Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Muzeum ve Vrchlabí

2. 06. 2013 | Česká republika

Předposlední den v červenci si sluníčko řeklo, že prostě svítit nebude, místo něj se máme těšit na déšť po celý den. Samozřejmě vím, že i s takovým počasím se musí počítat. Proto jsem připravila náhradní plán. Dnešek bude více odpočinkový, podíváme se do muzea.

 O Vrchlabí se říká, že je branou do našeho nejvyššího pohoří, Krkonoš. Zaparkujeme ve Vrchlabí na náměstí Míru před informačním střediskem Správy KRNAP, za námi stojí novogotický kostel sv. Vavřince z roku 1889.

Krkonošské muzeum bylo založeno v roce 1883 rakouským Krkonošským spolkem, aby probádal přírodu, dějiny... Od roku 1966 v budově bývalého augustiánského kláštera sídlí Správa KRNAP. Díky více než 32000 evidenčních sbírkových předmětů různých společenských a přírodních věd ukazují na Krkonoše ve stálých expozicích, výstavách a různých akcích.

Muzeum ve VrchlabíMuzeum má v současnosti stálou expozici s názvem Člověk a hory a novou stálou expozici Kámen a život. Při naší návštěvě projdeme expozici Člověk a hory. Expozice je zaměřená na působení člověka na horskou přírodu od historické doby do konce 19. století a zachycující život lidu do 40. let našeho století. Ukazuje rozvoj hutnictví, sklářství, lesního hospodářství, vědecké poznání a turistiku. V další části expozice jsou ukázky bydlení.

Mne nejvíce zaujaly skleněné a keramické vázy a poháry, dřevořezby, pokladnice hornického cechu, pohyblivý model hamru, slavnostní hornické sekery, model milíře u Dívčí lávky a svážení dřeva na saních, rubínový pohár, ukázka světničky s oblečením a nábytkem a tvořítka na máslo, ty jsou opravdu nádherné.

V době naší návštěvy se konala menší výstava Grónsko – země mizejícího ledu, která trvala od 3.6 do 4.9.2011. Možná ji někdo z vás viděl, byla opravdu zajímavá. Jen pro představu vám ji popíšu, je možné, že se manželé zase z Grónska vrátí a připraví opět v muzeu výstavu.

Manželé Alena a Jaroslav Klempířovi pracují s občanským sdružením Polární svět a mají bydliště v Čechách i na Grónsku – největšího ostrova světa, kde je kouzelná příroda, ale také drsná s krutými teplotami – 40 °C.

V expozici jsme měli možnost shlédnout hned několik zajímavých věcí, např. jaký kroj se nosí v určitých částech Grónska, náhrdelník z tuleních drápů, amulety a sošky z mrožích klů, různé přívěšky, model Zionova kostela, Grónské polodrahokamy, mořské škeble ze zálivu, kůže, oblečení, masky, podobiznu ledního medvěda, pohledy ledovců a obydlí. Shlédli jsme i krátké video, jak se otáčí ledovec. I když výstava nebyla nijak zvlášť velká, byla okouzlující.

Druhá stálá expozice se jmenuje Kámen a život. Je to zároveň ekologická expozice.

Je vhodná pro rodiny s dětmi. Můžete si vybrat mezi základní nabídkou, která trvá 100 minut nebo zkrácenou na 60 minut a nakonec dětskou na 30 minut.

Expozice se rozkládá na ploše 1000 m2, která je osvětlená a ozvučená. Prohlídky jsou komentované, bez průvodce nejsou možné. Nechybí ani zde fotografie a proměny přírody. Expozice se rozprostírá ve 14 místnostech. Účel je od pochopení dějů v horské přírodě, geologický vývoj, vlivu horského klima, sněhu a lavin po ukázky živé přírody, např. model potoka s tekoucí vodou s rostlinami, rybami, plazi a ptáky. V závěru prohlídky je velkoplošné promítání.

Piskotik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Muzeum ve Vrchlabí:

Muzeum ve Vrchlabí
Muzeum ve Vrchlabí
Muzeum ve Vrchlabí
Muzeum ve Vrchlabí
Muzeum ve Vrchlabí
Muzeum ve Vrchlabí
Muzeum ve Vrchlabí
Muzeum ve Vrchlabí
Muzeum ve Vrchlabí
Muzeum ve Vrchlabí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Výstavu Človek a hory, ale aj tie ostatné by som si celkom rada pozrela.
Dobre ste využili upršaný deň.
Obrázek uživatelky
profil
Opět hezký článek z Krkonoš..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles