Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když se řekne Slapy

20. 08. 2021 | Česká republika
Pokud při svých toulkách navštívíte střední Čechy, jistě nevynechejte ani doposud pátou největší přehradu v České republice, a sice Slapskou. Jistě nebudete litovat. Přehrada samotná včetně známých a poutavých kaňonů Vltavy vám poskytnou nezapomenutelnou podívanou, a pokud jste alespoň trošku sportovně založeni, jistě neodoláte, abyste se nechali strhnout k některým z vodních sportů, jako např. jachtaření, vodní lyžování, windsurfing, ale také koupání.

První rozhodnutí o stavbě Slapské přehrady pochází již z roku 1933, ale stavba byla odložena.       V roce 1949 byla stavba znovu schválena, došlo k vypracování nového projektu. Koncem roku 1951 se začala budovat hráz v Třebenicích (91,7 ř. km). Přehrada je ve velkém využívána lodní dopravou.

Přehrada je součástí tzv. Vltavské kaskády. Význam nádrže je především v ochraně před velkými vodami. 

Přehradní hráz se nachází asi 30 km od Prahy směrem proti proudu Vltavy. Byla vytvořena především za účelem regulace toku řeky Vltavy a výroby elektrické energie. Přehrada je ale také vyhledávanou rekreační lokalitou.

V okolí nádrže je k dispozici řada kempů, hotelů a penzionů, ale i krásné přírody a zajímavostí, které vybízí k pěším i cyklistickým výletům. Okolní lesy svádí k houbaření a sběru lesních plodů, stezky k cyklistickým výletům a mnohé písčité či travnaté pláže ke koupání na divoko. Výška přehradní hráze je 60 m, délka hráze pak 260 m.



 Mezi vyhledávané lokality vhodné ke koupání i vodním sportům patří:

 -  Autocamp Nová Rabyně, kde je povoleno i koupání s pejsky.

-  Autocamp Ždáň, který  je zvláště vhodný pro rodiny s malými dětmi, protože je zde postupný a  velmi mírný vstup do vody.

-  Koupání u obce Měřín. V obci Měřín můžete využít také krytý vyhřívaný bazén s vodními              atrakcemi.

-  Veřejné tábořiště Stará Živohošť. Zde je také vstup do vody pozvolný, tábořiště je však hojně   navštěvované a v čase prázdnin poněkud „přelidněné“.

-  Tábořiště Nová Živohošť, kde je k dispozici také půjčovna lodí a šlapadel. Tábořiště je vybaveno stánky s občerstvením a dětským koutkem.

-  Menší pláž Kobylníky, v jejímž okolí jsou ke zhlédnutí úchvatné skalní scenérie. Místo je poněkud kamenité, a proto není zvlášť vhodné pro rodiny s malými dětmi.

-  Nebřich – Jedná se o klidné, volně přístupné místo nedaleko hotelu Laguna, kde se nachází  skrytá neplacená pláž. Zde můžete jen tak lenošit na trávě, menší děti zde najdou spoustu místa ke hrám, nebo si můžete půjčit motorovou loďku či šlapadlo.

K dispozici jsou i další místa. Jistě si hravě vyberete to své, kam se budete často a rádi vracet.

První zatěžkávací zkoušku přehrada prodělala již v červenci 1954 a zachránila tak Prahu před povodní.

Plocha přehrady je 1392 ha a délka povodí je 12 900 km.

V okolí Slap se bez problému ubytujete i výborně najíte. Jistě si nezapomeňte vzít s sebou   fotoaparát nebo mobilní telefon s dostatečnou pamětí. Kaskády Vltavy poskytují dostatek inspirací   pro začínající i pokročilé fotografy.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Když se řekne Slapy:

Když se řekne Slapy
Když se řekne Slapy
Když se řekne Slapy
Když se řekne Slapy
Když se řekne Slapy
Když se řekne Slapy
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles