Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 09.05. 2024
Dnes má svátek Ctibor
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mumio pro naše zdraví

12. 01. 2014 | Péče o tělo

Možná jste se už někdy setkali s přípravkem, který má téměř tajuplný název: mumio. Bývá také označován jako horská pryskyřice, neznámý není ani název „kamenné slzy“. V Tibetu se o něm mluví jako o „králi léčiv“. O co se vlastně jedná a k čemu slouží?

První zmínky o mumiu jsou staré více než 3000 let - ve svých dílech o něm pojednává například Aristoteles, který zkoumal jeho účinky na lidech. Zabýval se jím v 11. století i Avicena a další středověcí lékaři. Mumio bylo používáno jako lék již starými Sumery, považovalo se za životní elixír králů a velmožů. Vědomosti o něm a o jeho léčebném použití se v rodinách vysoce postavených lékařů předávaly z otce na syna pouze ústním podáním, pro ostatní zůstávaly utajené. Věřilo se, že mumio je zázračný lék na každou nemoc.

mumioCo je tedy mumio?

Název „mumio“ pochází zřejmě z řečtiny a znamená „tělo uchovávající“. S mumiemi ale nemá nic společného. Současná věda nabízí několik teorií o tom, jak vlastně mumio vzniká. Vědci se dodnes přou o to, jestli se jedná o látku živočišného nebo geologického původu. Z chemického vzorce mumia nicméně vyplývá, že zahrnuje obě složky; jedna z teorií tvrdí, že mumio jsou vlastně pozůstatky fauny a flóry za tisíce let přirozeně promísené a spojené se skalními minerály. Jeho naleziště se nacházejí ve vysokých nadmořských výškách (nad 3000 metrů), v prostředí, která nejsou znečištěna lidskou činností - tuto látku najdeme především v asijských horách: na Kavkazu, ale také například v Číně, Indii, Mongolsku. Jde o tuhou hmotu tmavě hnědé až černé barvy, která je na povrchu lesklá a podobá se konzistencí asfaltu. Vyskytuje se ve skalních průrvách, na stěnách a stropech jeskyň v podobě malých krápníků. Má hořkou, nezaměnitelnou chuť i vůni. Zajímavé je, že v dlani se rozpouští (podle toho také poznáte originál - pro svou vzácnost je totiž mumio často nahražováno neúčinnými padělky. Pravé mumio by mělo mít také certifikát).

Složení mumia je velice pestré, obsahuje řadu vitamínů (obzvláště skupiny B), minerálních látek (vápník, sodík, železo, draslík, hořčík, měď a fosfor), stopové prvky (například mangan, selen), velké množství aminokyselin, mastné kyseliny, éterické oleje a řadu dalších biologicky aktivních látek.  Obsahuje také stopy včelího jedu, proto není vhodné pro lidi s alergií na včelí produkty. Od padesátých let minulého století se jeho léčebnými účinky zabývá i věda.

Pozitivní účinky mumia na zdraví:

Působení mumia je velice široké a prověřené staletími. Mumio je velice silný adaptogen - zvyšuje odolnost organismu v případě stresových situací, zranění a pomáhá léčit celou řadu nemocí. Silně posiluje obranyschopnost organismu, chrání ho před působením toxických látek. Urychluje hojení povrchových zranění, popálenin a dokonce i zhojení zlomenin. Pomáhá při léčení zánětů v těle, doplňuje potřebnou hladinu vitaminů a minerálů, dodává energii. Používá se při bolestech zubů a paradentóze, bolesti v krku a nachlazení, při onemocnění ledvin a močového ústrojí, hemoroidech, cukrovce, různých alergiích, nervových onemocněních... Výčet by byl opravdu velice dlouhý, dá se použít v podstatě na jakékoliv onemocnění.

Mumio se dá dnes koupit ve formě tablet, popřípadě čípků. Ani při dlouhodobém používání nemá žádné vedlejší účinky. Čistotě mumia odpovídá i jeho cena. Na východě ho používá řada lékařů, u nás se samozřejmě neřadí mezi léky, ale potravinové doplňky. Názor si tedy musí udělat každý sám...


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za zajímavý článek. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Diky za zajimavy clanek
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem to všechno nevěděla. Díky.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kdysi jsem o něm slyšela. Článek vítám.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Konečně vím, co je to mumio.Dala bych to i na FaceboockSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles