii vám ušetří spotřebiče s označením A + oproti mrazáku po babičce.

Svícením „levnými“ klasickými žárovkami také neušetříte. Úsporné žárovky jsou sice dražší, cca od 80 Kč, ale vydrží vám i několik let. S 20% spotřebou oproti klasickým žárovkám se vám vynaložené peníze brzy vrátí.

Víte, že pokud necháváte puštěnou televizi, DVD, počítač v režimu „stand by“, spotřebiče spotřebovávají elektrickou energii, téměř jako by byly v provozu. A protože spotřebiče nikdy nespí, tak je raději vypínejte ze sítě. Pohotovostní „stand-by“ režim elektrických spotřebičů představuje nenápadný, o to ale vytrvalejší žrout energie. U některých zejména starších spotřebičů může dokonce spotřeba dosahovat až 20 W (zkontrolujte si radši konkrétní údaje v návodu). Moderní přístroje většinou udržují spotřebu na úrovni jednotek watt.

Protopíte hodně peněz, ale doma máte chladno a průvan?

plýtvání energiíNepodceňujte utěsnění oken, dveří. Ideálním řešením je samolepící těsnění, které je k dostání od 7 Kč za jeden metr.

Velmi často táhne mezi rámem okna a parapetem. Tyto prostory lze utěsnit silikonovým těsněním, což je též malá investice cca 100 Kč za jednu tubu, která by vám měla vystačit na všechny okna vaší domácnosti. (např. 8 oken) Před nanášením silikonu nezapomeňte utěsňovanou spáru před aplikací silikonu odmastit, aby se silikon dobře chytil. Aplikace je jednoduchá a zvládne ji téměř každý.

Tip: Pokud vše dobře utěsníte, prohlédněte byt, zda nemáte přistavený nábytek k topení, například gauč stojící v těsné blízkosti topného tělesa zamezuje proudění tepla a ubírá mu zhruba až 30 % z jeho výkonu. Vhodné nejsou ani záclony a závěsy zakrývající celé topení.

Za radiátor umístěte speciální odrazovou folii, která zabrání aby zeď zbytečně odjímala teplo a naopak ho odráží spět do prostoru.


Neovlivnitelné výdaje většiny domácností:
- splátky úvěrů, hypoték, spoření
- případný pronájem bytových i nebytových prostor, a služby spojené s bytem
- splátky za auto a jeho údržba (i povinné ručení)
- poplatky za jízdu do zaměstnání/školy  (ale dá se regulovat)
- alimenty

Ovlivnitelné výdaje většiny domácností:
- výdaje za elektřinu
- poplatky za mobilní telefony
- náklady na stravu, včetně posezení v restauracích apod.
- nákupy drogistického zboží
- léky, pokud je možnost využít léky bez doplatků
- výdaje za zábavu/kouření/alkohol/cigarety

Nejčastější chyby v domácnostech:
- Dlouhé záclony v nejen v obývacím pokoji zakrývají topná tělesa zamezující proudění tepla, zbytek dokoná ohromný gauč stojící cca 10 cm od topení.

- Další závadou mohou být záclony, které téměř vlajou od neutěsněných balkónových dveří.

- Používání počítačů, které jsou téměř neustále v provozu a televizní sestava  v režimu „stand by“. Další žrouty energie naleznete v kuchyni, prastará lednice a ještě starší mrazák. Čímž je rozluštěna záhada vysokého účtu za elektřinu.


Co říci závěrem, vždy je co zlepšovat a ušetřit,
aniž bychom nějak zásadně změnili svou životní úroveň.

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
snažíme se jak to jde
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles