Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Návštěva Soběslavi

25. 04. 2022 | Česká republika

Jezdíváme rádi do jižních Čech. Také loni jsme tam trávili dovolenou. Nejprve jsme byli na pár dnů v Jindřichově Hradci a pak jsme se přesouvali k naší kamarádce do Bernartic.  A právě při přesunu z jednoho ubytování do druhého jsme cestou navštívili městečko Soběslav.

Soběslav leží na soutoku řeky Lužnice a Černického potoka v blatské krajině jižně od Tábora. První zmínka o městě pochází z konce 13. století. Soběslavský hrad a město založené kolem něj patřilo dlouhá století Rožmberkům. Po smrti posledního Rožmberka Petra Voka v roce 1611 se stal novým majitelem panství Jan Jiří ze Švamberka. Soběslavský hrad se v průběhu let různě přestavoval...

Z bývalého hradu stojí dosud vysoká válcová věž se střílnami v úrovni jednotlivých pater, s rožmberskou růží na průčelí. Věž stojí v severním rohu městského opevnění. Z něho se dodnes zachovala u hradu část zděného příkopu. V těsné blízkosti věže je zřícenina hradního paláce se zbytky původních oken. Hradní dvůr byl ohraničen na severu a západě hospodářskými budovami. Hradní areál znehodnotily přestavby prováděné v letech 1807 a 1881.  Záchrana hradu začala roku 1993. V letech 2009 a 2010 proběhla rozsáhlá obnova hradního paláce, ve kterém je nyní realizována městská knihovna.

V centru Soběslavi stojí kostel sv. Petra a Pavla, který je dominantou soběslavského náměstí. Byl přebudován ve stylu rožmberské pozdní gotiky. Kostel je zajímavý svou síťovou klenbou v presbytáři a sklípkovou klenbou v hlavní lodi.  Jeho gotická vyhlídková věž je návštěvníkům přístupná v období letních prázdnin.  Je vysoká 68 m a má cibulovitou barokní báni z roku 1750. Z věže je krásný pohled na město i do dalekého okolí. Za pěkného, jasného počasí je vidět až na Šumavu a Novohradské hory.

Další ozdobou soběslavského náměstí je Stará radnice. Pochází z 15. století, byla přebudována v roce 1720. V 50. letech 20. století sloužila Okresnímu soudu. Od r. 1961 v ní byla umístěna městská knihovna s čítárnou. Od roku 2019 se v ní nachází zasedací místnost k zasedání zastupitelstva a rady města, obřadní síň a infocentrum.

Ve středu náměstí stojí kamenná kašna se sochou sv. Floriana, patrona města.

Asi nejnavštěvovanějšími místy města jsou dva domy z 15. století. Prvním z nich je Rožmberský dům, původní sídlo Petra Voka z Rožmberka. Dnes je v něm přírodovědecká expozice Blatského muzea v Soběslavi a také expozice věnovaná životu Rožmberků s názvem: Soběslav – město pětilisté růže.

Druhým hojně navštěvovaným domem je  Smrčkův dům, renesanční dům, který patřil primátorovi města Řehoři Smrčkovi. Stojí přímo na náměstí Republiky a upoutá svými dvěma štíty a arkýřem. Nyní je zde umístěna národopisná expozice Blatského muzea. Vybrali jsme si k návštěvě právě Smrčkův dům. Zahrnuje expozici Život na Blatech a na Kozácku, kde se nám velmi líbily blatské a kozácké kroje. O zvycích a tradicích na Blatech a na Kozácku jsme se mohli dozvědět v kinosále, kde se promítaly krátké filmy o životě na vesnici i ve městě. Mohli jsme si zvolit různá témata a chvíli posedět a podívat se na filmy o velikonočních tradicích, masopustních, vánočních, mikulášských a podobně.  Prohlédnout jsme si mohli různé staré předměty, které se kdysi používaly v domácnostech.

Jedna expozice byla věnována Táborsku ve výtvarnému umění. Tady si můžete prohlédnout na obrazech krajinu Táborska očima různých výtvarníků. Jedna malá expozice je věnována také hudebnímu skladateli, dirigentovi a dlouholetému šéfovi opery Národního divadla v Praze, panu Otakaru Ostrčilovi, který býval v Soběslavi dlouholetým letním hostem. Prohlídka této expozice je oživena poslechem jeho hudby.

V muzeu je pamatováno na také na děti. V každé místnosti si děti mohou plnit různé úkoly a pak na ně čeká také dětská herna, kde si mohou děti odpočinout a hrát.

Expozice muzea se nám velmi líbily a doporučuji určitě milovníkům historie a krajových zvyků muzeum navštívit.

Nestihli jsme projít celé město, byli jsme vlastně jen v jeho centru. Přesto se nám město líbilo a byli jsme rádi, že jsme se v něm zastavili. Pokud byste plánovali dovolenou v okolí Soběslavi, neprohloupíte. V jeho blízkosti se nachází další krásná místa, která stojí za návštěvu, např. zámek Červená Lhota, hrad Choustník nebo zámek Brandlín.


Palka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Návštěva Soběslavi:

Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
Návštěva Soběslavi
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

Moc pěkná pozvánka a krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkná pozvánka
Obrázek uživatelky
profil
moc zajímavý článek a krásné fotky. Také jsem v Soběslavi nikdy nebyla, ale cestovali jsme kdysi poblíž. Jsem ráda, že jsem se dozvěděla něco nového.
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článek. V Soběslavi jsem nikdy nebyla, tak jsem se dozvěděla něco nového. K článku jsou přiloženy pěkné fotky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles