Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Možnosti cestování dětí do zahraničí

24. 07. 2007 | Praktické rady

Vzhledem k tomu že je doba dovolených a prázdnin, přinášíme přehled, který rekapituluje možnosti cestování dětí do zahraničí.


Existuje několik způsobů pro cestování dětí, resp. cestováni s dětmi. Jednou z možností cestování, je zápis dítěte do pasu rodičů. Je nutné oddělit několik skutečností, zápis dětí do pasu byl možný do konce srpna 2006, v současnosti to možné není, ale opětovný zápis bude možné podle již schválené novely provádět od března 2008.


O cestovních pasech pro děti jsme Vám již několikrát psali:

Potřebujete cestovní pas pro dítě? Připravte si pevné nervy.
Cestovní pasy pro děti - Vaše zkušenosti, aneb Jak to bude dál
Aktuálně – jak to bude s cestovními pasy pro děti ?


Cestovní pasy pro děti

V souvislosti s Vašimi častými dotazy upozorňujeme, že zápisy provedené do konce srpna 2006 jsou platné až do vypršení platnosti cestovního pasu. Zapsané děti tak mohou cestovat se svými rodiči do zahraničí v některých případech až do svých 15 let. Minulá právní úprava stanovila věkovou hranici pro zápis dítěte do 15 let, oproti tomu stávající právní úprava účinná od března 2008 stanovuje odlišnou věkovou hranici pro zápis dítěte - do 10 let. Z uvedeného důvodu může docházet k určité nepřehlednosti, ze které pramení zmiňované dotazy.


Pro cestování dítěte je také možné nechat vystavit vlastní cestovní pas, děti pak mohou cestovat samostatně i v doprovodu. Pro děti do 5 let se vydává nebiometrický pas s platností na jeden rok a pro děti mezi 5 a 15 lety je vydáván pas biometrický s platností na 5 let.


Další možností cestovat do zahraničí, resp. po zemích EU je cestování na občanský průkaz. K cestám do států EU lze používat pouze občanský průkaz se strojově čitelnými údaji, vydávaný od poloviny roku 2000, (tyto občanské průkazy nemohou mít odstřižený roh z důvodu změny povinných údajů). Pro společné cesty rodičů s dětmi do států EU Ministerstvo vnitra doporučuje používat raději cestovní pasy než občanské průkazy. Do občanského průkazu rodičů se zapisuje místo data narození a pohlaví – rodné číslo dítěte. Rodné číslo, jakožto vnitrostátní identifikační údaj, může být nesrozumitelné pro cizí orgány (s výjimkou Slovenska). Člověk se tak může dostat nepříjemných situací, kdy nebude schopen prokázat identitu dítěte.


A jaké jsou Vaše zkušenosti s cestovními pasy ?

Cestovní pasy pro děti

Dobry den,
už před sezonou jsem si chtěla zapsat syna do pasu. A ejhle. Potřebuje pas svůj. Paní za přepážkou mi velice ochotně sdělila, co máme s sebou přinést.
Tak jsme vyrazili. Nejdříve vyfotit a potom domů pro potřebné doklady. Protože se syn narodil v zahraničí, již dříve jsme mu vyřizovali český rodný list, měli jsme již doklad o státním občanství - naštěstí.
Vyřizování pasu pro syna bylo mnohem lehčí než vyřizování rodného listu, kdy ani na matrice nevěděli, co přesně do Prahy poslat.


Hodně štěstí všem.

Petra H.
Chytrá Žena – čtenářka



Dobrý den,
taky mám zatím né moc dobrou zkušenost s vyřizováním cestovního pasu pro mou dceru,malá bude mít v září dva roky, tak se koncem srpna chystáme na dovolenou do ciziny (je třeba ještě využít toho, že to má zcela zdarma).

Začala jsem jí vyřizovat pas,nejdříve však potřebuji potvrzení o nabytí českého státního občanství,vydala jsem se tedy začátkem června na obecní úřad,kde po mě paní úřednice chtěla rodný list dítěte, ten jsem sebou měla,jelikož jsem o tom všude četla,ale navíc i oddací list,ten jsem sebou neměla,tak zase opět znovu domů pro něj.

No nakonec jsme to zdárně vypsaly a zaslaly na matriku krajského úřadu v Ostravě ,toto mě stálo 100,-Kč.
Od té doby už uběhl více než měsíc, minulou středu jsem tam volala,přímo na matriku,"milá" paní úřednice mě nechala pár minut čekat u telefonu,než vše dohledala,pak mi sdělila, že to přišlo 6.6. a zákonná lhůta na vyřízení je měsíc,takže to v termínu stihne, ale jelikož jsou svátky, tak až po nich, což dost dobře nechápu, proč už to nestihla před svátky, dnes je 9.7. a já potvrzení stále nemám, začínám být pomalu nervózní, i když si říkám,že je ještě čas, ale rozčiluje mě toto jednání, v telefónu mi ještě řekla, že nejsem sama.To je mi jasné,ale já si tento zákon nevymyslela a také mě to obtěžuje jí tam volat.


Jen chci mít jistotu,že stihnu malé včas, vyřídit pas. A tak čekám a doufám,že zítra to už snad příjde, když mají tu zákonnou lhůtu na vyřízení měsíc.
A to nás ještě čeká focení na pas,tak to chci vidět jak malá, která se bojí cizích lidí bude u fotografa sama sedět a tvářit se neutrálně, myslím tím ten neutrální výraz, no já sama už z toho dostávám teatrální výraz.
Jen mě mrzí,že jsem ji nestihla dát normálně zapsat do mého pasu před rokem, když to bylo ještě možné.


Syn, který má 4,5 roku se mě ptá: "Mami a proč já nemám pas?" Vysvětlujte dítěti,že on je zapsaný v mém pasu ale jeho o tři roky mladší sestra už musí mít svůj pas.
Někdy mi připadá, že bydlím v Kocourkově, hlavně při jednání na úřadech.


Magdajx
Chytrá Žena – čtenářka


ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moji mladí mají malé děti 2,5 a 1,5 roku. Obě vnučky snášejí cestu autem dobře, ale většinou jezdí na Slovensko, k Balatonu a do Rakouska. Cesta k moři je přece jen pro tak malé děti dlouhá a myslím si, že z takové cesty moc nemají, většinou ji prospí. No a rodiče si o dovolené stejně moc neodpočinou, děti musí hlídat jako ostříži, takže snad jediná úleva je, že si zaplatí obědy a domů dovezou kupu špinavého prádla, které sice vypee pračka, ale samo se nevyžehlí. A už vůbec bych nedoporučovala cestu mrňousků letadlem, ne každý dospělý ji dobře snáší a ne tak malé děti. Takže raději počkat, až z těch zážitků budou mít požitek i dětičky a rodiče se budou moci opravdu odreagovat, není nutné být všude, vždyť dětem stačí hračky, bazének a milující rodina.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles