Léto - čas jahodLéto - čas jahod Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 18.06. 2024
Dnes má svátek Milan
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Modlivý důl

16. 11. 2022 | Česká republika

Na Českolipsku se nachází hodně krásných míst – ať už jde o přírodu nebo památky. Jedním z takových míst je Modlivý důl, který se nachází v severní části Ralské pahorkatiny u malé obce Svojkov.

Místo, kde kdysi zbožní poutníci uprostřed lesní samoty nalézali klid při modlitbách, se dříve jmenovalo Smolný důl. Bylo to podle uhlířů, kteří v tomto místě bohatém na borovice pálili dřevěné uhlí a získávali smolu.

Dnes je důl romantickým zalesněným údolím, které se táhne mezi pískovcovými skalami různých tvarů a velikostí. Asi kilometr dlouhé údolí se skalní kaplí bývalo jeden čas oblíbeným poutním místem. Poutníky bylo vyhledávané ještě před začátkem II. světové války. Tradice tohoto poutního místa byla obnovena v roce 1996: každý rok je zde 1. května mší svatou zahajován Mariánský měsíc.

Proč se ze Smolného dolu stal Modlivý důl? Údajně zde bylo koncem 17. století nalezeno tělo zabitého mladíka. Podle pověsti žil v té době na okraji dolu v myslivně myslivec s krásnou dcerou, které se líbili hned dva mládenci: bohatý selský synek a mladý student. Mladý sedlák ze žárlivosti svého soka v lásce zabil a jeho tělo odvlekl do skal – k místu, kde je nynější skalní kaple.

Zločin nebyl nikdy vyšetřen a lidé se ze strachu začali kapli vyhýbat. Aby zaplašil prokletí tohoto místa a aby duše nebohého studenta našla klid, pověsil čeledín ze statku na strom u místa neštěstí v roce 1704 malý obrázek Panny Marie. Zhruba o padesát let později na stejné místo pověsil pomocník sládka ze svojkovského pivovaru obrázek vysvěcený. V roce 1772 nechala hraběnka Czerwelli ze Svojkova postavit na konci dolu dřevěnou kapli, ke které se lesem vykácela přístupová cesta. Ještě ten rok se ke kapli vypravilo první procesí z České lípy, aby si vyprosilo odvrácení moru a cholery, neúrody a hladomoru. Věřících a procesí přibývalo, a tak místo dřevěné kaple svojkovský zedník Josef Sacher na příkaz hraběnky Alžběty Kinské koncem 18. století pro obrázek vyhloubil v pískovcové skále jeskyni a vytesal kapli. V roce 1836 sochař Antonín Wagner ze Sloupu ozdobil kapli novogotickým portálem. Do výklenku kaple, která bývala i Božím hrobem, byl zavěšen mariánský obraz od malířky Eugenie Hauptmannové – Sommerové a na stromech kolem kaple visely svaté obrázky. V roce 1903 získala kaple podobu lourdské jeskyně i se sochou Panny Marie Lourdské. Končila tu i křížová cesta s prvním zastavením u myslivny.

Jednotlivá zastavení křížové cesty byla obnovena v roce 2016 (byly použity kopie obrazů původních zastavení). Na začátku křížové cesty stojí velký dřevěný kříž a nedaleko od něj Pramen (studánka) u Strážce. Vlevo nad skalní kaplí uvidíte dřevěné schodiště. Na jeho konci je skála, ve které byl v 19. století vytesán výklenek s pískovcovou plastikou ukřižování. Plastika se bohužel nedochovala. Před samotnou skalní kaplí se nachází několik řad dřevěných lavic, kde můžete v tichu posedět a rozjímat… Na jedné ze skal naproti kapli jsou osazené malé tabulky několika zdejších horolezců jako symbolický horolezecký hřbitov. I okolní skály jsou častým cílem horolezců. Mezi skalami naproti kapli vede značená strmá cesta strží do sedla mezi Slavíčkem a Tisovým vrchem.

Láká vás návštěva tohoto místa? Prozradím, že vstup do údolí najdete naproti penzionu Zámeček, kde je také odstavná parkovací plocha. Je dostatečně velká a (zatím?) není zpoplatněná. Než se vydáte na cestu, v létě můžete posedět v občerstvení přímo naproti parkovišti. Kousek nad občerstvením už začíná údolí a křížová cesta. Na jejím začátku je ještě možnost odbočit vpravo a po místním značení se vydat do Svojkovských skal s několika vyhlídkami. Samotná cesta ke skalní kapli je dlouhá pouhých 550 metrů a stoupání je celkem mírné, jen místy musíte překonat schodiště.

Modlivý důl byl jako poutní po II. světové válce z velké části zničen. Naštěstí se zachovala skalní kaple a zbytek se podařilo opravit a zachránit. Kaple zasvěcená Panně Marii Lourdské je dnes chráněna jako kulturní památka. Na konci roku 2016 bylo toto místo slavnostně otevřeno a od té doby si sem nachází cestu stále více novodobých „poutníků“.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Modlivý důl:

Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
Modlivý důl
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Krásné místo
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek a hezké fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkné místo...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Znám Smajlík, tato oblast je fajn.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles