8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčivá síla česneku

10. 10. 2013 | Péče o tělo

Česnek (Allium sativum) je dávno tradiční součástí našeho jídelníčku, ale nikdo nepochybuje ani o jeho léčivých účincích. Vlastně by se dalo říci, že česnek je jednou z nejcennějších potravin, která má pouze jedinou slabinu: svůj charakteristický zápach.

Česnek pochází nejspíš ze střední a východní Asie, do našich zemí se dostal údajně z Mongolska. Už od středověku byl ceněný pro pozitivní účinky na zdraví - pojídali ho Řekové, Římané, Číňané, Indové, Egypťané a vůbec obyvatelé Středomoří. Mnohdy byl dokonce považován za posvátnou rostlinu; Řekové a Římané ho dávali svým vojákům pro jeho posilující účinky, dostávali ho otroci v Egyptě při stavbách pyramid, odedávna byl také charakteristickou součástí jídelníčku Židů. V našich zemích se věřilo jeho ochranným účinkům proti upírům a vlkodlakům.

Vznik cibulovitých rostlin je často spojován s různými legendami. Stejně tomu je i u česneku: podle staré islámské legendy česnek vyrostl z levé stopy ďábla, když poprvé vkročil na zem po vyhnání z ráje (z jeho pravé stopy vyrostla cibule).

Proč by si česnek měl zasloužit naši pozornost? Sice neobsahuje velké množství vitamínů (má hlavně vitamín A, B a C) a z minerálů obsahuje především selen, vápník a jód, ale důležitý je hlavně obsah alicinu - jeho pozitivní účinky na naše zdraví jsou opravdu rozmanité:

síla česneku- je účinný proti nachlazení, pomáhá při onemocnění horních cest dýchacích, podporuje vykašlávání,

- pomáhá u bolestí v krku, podporuje pocení při horečce,

- působí proti parazitům,

- pomáhá při odstraňování plísní z těla,

- svým působením proti bakteriím a virům celkově zvyšuje odolnost organismu,

- je mocným přírodním antibiotikem, působí lépe než řada „chemických“ antibiotik a navíc bez vedlejších účinků,

- látky obsažené v česneku ředí krev, takže česnek snižuje riziko infarktu nebo mrtvice, pomáhá normalizovat vysoký i nízký tlak,

- česnek mírně snižuje i hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá chránit cévy před kornatěním,

- pomáhá vyloučit z krve přebytky cukru,

- snižuje riziko výskytu rakoviny žaludku a tlustého střeva.

Ideální je, pokud dobře snášíte česnek v syrovém stavu (při tepelné úpravě dochází ke snižování jeho pozitivních zdravotních účinků) - dva až tři stroužky denně jsou ideální, ale za dostačující se považuje i pouhý jeden stroužek. Ne každý člověk syrový česnek dobře snáší - někomu vadí jeho charakteristický zápach, který je po snědení cítit nejen z dechu, ale vylučuje se i pokožkou (tento zápach se dá ovšem trochu zmírnit konzumací mléka, medu, jablka nebo červeného vína). U jiného může výrazná chuť česneku způsobit i žaludeční potíže nebo třeba pálení žáhy. Pro tyto případy existuje celá řada doplňků stravy, kde je česnek většinou obsažen v kapslích ve formě olejovitého výtažku (kvalitnější kapsle se nevyrábějí z česnekového extraktu, ale obsahují česnekový olej).  Používáním česnekových kapslí se vyvarujete nepříjemného česnekového zápachu a nepochybně je tento způsob i poněkud praktičtější.

Také kombinace česneku, octa a medu není pro mnohé neznámá a při pravidelném užívání nejen léčí spoustu neduhů, ale pomáhá nám udržovat pevné zdraví. Česnek se prostě užívá na různé neduhy již po stovky let. Škoda jen, že kvalitní český česnek už by se dal dnes téměř vyvažovat zlatem... Stále je toho ale hodně, co nám česnek může nabídnout. Tak neváhejte, berte a nedejte na starou lidovou moudrost, která říká: „Kdo jí hodně cibule, toho nenavštěvuje lékař. Kdo jí hodně česneku, toho nenavštěvuje vůbec nikdo“. To totiž už dávno není pravda.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám velkou rýmu,zkusím česnek,nebo někdo víte něco jiného?
Obrázek uživatelky
profil
my ho máme dost velkou spotřebu,máme ho rádi a ani jsem nevěděla jak je zdravý.
Obrázek uživatelky
profil
mám svůj vypěstovaný, tzv.paličák,dáváme i na chleba se sádlem,mňam
Obrázek uživatelky
profil
je k dostání český česněk, tej je nyní u nás trvale
Obrázek uživatelky
profil
I u nás doma máme česnek moc rádi... Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles