Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kořenov, rozhledna Štěpánka, Františkov

22. 06. 2013 | Česká republika

V roce 2011 jsem plánovala dovolenou v Krkonoších, při které jsme strávili 8 nocí pod stanem a navštívili muzea, rozhledny, prošli spoustu turistických tras.

Naše dovolená začala v Kořenově. Konkrétně v muzeu ozubnicové dráhy (zubačky), které se nachází v budově bývalé železniční stanice Kořenov. Vstup do muzea je z nástupiště. Muzeum zaujme děti i dospělé pro jeho větší část expozice, která je zaměřena na ozubnicovou trať Tanvald – Kořenov a menší část, zaměřenou na okolní železniční tratě, hlavně Kořenov – Szklarska Poreba.

Najdete zde veškeré informace z fotografií a textů k těmto tratím i exponáty k ozubnicové trati. Dozvíte se historii, současnost i budoucnost ozubnicové trati.

Děti si v muzeu mohou cvaknout vlakovou jízdenku, která se dříve používala.

V muzeu si také můžete zakoupit upomínkové předměty ozubnicové dráhy  - například pohledy, dřevěnou turistickou známku, turistické vizitky, pexeso, vystřihovánky lokomotiv, placky s motivy ozubnicové trati Tanvald – Kořenov, trička. Najdete zde i drobné občerstvení.

RozhlednaMuzeum vzniklo za přispění mnoha lidí, kteří propůjčili nebo věnovali své fotografie či exponáty.

Otevírací doba muzea je od května do října.

Doporučuji udělat zastávku 4 km od Kořenova na Příchovickém hřebeni na vrchu Hvězda se stejnojmennou chatou v nadmořské výšce 959 m n.m. Zaparkujeme na placeném parkovišti, kde nás vítají ovečky, parkovné zaplatím uvnitř chaty a vydáme se 300 m ke kamenné novogotické rozhledně Štěpánka, nejstarší rozhlednu v Jizerských horách.

Její stavba byla zahájena knížetem Rohanem roku 1847. V tom samém roce probíhala dole v údolích stavba císařské krkonošské silnice, jejímž nejvyšším patronem byl arcivévoda Stephan. Pojmenování připomíná arcivévodu Štěpána, který tu pobýval při dohledu na stavbu. Kníže Rohan se chtěl arcivévodovi zavděčit a výšinu dal nazvat jeho jménem a zároveň se rozhodl, že na vrcholu nechá na počest této vzácné návštěvy vztyčit vyhlídkovou věž. Byla však postavena pouze základna věže s vchodem vysoká 6 m. Poté práce ustaly na 40 let. Zříceninu převzal Horský spolek a stavba byla dokončena až roku 1892. Při dostavbě byla k dolní části dostavěna štíhlá osmiboká věž z kombinace cihel a pískovce. Výška rozhledny je 24 m.

O Štěpánce se vypráví pověst, podle které kníže Rohan stavbu zastavil na varování cikánky, která mu předpověděla, že zemře brzy po dokončení věže. Roku 1892 byla rozhledna dokončena a kníže Rohan skutečně zemřel pár měsíců poté.

U rozhledny stojí dřevěný stánek s občerstvením, zakoupíme vstupenky a než projdeme turniketem rozhledny, vyfotografuji děti u kamenného stolu. Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 21 m vede 81 schodů. Z ochozu rozhledny uvidíme západní Krkonoše, údolí Desné a Kamenice, Mužský, Bezděz, Ralsko a Lužické hory.

Za věží jsou trosky kamenného válečného kříže, který měl být údajně symbolickým místem zdejších nacistů za 2. světové války.

Od 21.2.2007 je na Štěpánce v provozu webkamera.

Posledním místem našeho výletu je Starý kravín ve Františkově. Za Rokytnicí nad Jizerou přehlédneme odbočku vpravo, proto se musíme vrátit. Tentokrát odbočku nemineme a z kopečka jedeme dolů na parkoviště kolem soch.

V Muzeu – galerii Starý kravín se nachází výstava historických fotografií a exponátů ze života obyvatel Františkova, výstava soch vytvořených v rámci „Dřevosochání“, sbírka portrétů bývalých prezidentů, sbírka hasičské techniky, v patře prodej výborného čaje, upomínkových předmětů, např. turistická vizitka, kterou jinde neseženete a ukázky různých řemesel.

Ve Františkově v areálu Starého kravína se každý rok koná dřevosochání, kde lze při práci pozorovat sochaře s motorovými pilami. Akce probíhá začátkem července a trvá celý týden.

Po tématické, žluté, dřevosochařské naučné stezce, na celkem 4 zastaveních dojdeme k rozcestníku Sachrův hřeben, křižovatce „Na vrších“, na začátek stezky. Dá se sem dojít i z náměstí z Rokytnice n. Jizerou vzdáleného 2 km po žluté turistické značce. Poté se vydáme zpět ke kravínu k autu.

Piskotik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kořenov, rozhledna Štěpánka, Františkov:

Kořenov, rozhledna Štěpánka, Františkov
Kořenov, rozhledna Štěpánka, Františkov
Kořenov, rozhledna Štěpánka, Františkov
Kořenov, rozhledna Štěpánka, Františkov
Kořenov, rozhledna Štěpánka, Františkov
Kořenov, rozhledna Štěpánka, Františkov
Kořenov, rozhledna Štěpánka, Františkov
Kořenov, rozhledna Štěpánka, Františkov
Kořenov, rozhledna Štěpánka, Františkov
Kořenov, rozhledna Štěpánka, Františkov
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles