Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Mezizubní čištění: jak na něj a proč ho neopomínat?

20. 12. 2021 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Nejmenší pomocník domácí ústní hygieny – mezizubní kartáček. Často nedoceněný, leta přehlížený, ale zároveň nenahraditelný pomocník. Proč je jeho práce tak důležitá? A jak na správné mezizubní čištění?

Začneme čísly: mezizubní prostory tvoří 40 % celkové plochy zubu. Překvapivá hodnota, že? Ale je to tak. Pokud tedy nečistíte mezizubní prostory, přehlížíte čištění téměř poloviny zubu. Přitom si stačí pořídit pomocníka za několik korun a večer ho používat.

Jak vybrat správnou velikost?


Na zubyMezizubní kartáčky mají několik velikostí. Problém je, že každý výrobce má kartáčky jinak barevně odlišené. S výběrem správné velikost pomůže zejména dentální hygienistka, která vám i ukáže, jak ho správně používat. Většině lidí stačí dvě až tři velikosti. Podle těchto doporučených velikostí pak snadno nakupujete další kousky.

Nechodíte k dentální hygienistce a stejně chcete mezizubní kartáčky používat? Zakupte sadu různých velikostí. Postupně velikosti zkoušejte od té nejmenší. Mezizubní kartáček by měl jít do mezizubí zavést ztuha, ale zároveň by se drátek tlakem neměl ohýbat. Může se vám stát, že prvních několik měsíců budete používat nejmenší velikost a pak postupně budete potřebovat větší. Je to běžný proces, kdy se dásně zatahují do zdravého stavu.

Jak často mezizubní prostory čistit?


Čištění mezizubních prostor stačí jednou denně jako součást večerní rutiny čištění zubů. Někteří odborníci říkají před čištěním zubů, někteří až po něm. Pokud na závěr celého čištění používáte ústní vodu, můžete s klidným svědomím čistit až po použití klasického kartáčku.

Během prvních dní používání se může objevit mírné krvácení, které je přirozené a mělo by během dvou týdnů odeznít. Pokud by se tak nestalo, obraťte na svého zubního lékaře, který vyhodnotí stav vašich dásní a případně doporučí další péči.

Jak dlouho mezizubní kartáček vydrží?


Při správně zvolené velikosti vydrží mezizubní kartáček týden až 10 dní používání. V začátcích ho pravděpodobně opotřebíte rychleji, ale to se časem usadí. Včasná výměna mezizubního kartáčku je důležitá, protože později se vám může stát, že se část se štětinkami ulomí a zůstane mezi zuby. A nikdo z nás ji nechce ven tahat pinzetou.
mezizubní kartáčky

Proč se vyplatí mezizubní kartáček používat?


Čištění mezizubí zabrání vzniku zubního kazu a zubního kamene, který je hlavní příčinou zánětu dásní a parodontózy. Zuby budou zdravější, dásně růžovější a přitom stačí přidat tak 30 vteřin k večernímu čištění. A to za to stojí.


Autor: Andrea Ivaničová,



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !