Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na co všechno nezapomenout před dovolenou?

13. 07. 2022 | Praktické rady
Vyměnit pas, zkontrolovat auto nebo zalít květiny......

Jste celý rok natěšení až konečně vyrazíte s rodinou na dovolenou a už od jara si odškrtáváte dny v kalendáři? Nenechte se pohltit cestovní horečkou a v klidu zařiďte všechny potřebné věci, které by vás v zahraničí mohly nepříjemně zaskočit. Zkrátka cestujte v duchu sloganu „Kdo je připraven, není překvapen“.

Osobní doklady na prvním místě


Pokud nechcete, aby dovolená skončila ještě dřív, než vůbec začne, zjistěte, zda je do dané země potřeba pas, nebo jestli stačí pouze občanský průkaz. Zároveň zkontrolujte platnost veškerých osobních dokladů, vyhnete se tak stresující výměně na poslední chvíli a mimo jiné ušetříte za expresní vyřízení. Před odjezdem veškeré doklady raději ještě jednou překontrolujte – neměla by chybět občanka, kartička pojišťovny, případně cestovní pas.

Společně s průkazy nezapomeňte na očkování, to je v mnoha destinacích totiž vyžadováno. Proti žloutence je potřeba v zemích Afriky, Asie a Jižní Ameriky. Stejně tak je někde nutností očkování břišního tyfu nebo žluté zimnici. V současné době sledujte i aktuální informace o nařízeních v souvislosti s onemocněním covid-19. 

Na co všechno nezapomenout před dovolenou?Pokud se chystáte autem, postarejte se o něj


Není nic horšího než řešit autonehodu, a to nejen v tuzemsku, ale zejména v zahraničí. Pro případ, že se taková nepříjemnost stane, je dobré mít havarijní pojištění. Pokud jej nemáte, sjednejte si ho alespoň po dobu dovolené. Stejně tak nezapomeňte zkontrolovat technický stav vozu, aby vás za hranicemi nenechal na holičkách.

Zvolte to správné zavazadlo


Než začnete zběsile házet do kufru jeden kus oblečení za druhým, promyslete si, jaké zavazadlo bude na cesty nejvhodnější. Ideální je samozřejmě takové, do kterého se vejde vše potřebné a bude se s ním příjemně objevovat. Čeká vás snad cesta stopem, horská chata nebo resort u moře? To vše mějte na paměti. Pokud poletíte letadlem, zavazadlo musí splnit limity rozměrů a váhy. A v neposlední řadě nezapomeňte na jmenovku! Přeci jenom občas bývá na letišti zmatek, výjimkou nejsou kufry stejné barvy – zamezíte tak nechtěné záměně.

Opalovací krém je základ


Seznam věcí, které si na dovolenou zabalit, má každý z nás jiný. Odvíjet by se měl podle toho, kam jedete, na jak dlouho a jaké počasí vás podle předpovědi čeká. Co se ovšem nikdy neztratí, je opalovací krém – a to jak na pláži, tak i na horách. „Fotoprotekce není otázkou jen letních měsíců. To, jakým způsobem byste se měli chránit před UV zářením, určuje hned několik faktorů, které je dobré brát v úvahu při výběru svého ideálního opalovacího krému. Na internetu najdete pro danou oblast UV Index, individuálně pro konkrétní roční období. Důležitou roli hrají i nadmořská výška či zeměpisná šířka. Proto je vhodné mít speciální přípravek k moři a jiný při lyžování na horách,“ vysvětluje cestovatelka.

Obejde se bez vás domácnost?


Jestli plánujete být mimo domov déle jak týden, požádejte někoho ze svých blízkých, aby zalil květiny, postaral se o domácího mazlíčka nebo třeba vybral schránku. Jednoduše nenechte nic náhodě. Myslete ale také na to, komu klíče od svého hnízdečka dáváte. Zřejmě nechcete, aby si tam například náctiletý synovec udělal mejdan a z bytu se náhle stala kůlnička na dříví.

Každému se občas stane, že i přes veškerou snahu doma něco zapomene. Pokud to není člen rodiny, tak se bez toho určitě dokážete obejít. Hlavní je se nestresovat a užít si dovolenou naplno.  

Zdroj, foto:  Arval


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !