Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 17.06. 2024
Dnes má svátek Adolf
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krásné Horní náměstí v Olomouci

22. 12. 2022 | Česká republika

Horní náměstí v Olomouci je dost velké a je tu několik turisticky zajímavých staveb. Nejvíce zaujme budova radnice, nyní krásně opravená. Je postavená v gotickém stylu a pochází z roku 1378. Má goticko-renesanční věž, která je vysoká 75 metrů a dříve se využívala jako strážní. Nyní je to vyhlídková věž, ale v době naší návštěvy byla z technických důvodů uzavřena. Na její severní straně je umístěn olomoucký orloj.

Pochází z patnáctého století, renovace proběhla v roce 1926 a 1946. Výklenek s lomeným obloukem, v němž je orloj umístěn, dosahuje výšky čtrnácti metrů. Centrální ciferník zobrazuje polohy planet na pozadí zvěrokruhu. Celý orloj je umístěn na pozadí mozaiky, která znázorňuje jízdu králů, průvod královniček, dělníka a chemika. Po obvodu výklenku jsou medailony s alegoriemi měsíců v roce. Kalendárium ve spodní části orloje znázorňuje jmeniny a dny významné pro komunistický režim (např. narozeniny Stalina, Gottwalda, VŘSR…).                                          

Zvonkohra hrála dobové písně a hymny. Nyní můžete slyšet moravské lidovky v podání šestnácti zvonů. Poledne nejdříve oznámí odbíjení času a pohybují se figurky kovářů. Potom zazní krátce původní varhanní pastorela z roku 1898 za pohybu pištců. V oknech orloje po sedm minut defilují figurky kopáče, pekaře, úředníka, volejbalistky a dalších profesí za zvuku zvonkohry. Nakonec zakokrhá mosazný kohout. V prvním patře olomoucké radnice je kaple svatého Jeronýma. Zvenčí na jižní straně je její presbytář rozpoznatelný díky výraznému kamennému pozdně gotickému arkýři.

Další stavba, která upoutá, je Sloup Nejsvětější Trojice. Jeho hlavním účelem byla okázalá oslava katolické církve a víry. Sloup je vysoký 35 metrů a představuje nejvyšší sousoší v České republice. Jeho součástí je i malá kaple. Tento sloup je od roku 1995 národní kulturní památkou, v roce 2000 byl jako vrcholné dílo středoevropského baroka zapsán mezi světové dědictví UNESCO. Stavba sloupu přinesla smrt téměř všech umělců, kteří se na ní podíleli.

Základnu sloupu tvoří tři patra a je obklopena 18 sochami svatých a 14 reliéfy. Na nejvyšším patře jsou svatí spojení s pozemským životem a tři reliéfy. Patro nad nimi znázorňuje moravské světce.  Na nejnižším patře jsou postavy českých patronů. Mezi těmito sochami jsou vytesány reliéfy 12 apoštolů. Na vrcholu sloupu jsou pozlacené měděné sochy Nejsvětější Trojice a archanděla Michaela. Vnitřek sloupu tvoří malá kaple s reliéfy, které znázorňují oběti a Ježíšovu smrt na kříži. Na pozadí jsou vidět města Jeruzalém a Olomouc. Dříve se zde konaly bohoslužby, kněz byl uvnitř kaple a věřící stáli venku okolo sloupu. Díky výborné akustice bylo knězovo kázání slyšet po celém náměstí.

Okolo Horního náměstí jsou restaurace a obchody. V blízkosti je i několik kašen. Při hezkém počasí je tu příjemné posezení a sledování okolního ruchu.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Krásné Horní náměstí v Olomouci:

Krásné Horní náměstí v Olomouci
Krásné Horní náměstí v Olomouci
Krásné Horní náměstí v Olomouci
Krásné Horní náměstí v Olomouci
Krásné Horní náměstí v Olomouci
Krásné Horní náměstí v Olomouci
Krásné Horní náměstí v Olomouci
Krásné Horní náměstí v Olomouci
Krásné Horní náměstí v Olomouci
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem asi 5x v životě navštívila Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
rada tam jezdim..
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles