Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 12.06. 2024
Dnes má svátek Antonie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klíště

25. 05. 2013 | Vaše příběhy
Můj manžel rád houbaří, ale většinou kromě houbového úlovku přinese z lesa i několik bohužel už zakouslých klíšťat. Ten den před patnácti lety jich přinesl rovných pět. Všechny jsme je pečlivě odstranili a dávali pozor, jestli se neobjeví nějaké změny na kůži... Ale všechno se zdálo v pořádku. Za tři dny přišel manžel z práce s teplotou, zduřelými uzlinami a bolestí hlavy. Asi nějaká viróza.

Ráno už spěchal s horečkou k lékaři. Ještě jsem na něho v předsíni houkla, aby nahlásil i ty klíšťata, pro jistotu. Lékař mu vzal krev a antibiotika nasadil hned, právě ty urputné bolesti hlavy ho utvrdily, že o obyčejnou virózu nejde. Bohužel - diagnóza se potvrdila, manžel dostal klíšťovou encefalitidu.

Ležel doma, ale horečka neklesala a bolesti hlavy se stupňovaly. Navečer jsem volala na pohotovost, co dělat, aby se mu ulevilo, ale odbyli mě, že když má speciální antibiotika, tak že je všechno v pořádku.
KlíštěVolala jsem švagrovi, abych se poradila, co dělat, manžel měl čtyřicítku horečku a bolesti takové, že skoro ztrácel vědomí.
Švagr hned volal do nemocnice a tam mu řekli, že jestli máme odvoz, abychom ho okamžitě přivezli, protože na sanitku bychom museli čekat.
Povolala jsem tatínka,  ten okamžitě přijel. Bylo strašné, když jsme museli manžela do auta podpírat.

V nemocnici si pobyl tři týdny. Ale vyhráno nebylo. Lékař mi sdělil, že můžou nastat komplikace a trvalé následky u tohoto onemocnění nejsou výjimkou. Rekonvalescence prý bude dlouhá a možná se manžel nevyhne ani invalidnímu důchodu. 
Po dobu nemoci ztratil manžel 15 kg na váze. Na štíhlého muže je to moc. Doktor nařídil, že musí ztracená kila nabrat co nejdříve zpátky, ale chce to kvalitní jídlo, hodně bílkovin, vlákniny a vitamínů.
A tak se z naší kuchyně stala vývařovna a výkrmna. Tchyně se švagrem, kteří nám vozili domácí vajíčka a ze zahrádky ovoce, zeleninu a brambory, se téměř ve dveřích střídali s mými rodiči, kteří zase vozili co nejčerstvější a nejkvalitnější maso a mléčné výrobky. 
A já jsem vařila. Denně čtyři teplá jídla, hlavně polévky, omáčky, hodně masa a zeleniny. Každý den jsem pekla různé koláče, hlavně aby manžel nechroupal nějaké oplatky a chipsy. Dcerka nakupovala denně čerstvé pečivo, ale občas jsem ho i pekla.
Manžel pomalu, ale jistě začal nabírat ztracenou formu a dostávat se do kondice.

Trvalo to ještě dva měsíce, ale naštěstí mu nezůstaly žádné následky a vrátil se do práce.
Při nejbližší příležitosti jsme se nechali celá rodina proti klíštěti očkovat.
Pokud nejste očkovaní, když objevíte klíště, sledujte jakoukoliv změnu svého zdravotního stavu a opravdu spěchejte k lékaři. Tady už jde o život.

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Hlavně,že se muž z toho dostal..Smajlík

a pro nás je to varováníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je dobře, že přibývá takových příběhů, které nás varují před klíšťovou encefalitidou. Před 6 lety jsem se nechala poprvé očkovat proti klíšťovce a letos jsem šla na přeočkování. Hodně chodíme do lesa a jezdíme na kole, tak proč zbytečně riskovat.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článekSmajlík Nejdůležitější je, že to dobře dopadlo a manžel je v pořádkuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsané a hlavně,že vše dobře dopadlo. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
My sme aj s manželom vyrastali viac-menej na chatách svojich rodičov a o kliešťov sme "núdzu" nemali. Našťastie sa ich vždy podarilo odstrániť bez následkov. Je pravda, že dnes sú možno agresívnejšie, ale ani dnes nie sme očkovaní. Ja som tento rok už mala štyroch, všetkých som vytiahla, takže nebolo treba ísť k lekárovi, ale keď prídeme z chaty, vždy sa dôsledne skontrolujeme.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles