Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Návštěva Muzea čokolády

6. 04. 2021 | Vaše tipy

Podle paní průvodkyně je to nejmenší muzeum čokolády na světě, je to totiž jen jedna poměrně malá místnost. Informací jsme tu ale vyslechli hodně. Toto minimuzeum vzniklo v roce 2016 a založila ho parta milovníků čokolády. Expozice je věnována kutnohorské čokoládovně Lidka.

Kutnohorská čokoládovna (Koukol a Michera, továrna na čokoládu a cukrovinky) byla založena v roce 1918. Čokolády a bonbony se vyvážely pod značkou Lidka po celém světě. Majitelé firmy vyráběli své sladkosti poctivě a s radostí, protože svému řemeslu rozuměli. Jejich výrobky vyhrály zlaté medaile na různých soutěžích. Patřily tedy k nejlepším na světě.

V roce 1948 byla čokoládovna znárodněna a výroba začala klesat. Zakladatel továrny emigroval a tím se blížil konec slavné éry značky Lidka. Poté se výroba přesunula do jiných firem. Hlavně do Diany Děčín. Ještě nějakou dobu byly vyráběny čokolády značky Lidka, ale podle jiných receptur. Tu původní zakladatelé továrny nikdy neprozradili. Kutnohorská čokoládovna byla prodána a výroba zde brzy ustala. Čokoláda se značkou Lidka zmizela ze světa.

muzeum čokoládyV muzeu jsou vystaveny původní plakáty, cedule, obaly, formy, nádoby, dózy od bonbonů, krabičky od čokolád, fotografie z výroby, různé dokumenty, reklamní předměty, automaty na bonbony, zařízení obchodu. Dokonce tu mají čokoládu a kakao zhruba sto let staré. Nevěřili byste, jak krásně voní. Skoro jako čerstvé. V tak malé místnosti ani nevíte, kam se dříve podívat. Všude je vystaveno plno zajímavých věcí s popisky. Téměř vše si můžete osahat a prohlédnout z blízka. Nejdříve jsme si vše prohlédli a potom přišla paní průvodkyně a současně i majitelka minimuzea. Její výklad byl velmi poutavý a zajímavý. Téměř o každé věci, která tu je vystavená, by dokázala mluvit. Nadšení a energie z ní jen sršela.

Součástí expozice je i čokoládovna, kde si můžete ochutnat a nakoupit ty nejlepší čokolády z české manufaktury, ale i z celého světa. Pravda, čokolády jsou dražší, ale za tak vynikající, zajímavé a netradiční chutě si člověk občas rád připlatí. Nejžhavější novinkou roku 2018 je čokoláda Lidka, kterou zde vyrábějí ručně od kakaových bobů až po tabulky. Právě v tomto roce uplynulo sto let od založení firmy Lidka a šedesát let od zavření firmy. Takže výroba značky Lidka symbolicky navazuje na zlatou éru tehdy československé čokoládovny. Původní recept se asi už nikdy nenajde, ale čokolády tu dělají opravdu výborné. 

Pokud budete mít cestu do Kutné Hory, stavte se. Stojí to za to. Tu skvělou chuť budete cítit na jazyku ještě za několik hodin. A možná se do krámku ještě vrátíte a nakoupíte další čokolády. Protože tu, kterou jste koupili jako dárek z výletu, jste snědli. To se nám totiž stalo. Koupili jsme několik příchutí malých čokoládiček. Při toulkách městem jsme ochutnávali a potom zjistili, že už žádnou nemáme. Cestou zpět na autobus jsme tedy nakoupili další. A všem moc chutnaly.



Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Návštěva Muzea čokolády:

Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
Návštěva Muzea čokolády
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky pamatuji tu patrovou krabičku čokoládek Lidka..byla to dobrotaSmajlíki když už z jiné továrny než z K.Hory
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné, díky za typSmajlík
Obrázek uživatelky
profil

Pěkná pozvánka do Muzea čokoládySmajlík

Bonboniéru Lidku jsem měla moc ráda a do krabičky, jsme si pak schovávali různé pokladySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
na výlet. Zajímavý článek a pěkné obrázkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles