Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na kole bývalým VVP Ralsko

19. 03. 2013 | Cykloturistika
Nápisem Hic sunt leones (zde jsou lvi) byla v minulosti ve starých mapách označována místa na Zemi dosud neprobádaná. S trochou nadsázky lze říct, že pro nás takovými zapomenutými a neznámými místy byla oblast severně od Máchova jezera mezi Mimoní, Stráží pod Ralskem a Mnichovým Hradištěm. Ano, mám na mysli vojenský výcvikový prostor Ralsko.

Vojenské cvičiště zde bývalo již za Rakouska-Uherska, po Mnichovu tady cvičil Wermacht, po válce sloužilo potřebám armády a po invazi v roce 1968 ho obsadila sovětská vojska. Hospodaření posledně jmenovaných zasadilo území největší rány. Po jejich odchodu zbyly vysídlené osady, rezavé ostnaté dráty, rozstřílené ruiny budov, nevybuchlá munice... 
Opuštěná krajina přesto, nebo snad právě proto, působila a působí zvláštním dojmem. Zdevastované objekty prorůstá vegetace, tu narazíte na odnikud a nikam směřující sloupy elektrických vedení, zarůstající betonové bunkry či kulometné pevnůstky. 

na kole bývalým VVP RalskoPo sametové revoluci, odjezdu sovětských vojsk, zrušení vojenského újezdu a jeho základním vyčištění od nevybuchlé munice se prostor otevřel turistům. Mnozí nechápali, co vidíme na tom, jezdit na výlety právě sem a vyjadřovali přehnané obavy. Musím dodat, že rozhodně nevyhledáme adrenalinové zážitky kategorie "chtěl jsem sníst malinu, šlápnul jsem na minu", ale máme rádi toulky místy, která jsou turistickým ruchem dosud nedotčená a přitom kvůli nim nemusíme jezdit přes půl světa ani se drápat na ostré štíty velehor.
V těchto, dá se říci pionýrských dobách neexistovalo příliš map vojenského újezdu, turistické značky tudy nevedly, ale podařilo se mi zcela náhodně získat speciálku, která se stala pojistkou, že se v neznámé krajině neztratíme. Hned při prvním cyklovýletu jsme se ujistili, že s orientací problémy nebudou -  téměř za všech okolností je vidět alespoň jeden z okolních vrcholů - Ještěd, Bezděz, Ralsko. A tak pokud není mlha, tma nebo neležíte obličejem v příkopu, máte poměrně přesný přehled o tom, kde právě jste.
A ve chvílích, kdy ho nemáte, si můžete připadat jako objevitelé neznámé země a nebo i jiné planety, neboť příroda pohlcující zbytky civilizace připomíná některé epizody Hvězdné brány nebo závěrečnou scénu původního filmu Planeta opic.
Dnes již jsou k dispozici poměrně kvalitní mapy, VLS ČR, s. p. ve spolupráci s Klubem českých turistů vyznačily několik nových okruhů a tak se kraj stává stále více frekventovanějším a pomalu ztrácí onen punc dobrodružství. V oblasti vyrostla informační centra, v nichž můžete získat podklady pro své putování i řadu propagačních materiálů týkajících se nejen rekreačního vyžití, ale také ochrany přírody. A té by se zde měla věnovat obzvlášť pozornost. Na jedné straně jsou ekologické škody vzniklé jak působením vojsk, tak i chemickou těžbou uranu v okolí Stráže pod Ralskem, na straně druhé zde lze nalézt partie zcela nenarušené přírody, která se zde zachovala právě proto, že tato oblast byla po dlouhá desetiletí veřejnosti nepřístupná.
Zmíním alespoň pár míst, která byste při svém toulání bývalým vojenským újezdem mohli navštívit. Jakými cestami a cestičkami se k nim dostanete, a jak dlouhou trasu zvolíte, je jen na vás. Převážná část cest je vhodná pro kolo, vede borovými lesy, místy jsou pěšiny pískové, viz přiložené fotografie. 
Obec Kuřivody (něm. Hühnerwasser) je zajímavá tím, že zde vedla již v 16. století poštovní cesta ze Žitavy do Prahy. Také zde byla zřízena, jako jedna z prvních na severu České země, v roce 1868 poštovní stanice. Dnes můžeme vidět zchátralou tvrz, případně malé muzeum pyrotechniky. V obci je infocentrum.
Obec Hradčany má rovněž nové IC a v jejím blízkém okolí se nachází několik krásných rybníků (přírodní rezervace) a bývalé vojenské letiště. Dnes jej využívají sportovní piloti a některé okolní hangáry slouží jako sklady. V roce 2000 se zde natáčel film Tmavomodrý svět.
Průrva Ploučnice nedaleko obce Noviny pod Ralskem. Jde o kaňon zakončený dvěma uměle vytesanými tunely v pískovcové skále v místě bývalého hamru. Je milým zpestřením pro vodáky splouvající Ploučnici. Tato technická památka bývá též nazývána Pekelný jícen, Hromová rána či Čertova díra, pravděpodobně díky burácení vody za vyššího průtoku. 
Židlovská obora - 3 780 ha oploceného prostoru, do něhož je vstup pro pěší a cyklisty umožněn díky roštovým mostům ev. žebříkovým přelezům.  Obora je ve správě VLS ČR a kromě jelenů a muflonů je zde chováno stádo zubra evropského. Z tohoto důvodu je nutno dodržovat určitá bezpečnostní pravidla, jako pohyb pouze na vyznačených stezkách. Zubři jsou plachá zvířata a tak se nám je tady zatím nepodařilo spatřit. Pokud to štěstí budete mít, nepřibližujte se k nim méně než na 100 metrů a nekrmte je.
Samozřejmě jsou i další zajímavé cíle, ale ty nejsou pro cyklisty nejvhodnější.
Pěší turisté se mohou podrobněji věnovat průzkumu památek Mimoně (např. městské naučné stezky po církevních památkách města Mimoň), vyšlápnout si po červené TZ na zříceninu hradu Ralsko (sopečný kuželovitý vrch s kruhovým rozhledem, na jehož jihozápadním úpatí se nachází Vranovské skály s Juliinou vyhlídkou) nebo zříceninu hradu Děvín poblíže Hamru na Jezeře.
Mimochodem Hamr na Jezeře, konkrétně pláž Hamerského rybníka, je místem kde odboráři tráví volný čas ve filmu Dovolená s Andělem (1952) s nezapomenutelným Jaroslavem Marvanem. (Zotavovna a další scény se točily v Jevanech.)
Z desatera doporučení návštěvníkům Ralska vyberu bod 9:  „S náhodně objevenou municí nemanipuluj, mohla by to být tvá poslední zvídavost.“  Ostatní body se týkají toho, co je pro běžného slušného turistu samozřejmostí - v lese se nerozdělává oheň, ani nekouří, neodhazují se odpadky, neruší zvěř, nedělá rambajz atd.

Jako nabídka námětů na hezký výlet to zatím stačí, příště se vydáme pěšky do Hradčanských stěn.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Na kole bývalým VVP Ralsko:

Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
Na kole bývalým VVP Ralsko
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
tak až tu budete příště, přijďte na kafe, cestovatele rádi vidíme Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pro mne místo neznáméSmajlíkhezké fotečkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nějaký ten kilometřík jsme v této oblasti taky nachodili a do foťáčku pár snímků nafotili, v Hamru na Jezeře travili i pár dní dovolené
Obrázek uživatelky
profil
cestovatelské články. Fotky také krásné.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dík za milý komentář k článku. Nejsem odtamtud, ale rádi tam jezdíme. Článek o Hradčanských stěnách vyjde ve čtvrtek 21.3. a další cyklovýlet - z Hradčan do Zákup - bude v článku příští týden v úterý.
Ráda ukazuju, že je u nás spousta zajímavých míst Smajlík
Pokud máte zájem, všechny moje články jsou zde:
http://ike.chytrazena.cz/clanky/
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles