8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mocná síla královny bylin Ašwagandy

5. 01. 2023 | Péče o tělo

Trápí vás stres, špatný a neklidný spánek, úzkost nebo oslabená imunita? S tím vším si dokáže skvěle poradit Ashwagandha (ašwaganda) nebo-li indický ženšen. Tato neuvěřitelně účinná bylinka je známá v Indii a Číně už tisíce let, kde jí přezdívají “Královna bylin”. Její pověst je ve znamení blahodárných účinků na lidský organismus, které jsou známé v rámci Ajurvédy po tisíciletí a v západním světě je potvrdily desítky vědeckých studií. Pojďme si ale účinky této rostliny a ji samotnou více přiblížit.

Ashwagandha zvyšují odolnost organismu vůči stresovým situacím. V období, kdy pociťujeme zvýšený stres a zažíváme stresové situace v práci, ve škole nebo v soukromí, je vhodné užívat právě tuto adaptogenní bylinu. Ashwagandha pomáhá stabilizovat fyziologické procesy v těle a pomáhá lidskému organismu vypořádat se se stresem. Účinnou a přírodní cestou tak můžeme vyřešit náladovost, úzkost, deprese nebo třeba špatné usínání. V době zvýšené stresové zátěže je potřeba tělu ulehčit fungování a adaptogeny představují skvělé řešení osvědčené tisíci lety.

ašvagandaTato stálezelená rostlina s červenými plody dorůstá do výšky až 200 cm. Pochází z Indie, ale najdeme ji také v Africe a některých částech Středomoří. Zvládne přežít jak při vysokých, tak i velmi nízkých teplotách. Dokáže se tak adaptovat na různé extrémní podmínky a díky tomu pomáhá i nám adaptovat se na různé stresující situace. Účinné látky se nacházejí hlavně v kořenu rostliny.


Stopka stresu a úzkostem

Deprese, stres, úzkosti a špatná nálada se stavá každodenní součástí čím dál větší skupiny lidí. Poslední roky jsou plné nátlaku na lidskou psychiku (pandemie, válka, zdražování), což se pak odráží na celkovém prospívání duševního i fyzického zdraví. Ashwagandha působí velice dobře proti stresu a na vznikající úzkostné stavy. Ovšem je potřeba nezapomenout, že účinek Ashwagandhy pravděpodobně ucítíte až v delším časovém období. Tradiční čínská medicína a Ajurvéda doporučuje brát Ashwagandhu 1-3 měsíce. Někteří mohou zaznamenat snížení stresu a zlepšení nálady už v prvních týdnech, u někoho to může nastat až třeba v druhém měsíci. Pro maximální efekt je potřeba Ashwagandhu brát 3 měsíce. To dokazují i vědecké studie, které v posledních letech proběhly. Vybírejte, pokud možno silnější produkty s kvalitním extraktem, ideálně ty, kde je minimální denní dávka 600 mg extraktu bylinky. Vždy je lepší vydat se přírodní cestou, což samozřejmě jde ruku v ruce i s minimalizací a případný odstraněním stresových faktorů v životě. Za ty lze považovat vše, co na tělo a mysl působí zátěží. Právě adaptogeny, tudíž i Ashwagandha, pomáhají lidem stresovým faktorům čelit, mnohem lépe je snášet a nechat se nimi méně ovlivňovat.


Podpora imunity

Snížení stresu je propojeno i se zlepšením funkce imunitního systému, a tudíž i snížení zánětlivosti v těle. Ashwagandha podporuje a vytváří protizánětlivé prostředí v organismu a je často používána jako podpora léčby zánětů a zánětlivých onemocnění. V zimním období je potřeba imunitu podpořit a postarat se tak dobrou obranyschopnost organismu před různými viry a bakteriemi.

Desítky vědeckých studií potvrdily mnoho dalších pozitivních vlivů Aswaghandhy na lidský organismus:

Zlepšení funkce štítné žlázy, snížení příznaků únavy nadledvin, zlepšení fyzické výdrže a vytrvalosti, snížení degenerace mozkových buněk, stabilizace hladiny cukru v krvi, snížení hladiny cholesterolu, zpomalení degenerace mozkových buněk, zlepšení hormonální rovnováhy, optimalizace krevního cukru, pomáhá při léčbě neplodnosti a zvýšení libida.


Zdroj, foto: Herbs Energy



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Mocná síla královny bylin Ašwagandy:

Mocná síla královny bylin Ašwagandy
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles