Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Lidí s poruchami trávení rychle přibývá. Netýká se vás to také?

17. 04. 2022 | Nemoci
Určitě to zažil každý – pocit plnosti, nadýmání, reflux neboli pálení žáhy či nechutenství. Trávicí a zažívací potíže, které dokážou pěkně znepříjemnit někdy i celý den. Možná si říkáte, že se vás to netýká. Ale ruku na srdce, není to tím, že jste se daný problém naučili ignorovat?

Funkční dyspepsie alias poruchy trávení
V dnešní uspěchané době lidí s poruchami trávení rychle přibývá. Neřešení zažívacích problémů mnohdy dožene pacienty až do ordinací gastroenterologů. Pokud lékař na základě různých vyšetření vyloučí jakékoli jiné orgánové onemocnění, diagnóza většinou zní jako potíže s trávením. A ty jsou různé. Dyspepsie horního typu se nejčastěji projevují refluxem, častým říháním, nevolnostmi po jídle nebo naopak nechutenstvím či bolestmi žaludku. Mezi příznaky dyspepsie dolního typu pak patří nadýmání, plynatost, pocit plnosti, zácpa či průjem.

Špatná životospráva a stres – častý původ poruch trávení
Jasnou příčinu funkčních poruch trávení je mnohdy velice těžké stanovit. Narušení funkce trávicího ústrojí vede ke zvýšené citlivosti na různé druhy potravin a samozřejmě se podílí i na zvýšení nebo snížení pohyblivosti střev, která pak často vede k plynatosti nebo nadýmání. Faktorů, které se na vzniku funkčních poruch trávení zásadně podílejí, je celá řada. Nejčastějšími viníky jsou však dlouhodobý stres, špatná životospráva a nevhodně zvolená potrava. Příčinou ale můžou být například i drastické diety a nedostatek pohybu.

Jídlo jako lék
Funkční poruchy trávení nemusí být chronické. Způsob, jak s nimi bojovat, existuje. Často k němu vede pouhá úprava jídelníčku. Zkuste chvíli pozorovat, která jídla nebo potraviny vám vadí. Celkově eliminujte kořeněná, přesolená, příliš tučná a smažená jídla. Na špatné trávení však může mít vliv i syrová zelenina nebo ovoce. Vyloučit z jídelníčku je nemusíte, zkuste je před konzumací nejprve tepelně upravit. Vedle jídelníčku je také dobré hlídat si dostatečný pitný režim. Dospělý člověk by měl denně vypít dva litry tekutin, ideálně vody. A také nezapomínejme na pravidelný pohyb, ten je dobrý pro střevní peristaltiku. Už 30 minut svižné chůze má na pohyb střev velký vliv.

Mějte po ruce pomocníky, které uleví
Poruchy trávení mnoho lidí přehlíží a snaží se je přecházet. Pravda je, že sice často samy odezní, ale je zbytečné se jimi nechat omezovat. Babských rad a tipů, jak s nimi bojovat, je několik. Někdo vsází na účinky máty v podobě čaje po jídle, někdo nedá dopustit na lékořicové bonbóny. Málokterý pomocník ale dokáže vyřešit více zažívacích problémů najednou.


Kdy zajít k lékaři
Zažívací potíže s pomocí účinného léku většinou samy odezní. Pokud nepříjemné příznaky přetrvávají nebo nedochází ke zlepšení stavu během 7 dnů od zahájení léčby, pak je nutné navštívit lékaře a podrobit se vyšetření.


Zdroj, foto: Iberogast


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jak přibývá nekvalitních a upravovaných potravin, tak přibývá i lidí, kteří jsou na ně citliví. Jíme čím dál tím horší potraviny😕
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles