Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léto je v plném proudu aneb výběr adrenalinových sportů

30. 07. 2020 | Praktické rady

Někteří mají jako ideální představu letního odpočinku rozplácnout se na deku a číst si knížku, nebo smažit se na přímém slunci celé hodiny. Jiní zase nevydrží v klidu a skáčou, sjíždějí, potápějí se a hledají něco, co zvýší hladinu adrenalinu v krvi na maximum. Právě výběru sportů, při kterých tuhne krev v žilách, se chci dnes věnovat.

 

Tandemový paragliding (let na padákovém křídle)

Tento typ zážitku se doporučuje pro odvážlivce od 15 let. Nemusíte umět padák řídit, to obstará zkušený paraglidista, ale krátký kurz vás nemine. Přece jen dvě těla, spojená úvazkem a letící prostorem, musejí trochu spolupracovat. Budete-li mít štěstí na vzdušné proudy, můžete chvíli i stoupat, a let si tak prodloužit. Kdo se bojí vyskočit z letadla sám, a přesto by se chtěl na svět z výšky podívat, může se po nějakém zkušeném průvodci poohlédnout.

 

Rafting (sjíždění řeky na nafukovacím člunu)

Sjíždění vodních toků na nafukovacím člunu nezní až tak adrenalinově. Záleží především na onom vodním toku. Pokud je to některá „líná“ řeka, můžete se kochat okolní zelení. Vyberete-li si pořádné peřeje, moc se kolem nerozhlížejte a snažte se hlavně udržet na člunu. Posádka se pro vás totiž jen tak nevrátí, když se ocitnete na nějakém kameni uprostřed proudu. Na prudší řeky se od nás nejvíce jezdí do Norska nebo Rakouska. Jako i u jiných náročnějších aktivit, prostudujte si obtížnost sjezdu a nezapomeňte na plovací vestu a přilbu.

 

Rope Jamping (skákání na lanech)

Různých typů skákání je k vidění hodně, každý jistě už slyšel třeba o bunde dumpingu, při němž se skáče na pružných lanech a odvážlivec je tak trochu jako jojo – poměrně dlouho se po skoku houpe nahoru a dolů, než se „guma“ uklidní. Skákání do běžných horolezeckých lan funguje zcela odlišně, podstatná je příprava místa, je potřeba více lan a kladek. Vytvoří se jakási lanovka a pak už jen zbývá najít odvahu a odrazit se. Určitě nedoporučujeme se o něco takového pokoušet bez potřebných znalostí a bez dohledu někoho, kdo už tento sport zná a ví o veškerých rizicích.

 

Highline (chození po vysoké „lajně“)

Jedná se o odnož sportu, který se jmenuje „slackline“, český ekvivalent slova pro tuto aktivitu neexistuje, nejblíže je „balancování na popruhu“. Balancováním se přitom myslí chození, skákání a různé další kousky. Pro začátečníka je těžké i jen stát. Obvykle se „sleklajna“ upevní mezi dva stromy. Když je upevněná hodně vysoko (mezi dvěma skalami), mluví se o highline, je-li hodně dlouhá (přes řeku), jde o longane. Popruh je 3-5 cm široký, upíná se speciálním napínacím zařízením, aby se hodně vypnul. V případě balancování ve výšce se používá samozřejmě jištění, kdy chodec zůstane viset pod popruhem. Dostat se zpátky nahoru ale opravdu není jen tak.

 

Via Ferrata (zdolání zajištěné cesty)

V poslední době se stalo dosti populární turistickou aktivitou chození po „rerátách“. Via Ferrata, jak se dozvíte v italském slovníku, označuje cestu v těžším terénu, která je zajištěná ocelovým lanem a žebříky. Tyto cesty nejsou určené pro „běžné“ turisty, musíte být na ně fyzicky a technicky připraveni, a mít potřebné zkušenosti a speciální výbavu. Feráty mají více stupňů obtížnosti, bohužel v každé zemi se používá jiné označení. Dejte si čas a předem vše prostudujte, z některých cest se nedá vrátit, protože jsou jednosměrné. Obtížnost se určuje podle nejtěžšího úseku. Základní vybavení na výstup tvoří sedací úvaz v kombinaci s hrudním úvazem (případně celotělový úvaz), horolezecká helma, ferátový jistící set včetně tlumiče pádu a ferátových karabin a odsedávací smyčka s horolezeckou karabinou. Doporučené jsou rukavice.

 

BMX cyklistika (extrémní jízda na kole)

BMX je označení pro speciálně zkonstruovaná kola, která vydrží extrémní zátěž v těžkém terénu a skoky. Jezdci na BMX kolech provozují zejména „Bikros“, tj. jezdí na uměle vytvořených tratích s vlnami a klopenými zatáčkami, a „Dirt“, kde jde hlavně o způsob provedení skoku mezi dvěma kopci z hlíny. Dále se můžete setkat s disciplínami jako „Street“ (zdolávají se plošiny, zábradlí, schody) nebo „Rampa“ (nejčastěji s U profilem). Na BMX kole si tedy neprojedete trasy kolem jihočeských rybníků, ale můžete si na něm zkusit skočit z hráze do vody apod.

 

Ať už strávíte letošní léto aktivně, nebo lenošením, u nás, nebo v zahraničí, přejeme vám šťastný návrat bez nehod a spoustu krásných vzpomínek.

 


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Léto je v plném proudu aneb výběr adrenalinových sportů:

Léto je v plném proudu aneb výběr adrenalinových sportů
Léto je v plném proudu aneb výběr adrenalinových sportů
Léto je v plném proudu aneb výběr adrenalinových sportů
Léto je v plném proudu aneb výběr adrenalinových sportů
Léto je v plném proudu aneb výběr adrenalinových sportů
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nanejvýš ta Ferrata Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles