Kde najít alternativní zdroje důležitých látek?
Potřebné železo si vegetariáni musí doplňovat konzumací celozrnných obilovin, rýže, luštěnin, kapusty či mořských řas. Zinek dodají organismu ovesné vločky, listová zelenina, vejce a mléko. Vitamíny D a B12 je vhodné brát ve formě tablet či kapek.Jez maso, nebudeš nemocná
Zda vynechání masa z jídelníčku přispívá k oslabení imunitního systému, je sporné. Oslabení imunity ovlivňuje náš celkový životní styl. Sedavé zaměstnání, stres, bílé pečivo, nedostatečný spánek či nedostatek bílkovin – to všechno může negativně ovlivnit naši obranyschopnost. Nedá se tedy říct, že vegetariáni jsou více náchylní k nemocem, spíše naopak. S rozumným bezmasým stravováním se totiž většinou pojí i menší výskyt civilizačních onemocnění. Vegetariáni o svém stravování více přemýšlejí, a proto mají velmi často lepší životosprávu než ti, kteří jedí maso.
Vyzkoušejte zajímavé vegetariánské kombinace
Chcete osvěžit svůj jídelníček? Vegetariánství nemusí nutně znamenat přísný životní styl bez masa. Může vás zavést k zajímavým receptům, které nebudou zátěží pro náš žaludek ani rodinný rozpočet.Ideální lehkou večeři představují například bazalkové špagety. Budete potřebovat: 400 g špaget, 100 g baby špenátu, 140 g mraženého hrášku, malý svazek bazalky, 3 lžíce bazalkového pesta, 150 ml smetany na vaření, sůl, 50 g parmazánu k posypání.
Postup přípravy je velice jednoduchý a zabere vám jen pár minut. Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Špenát spařte, vyždímejte a pak ho s hráškem a bazalkou rozmixujte najemno. Vmíchejte pesto a směs podle chuti osolte. Špagety sceďte, smíchejte je se špenátovým pestem, postavte na plotnu, vlijte smetanu, prohřejte a nechte lehce zhoustnout. Servírujte posypané parmazánem.
Zdroj, foto:
Magazín Albert v kuchyni
Magazín Albert v kuchyni