8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lázně Poděbrady

2. 03. 2014 | Česká republika

Máte-li potíže se srdíčkem, cukrovku nebo zažívací neduhy, udělejte si čas a pojeďte do lázní Poděbrady. Pobyt v klidném a hezkém prostředí Vám udělá dobře na těle i na duši. Romantické procházky na břehu řeky Labe a pití minerální vody z léčivého pramene Vás ozdraví a zároveň omladí. K objevení této blahodárné minerální vody došlo v době, když tehdejší majitel panství kníže Arnošt Filip Hohenlohe pozval v období katastrofálního sucha vyhlášeného proutkaře až z Pruska, Karla von Bulova. Po úmorném kopání, které už se jevilo zbytečné, začal 1. srpna 1905 z hloubky 96 metrů tryskat pramen minerální vody.

Objevení minerální vody znamenalo pro město velký zlom a změnu k lepšímu. V roce 1907 už byly vyvrtány tři veřejné prameny a v roce 1908 byly založeny poděbradské lázně. Zdroje Poděbradky se nacházejí v hloubkách až 150 m pod zemí ve zvodnělých druhohorních pískovcích starých více než 70 milionů let. Za první republiky se Poděbrady změnily ve významné lázně, které se zásluhou pražského kardiologa profesora dr. Václava Libenského specializovaly na léčbu nemocí srdce a oběhového ústrojí. Ve městě vznikla řada veřejných budov, počet obyvatel vzrostl a hojně se stavěly další nové domy. Secesní vily v nových čtvrtích přilákaly nové obyvatele a město se stalo oblíbeným místem tehdejší smetánky.

lázdě PoděbradyArchitekti vytvořili plán města a založili lázeňský park, v němž je umístěno několik skvostů z oblasti sochařského umění. Zajímavá a ceněná bronzová plastika nazvaná Ztracený ráj, nebo také Vyhnání z Edenu, zobrazuje Adama a Evu s jablkem. Autorem je český sochař, malíř a grafik Jakub Obrovský. Dále je zde obdivuhodně ztvárněná socha T.G. Masaryka a busta skladatele Antonína Dvořáka. Na opačném konci parku se nachází fontána Léda s labutí od Břetislava Bendy. Zde byl umělec inspirován starou řeckou milostnou bájí.

Současná podoba lázní je rozmanitá v nabídce léčebných procedur. Léčí se zde lidé nejen s kardiovaskulárními nemocemi, ale i poškozeným pohybovým aparátem. Úlevu poskytnou po operacích kloubů, páteře atd. Poděbrady jsou ideální pro relaxaci a dovolenou. Načerpáte novou energii a bude o vás perfektně postaráno v hezkém a vlídném prostředí.

Město Poděbrady nabízí bohatý kulturní program a společenské akce. Každý si vybere podle svého vkusu a nálady. Mezi nejvýznamnější patří každoroční Historické slavnosti krále Jiřího, Poděbradské dny poezie, mezinárodní soutěžní přehlídka dechové hudby Evropa hraje Kmocha, nebo šampionát mažoretek. Na náměstí lze koupit pítko na minerálku, nebo zvoneček pro štěstí a také kulaté oplatky.

Setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Lázně Poděbrady:

Lázně Poděbrady
Lázně Poděbrady
Lázně Poděbrady
Lázně Poděbrady
Lázně Poděbrady
Lázně Poděbrady
Lázně Poděbrady
Lázně Poděbrady
Lázně Poděbrady
Lázně Poděbrady
Lázně Poděbrady
Lázně Poděbrady
Lázně Poděbrady
Lázně Poděbrady
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné město Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Poděbrady jsou moc krásné. Bydlím nedaleko, takže když je hezky, jezdím se tam projet na kole. Po cyklostezce je to opravdu příjemná projížďka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Poděbrady jsou krásnéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc děkuji za milé komentáře Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
KRÁSNÉ FOTKYSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles