Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krásno

8. 02. 2023 | Česká republika

V malebném Slavkovském lese leží 700 metrů nad mořem malé městečko Krásno.  Je umístěno přímo ve středu lázeňského trojúhelníku, který tvoří Mariánské Lázně, Karlovy Vary a Františkovy Lázně.

Od nás je prostě do všech lázní jen kousek.

Město vzniklo v místě původní hornické osady Drei Linden. První zmínka o Krásnu je z roku 1241 v kronice anglického kronikáře Bartholomea Angelica. V roce 1355 bylo Krásno povýšeno na městečko a byly mu uděleny horní svobody a práva pro doly a rýžoviště cínu.

Za Pluhů z Rabštejna se stalo v roce 1529 horním městem. V Krásně se nacházely přední cínové doly v Evropě. Král Ferdinand I. povýšil majestátem 1.září 1547 město na královské horní město a zároveň mu udělil městský znak. Již koncem 16.století město zažívá první pokles produkce cínu a přestože zaznamenala ještě několik vzrůstů, nastává v 19.století úpadek cínařství a rozvoj výroby porcelánu. V roce 1848 při požáru města shořely s většinou města i veškeré památky.

KrásnoPo roce 1945, po odsunu německého obyvatelstva, nástupu komunismu a dočasném uzavření Slavkovského lesa kvůli zřízení vojenského prostoru přišla devastace obce. Počet obyvatel poklesl na čtvrtinu a počet domů na třetinu předválečného stavu. Ve 20.století se zde těžily kromě cínových i wolframové a uranové rudy a živce.

12. dubna 2007 byl obci vrácen status města.

Ve městě můžete navštívit Hornické muzeum Krásno, které je umístěno v areálu bývalého dolu Vilém.

Nad městem stojí podivuhodná kamenná stavba – Krásenská rozhledna. V nadmořské výšce 777 m počala již v roce 1933 stavba této rozhledny, na jejíž vrchol vede po obvodu 120 schodů.

Z rozhledny jsou krásné výhledy do celého okolí, nejen na Doupovské a Krušné hory, ale třeba i na Krašov (druhý nejvyšší vysílač v České republice), stolovou horu Vladař nebo na nejvyšší horu Krušných hor, Klínovec.

Při rozsáhlé rekonstrukci v roce 1977 byly na ochoz horní plošiny přidány porcelánové desky, které Vám pomohou v orientaci výhledů.

Navštívit Krásenskou rozhlednu stojí jistě za to.


Lenig - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Krásno:

Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkná pozvánka na výlet. Jak já se už těším na jaro, až se venku oteplí a bude se dát zase trošku více cestovat. Krásno je opravdu krásné. Díky za seznámení s místy, kde jsme doposud nebyli.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles