Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mazání ve školkách před procházkou moc nefunguje, shodují se odborníci

1. 06. 2019 | Péče o tělo
Řada odborníků upozorňuje na to, že děti by se neměly v jarních a letních měsících pohybovat na přímém slunci mezi 11. a 15. hodinou bez použití krému s ochranným faktorem, přičemž aplikaci krému je třeba každé dvě hodiny opakovat. A jak je to s mazáním dětí před odchodem do školky?  O tom, jak správně chránit děti před sluncem nejen v létě, ale během celého roku, jsem si povídala s uznávanou dermatoložkou, MUDr. Monikou Arenbergerovou, Ph. D.


Mraky i voda propouštějí UVA paprsky


Je třeba používat ochranný faktor pro děti během celého roku, nebo stačí jen na jaře a v létě?
Ideálně by mělo používání ochranného faktoru kopírovat ježdění na letních pneumatikách, tedy duben až říjen.

MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D. Jak vysoký faktor bychom měli používat pro děti předškolního věku ve městě během jara a léta?

U dětí se obecně na sluníčku doporučuje faktor SPF 30. V extrémních podmínkách, jako je pobyt u moře, vodní sporty anebo u rusovlasých dětí se světlou pokožkou nebo pihami, doporučuji ochranu nejvyšší, tedy SPF 50.

Říká se, že slunce opaluje i přes mraky. Je tedy třeba používat ochranný faktor pro děti, i když právě nesvítí slunce?
Ideálně ano, mraky i voda propouštějí UVA paprsky, které při delším pobytu na slunci mohou kůži také spálit a dlouhodobě poškodit.

S sebou do školky doporučuji mlhu se SPF a kšiltovku


Je jen málo maminek, které děti před odchodem do školky mažou. Děti ve školkách přitom většinou chodí ven mezi 10 a 12, tedy v kritické hodiny, pokud jde o vystavování kůže slunečnímu záření. Stačí u dětí chodících do školky, když je rodiče namažou ráno doma nebo je poteba i mazání před pobytem venku?
Za běžných podmínek stačí namazat jednou denně doma před odchodem do školky. Z vlastních zkušeností vím, že domazávání ve školkách před procházkou moc nefunguje. S sebou do školky doporučuji např. mlhy se SPF, které je možné na kůži nastříkat a teoreticky se nemusí ani roztírat. V parném počasí bych pro jistotu dala do školky i kšiltovku.

Na krémech se uvádí, že je třeba aplikaci opakovat každé dvě hodiny. Je to tak, že po dvou hodinách, když namažeme dítě ochranným faktorem 50, už není vůbec chráněno, nebo tam nějaká ochrana stále je, např. i po 3 až 4 hodinách?
To záleží na okolnostech. Při ležení na lehátku nebo hraní není důvod, aby byla ochranná vrstva narušena. Jinak je tomu při koupání, sušení ručníkem anebo pocení, v takovém případě se část ochranného krému může setřít nebo odplavit a je třeba aplikaci opakovat.


Zdroj, foto: Jarka Nováková



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !