8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Muzeum veteránů v Loukově

16. 06. 2013 | Vaše tipy

Muzeum veteránů asi nadchne nejvíc pány, jedná se nejen o veterány, ale i různou techniku. Muzeum najdeme v obci Háje nad Jizerou asi 5 km od Semil, v místní části Loukov – první dům za mostem. U parkoviště je naznačený vlakový přejezd se závorou. Muzeum bylo založeno v roce 1989. Původní muzeum bylo v hale Veteran Car Clubu v Jilemnici, které přišlo o halu. Pan Bujárek z 27 objektů vybral a koupil právě dům v Loukově pro muzeum, bez kterého nemohl být a aby se do muzea mohli návštěvníci podívat i nadále. Původně tu stála zdemolovaná traktorová stanice bez elektřiny a vody.

Pan Bujárek byl původně motocyklový soutěžní jezdec, poté se stal obdivovatelem a sběratelem techniky. Nejsilnější vztah má k motocyklům Jawa, v muzeu žije i pracuje.

Muzeum není velké rozlohou, ani počtem exponátů, ale myšlenkou jeho tvůrce. Má 3000 exponátů do roku 1945. Je zde unikátní motoristická sbírka asi 60 historických automobilů a 40 motocyklů s příslušenstvím, víc jak 400 fotoaparátů a 100 rádií, sbírka klaksonů, kol s příslušenstvím, plechovky od olejů, motocyklových a stabilních motorů, smaltované cedule, zapalovací svíčky, firemní štítky, závodní věnce, na schodech vyskládané šicí stroje.

I muzeum má svou zvláštnost. Tím je převážná část expozice v patře, kam se vozy dostávají výtahem.

muzeum veteránůVe spodní části muzea najdeme renovační dílnu, ve které se opravují historická vozidla a vyrábí dřevěné skelety na auta. Pan Bujárek podporuje nerenovovaný stav exponátů, chce zachovat atmosféru dávných časů a v současné době i světový trend. Mimo jiné i pneumatické kladivo z prvorepublikové slavné karosárny Petera z Vrchlabí. Jelikož je muzeum prodělečné, zachraňuje se rozpočet tímto strojem. Pomocí kladiva pan Bujárek vyrábí pro kolegy veteranisty motocyklové blatníky a menší plechové díly.

Před budovou muzea stojí socha sv. Kryštofa, patrona motoristů a také nejnovější a nejunikátnější exponát - nedokončená miniponorka s českým patentem.

Než jsme se rozloučili s muzeem, ještě jsme pro kluky koupili nálepky historických vozů.

Muzeum můžete navštívit od května do října.


Piskotik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Muzeum veteránů v Loukově:

Muzeum veteránů v Loukově
Muzeum veteránů v Loukově
Muzeum veteránů v Loukově
Muzeum veteránů v Loukově
Muzeum veteránů v Loukově
Muzeum veteránů v Loukově
Muzeum veteránů v Loukově
Muzeum veteránů v Loukově
Muzeum veteránů v Loukově
Muzeum veteránů v Loukově
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles