Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Letiště Praha – Kbely

11. 12. 2020 | Česká republika
Letiště Praha – Kbely je vojenské letiště. Při letišti fungují od roku 1922 Vojenský technický ústav letectva a protivzdušné obrany a od roku 1968 Letecké muzeum Kbely. V areálu letiště stojí vodárenská věž se světelným majákem - ta byla vybrána do znaku městské části.

Letiště Praha – Kbely

Prostor mezi obcemi Kbely, Letňany a okrajem Vysočan byl pro výstavbu letiště vybrán v listopadu roku 1918. V současnosti je na letišti umístěna 24. základna dopravního letectva T. G. Masaryka, pod níž spadá i letka ministerstva obrany, která zabezpečuje přepravu ústavních činitelů.

Vodárenská věž se světelným majákem byla uvedena do provozu v roce 1928 a jako vodojem a zároveň k řízení letového provozu sloužila přibližně do poloviny 60. let 20. století. Výška majáku je 43 m. Objekt má jedno podzemní podlaží a osm nadzemních. Na plášti stavby jsou čtyři plastiky s leteckou tematikou. Na špici vodojemu ve výšce 40 m se nachází světlomet, který umožňoval pilotům vizuální orientaci až do vzdálenosti osmdesáti kilometrů od letiště. Podle tehdejších údajů měl svítivost jako milion svíček.

Památník prvního rozhlasového vysílání v Československu je vybudován z červených pálených cihel a má podobu kruhového prostoru, z jehož středu vybíhá do všech stran osm vyzděných, nestejně dlouhých paprsků, které symbolizují šíření rozhlasových vln všemi směry. V roce 2014 výtvarník Petr Váňa provedl jeho celkovou opravu a bronzovou desku, kterou někdo odcizil, nahradil jen obyčejnou plechovou tabulkou. Památník vznikl roku 1973 jako připomínka 50. výročí k důležité události: V roce 1923 byla na okraji Kbel u silnice v sousedství plochy letiště vybudována první rozhlasová stanice na českém území. Umístění rozhlasové stanice právě ve Kbelích bylo záměrné, vysílač měl sloužit především pro vysílání meteorologických zpráv pro potřeby leteckého provozu. Stanice společnosti Radio Journal byla umístěna v plátěném stanu vypůjčeném od skautů. Historicky první rozhlasové vysílání se uskutečnilo na dlouhé vlně 18. května 1923 ve 20.15 hodin a trvalo jednu hodinu. Ze stanu bylo vysílání zajišťováno dva roky. Jen za krajně nepříznivých podmínek v zimě se účinkující i technika stěhovali do jednoho z dřevěných domečků, který jim zapůjčilo letiště.

Letecké muzeum Kbely - Vojenský historický ústav 

Letecké muzeum založené roku 1968 početností a kvalitou sbírek patří k největším leteckým muzeím v Evropě. Muzeum má ve sbírkách 275 letadel, řada letounů patří ke světovým unikátům. Expozice muzea se vztahuje bezprostředně k historii československého a českého letectví, zvláště vojenského. Pro srovnání jsou zde vystaveny také vybrané typy světově významných letadel a kromě toho i množství leteckých motorů, součásti draků letounů, výzbroj, výstroj, stejnokroje, prapory, vyznamenání a další památky, které se vztahují k historii československého a českého letectví.                                 

V současnosti jsou expozice umístěny v šesti hangárech, v sále pro příležitostné výstavy a na venkovních prostorách. A v dalších dvou hangárech Staré Aerovky v Letňanech. Vystaveno je celkem 128 letadel, téměř 50 motorů a desítky dalších částí letadel jako jsou vrtule, přístrojové vybavení, letecká výzbroj a další komponenty. Kryté expozice jsou doplněny figurínami v dobové výstroji pro létající i pozemní personál, automobily a dalším vybavením nezbytným pro zabezpečení letového provozu. Muzeum je otevřeno v letní sezoně, květen až říjen, a to každý den mimo pondělí od 10.00 – do 18.00 hodin. Vstup do muzea je zdarma.

Vojenský historický ústav Praha poskytuje odbornou péči o muzejní sbírky. Je garantem udílení povolení k vývozu militárií a garantem ochrany v oblasti vojenské historie v rámci Armády ČR i mimo ni. Komise Vojenských tradic a symboliky vytváří, posuzuje a schvaluje jednotlivé znaky a bojové prapory vojenských útvarů a zařízení v Armádě ČR. VHÚ Praha také poskytuje odborné služby státním orgánům, právnickým a fyzickým osobám, zpracovává vědecké studie a expertizy.

Vojenský technický ústav letectva a protivzdušné obrany se do popředí zájmů veřejnosti dostal hlavně díky bezpilotním vzdušným prostředkům. Jejich využití je rozmanité od monitorování, průzkumu až po klamné cíle protivzdušné obrany. Jejich projekty našly uplatnění při řízení letového provozu, zejména pokud jde o radiokomunikační a informační vybavení.


HankaHH - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Letiště Praha – Kbely:

Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
Letiště Praha – Kbely
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
manžel tam kdysi sloužil Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tam jsem nebyla
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle