Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Menhiry v Orlických horách

15. 11. 2023 | Česká republika

Láká vás tajemno a rádi navštěvujete neobvyklá místa s tajemnou energií? Pokud ano, pak mezi ně určitě řadíte třeba i různé kamenné řady, o jejichž původu se dnes často můžeme jen dohadovat… A víte, že jedno takové místo najdete i v Orlických horách?

Orlické hory sice nepatří k těm nejvyšším a nejnavštěvovanějším, přesto ale mají svým návštěvníkům co nabídnout. A že jejich obliba – a tím pádem návštěvnost – v posledních letech roste, to se opravdu nedá přehlédnout! K nejvíce navštěvovaným místům patří Velká Deštná s rozhlednou (nejvyšší vrchol Orlických hor) a Masarykova chata na Šerlichu (nejvýše položená chata v těchto horách, kam se můžete dostat mimo jiné za několik málo minut chůze ze zhruba půl kilometru vzdáleného parkoviště). Dále je to například Zemská brána (údolí Divoké Orlice), Suchý vrch se zrekonstruovanou Kramářovou chatou a rozhlednou nebo třeba známé dělostřelecké pevnosti Bouda a Hanička. To je skutečně jen velmi malý výčet, mohla bych pokračovat.

Z hřebenů Orlických hor si užijete výhledy do našeho i polského vnitrozemí. Krásné horské louky, turistické horské chaty a jiná zajímavá místa – některá z nich navíc můžete ještě i v dnešní době překvapivě navštívit bez davů turistů, což je alespoň pro nás obrovský bonus! I to je jeden z důvodů, proč se sem (i do Podorlicka) s manželem rádi vracíme.

Menhiry v Orlických horáchJak už jsem psala, seznam nejnavštěvovanějších míst v Orlických horách by byl mnohem delší. Já se dnes chci zmínit o místě, které zatím zůstává spíše stranou pozornosti zdejších turistů. Ono je totiž našim očím trochu ukryté a když nevíte kde ho hledat, snadno ho můžete minout. Je to právě to tajemné místo zmiňované v úvodu... Konkrétně se jedná o kamenné menhiry.

Různých kamenných kruhů, případně osamoceně stojících menhirů u nás samozřejmě najdete více. Mnohým z vás se možná vybaví „Kamenný pastýř“ – největší český menhir. Existují také různé obdoby anglického Stonehenge, kamenné spirály nebo řady. Některé byly vytvořeny uměle, některé stojí v naší přírodě dokonce po staletí. Pravé menhiry totiž vznikaly už od pozdního neolitu.

Chcete si tedy udělat výlet za menhiry a nechce se vám až do Anglie? Pak je výlet do Orlických hor pro vás ten pravý! Vydejte se kousek nad známé horské středisko Říčky směrem na Zdobnici a pátrejte po nich v místní části Pustiny, a sice na louce ne příliš daleko od silnice (žádné značení tu nenajdete). O kamenném kruhu nad Říčkami se údajně psalo v německých novinách kolem roku 1840. Na loukách kolem Říček bylo podle historických pramenů kamenných kruhů více, ale prý tenkrát vadily sedlákům a pastevcům, kteří je proto odstranili.     

Nikdo neví přesně jak, ani kdy se tady ocitly dnešní křemencové bloky. Kameny jsou vysoké dva až pět metrů a před mnoha lety je sem pravděpodobně pravděpodobně umístil tehdejší majitel stavení, které stojí nedaleko pod menhiry. Dcera původních německých majitelů chalupy, kteří byli po válce odsunuti, dnes žije v Německu a prý si mezi původními kameny jako malá hrála. 

Až nový majitel chalupy tuto památku „obnovil“: na místě, kde menhiry stávaly v meziválečném období, vztyčil nový kamenný kruh s několika středovými menhiry. Tyto kameny tu prý ale ležely léta – zarostlé travou a bez povšimnutí. Můžete se mezi nimi projít, na některých z nich i posedět a nebo prostě přijít a jen si tady tak být… Z otevřené louky je vidět hlavní hřeben Orlických hor a vyšlapané cestičky mezi kameny prozrazují, že si sem už řada lidí našla cestu. A možná také klid – kdo ví?

Někteří věří, že menhiry (nejen ty zdejší) oplývají zvláštní silou. Ta se obzvláště projevuje o tajemném letním slunovratu – v den, kdy přichází nejdelší den a nejkratší noc. Ať je to ale jak chce, kamenný kruh nad Říčkami opravdu stojí za návštěvu, a to po celý rok. Tak až pojedete do Orlických hor, nezapomeňte si k němu udělat krátkou odbočku.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Menhiry v Orlických horách:

Menhiry v Orlických horách
Menhiry v Orlických horách
Menhiry v Orlických horách
Menhiry v Orlických horách
Menhiry v Orlických horách
Menhiry v Orlických horách
Menhiry v Orlických horách
Menhiry v Orlických horách
Menhiry v Orlických horách
Menhiry v Orlických horách
Menhiry v Orlických horách
Menhiry v Orlických horách
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek a krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek i fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé čtení i fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles