Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krásno

8. 02. 2023 | Česká republika

V malebném Slavkovském lese leží 700 metrů nad mořem malé městečko Krásno.  Je umístěno přímo ve středu lázeňského trojúhelníku, který tvoří Mariánské Lázně, Karlovy Vary a Františkovy Lázně.

Od nás je prostě do všech lázní jen kousek.

Město vzniklo v místě původní hornické osady Drei Linden. První zmínka o Krásnu je z roku 1241 v kronice anglického kronikáře Bartholomea Angelica. V roce 1355 bylo Krásno povýšeno na městečko a byly mu uděleny horní svobody a práva pro doly a rýžoviště cínu.

Za Pluhů z Rabštejna se stalo v roce 1529 horním městem. V Krásně se nacházely přední cínové doly v Evropě. Král Ferdinand I. povýšil majestátem 1.září 1547 město na královské horní město a zároveň mu udělil městský znak. Již koncem 16.století město zažívá první pokles produkce cínu a přestože zaznamenala ještě několik vzrůstů, nastává v 19.století úpadek cínařství a rozvoj výroby porcelánu. V roce 1848 při požáru města shořely s většinou města i veškeré památky.

KrásnoPo roce 1945, po odsunu německého obyvatelstva, nástupu komunismu a dočasném uzavření Slavkovského lesa kvůli zřízení vojenského prostoru přišla devastace obce. Počet obyvatel poklesl na čtvrtinu a počet domů na třetinu předválečného stavu. Ve 20.století se zde těžily kromě cínových i wolframové a uranové rudy a živce.

12. dubna 2007 byl obci vrácen status města.

Ve městě můžete navštívit Hornické muzeum Krásno, které je umístěno v areálu bývalého dolu Vilém.

Nad městem stojí podivuhodná kamenná stavba – Krásenská rozhledna. V nadmořské výšce 777 m počala již v roce 1933 stavba této rozhledny, na jejíž vrchol vede po obvodu 120 schodů.

Z rozhledny jsou krásné výhledy do celého okolí, nejen na Doupovské a Krušné hory, ale třeba i na Krašov (druhý nejvyšší vysílač v České republice), stolovou horu Vladař nebo na nejvyšší horu Krušných hor, Klínovec.

Při rozsáhlé rekonstrukci v roce 1977 byly na ochoz horní plošiny přidány porcelánové desky, které Vám pomohou v orientaci výhledů.

Navštívit Krásenskou rozhlednu stojí jistě za to.


Lenig - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Krásno:

Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
Krásno
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ano, všechno znám, bydlíme nedaleko a jezdíme sem také často Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
V Krásně je krásně, rozhlednu jsme navštívili několikrát, je prima právě svým nezaměnitelným tvarem.
Naposled jsme tu byli týden na dovolené přímo v Krásně vedle kostela v penzionu Fara, protože kolem je spousta zajímavých cílů. Samozřejmě hornické památky a muzeum, středověký důl Jeroným, Dlouhá stoka, Krudum, Bečov - zámek, relikviář, botanická zahrada atd.
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezké misto..Leni,tam už se nepodivam..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
rádo se stalo Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles