Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Návštěva tvrze Stachelberg

1. 06. 2013 | Česká republika

Dnes se podíváme do dělostřelecké tvrze Stachelberg, která je nazývána obrem na prahu Krkonoš. Jedná se o  rozsáhlý pevnostní areál z roku 1938, jeden z největších bunkrů v ČR. Nachází se mezi Trutnovem a Žacléří  na vrcholu terénního hřbetu nad vesnicí Babí.

Zaparkujeme přímo u silnice a opět vyndáme pláštěnky, protože prší.

Kousek od silnice narazíme na řopík s historickým rozcestníkem. Na místě byl smrtelně raněn strážný vojín 21.9.1938. Stachelberská pevnost začíná u základové desky nedostavěného pěchotního srubu T-S 74. O kousek dál dojdeme k betonovým pilířům u cesty, jsou to pozůstatky po drtičce kamene. Poslední zastávkou je částečně obnovený systém zákopů z roku 1938, kterými dojdeme k řopíku. I když prší, je to hezká zábava pro děti. Za hezkého počasí by si mohly hrát na schovávanou. Po chvíli na volném prostranství vidíme řopík a dělostřeleckou tvrz, neboli vojenské muzeum. Jedná se o pěchotní srub T-S 73, jediném vybetonovaném objektu (3.177m3) a pevnost, ve které se ukrývá historická expozice a vstup do podzemí.

Tvrz StachelbergDovnitř tvrze se dostaneme po pár schodech a malými dveřmi. U pokladny se dají koupit pohledy, turistické známky a podobně. V prostoru pokladny není moc místa, proto než zaplatím vstupné, ostatní vstoupí do volně přístupných prostor, ve kterých je umístěna výstava s mohutným plastickým stolem s modelem stachelberské pevnosti o rozměrech       8 x 2,5 m. Ve vitrínách jsou modely bojové techniky z roku 1938. Dále vidíme modely pevnostních srubů a boj o pevnostní linii. Vlastní expozice zachycuje výstavbu československého opevnění z let 1935 – 1938 s fotografiemi a dokumentací.

Konečně se objeví průvodkyně a můžeme začít prohlídku v podzemí. Scházíme 176 schodů do hloubky 34 m.  Každý povinně dostane ochrannou helmu a pokračujeme k mapě rozložení pevnosti. Dozvíme se, že si budeme moct prohlédnout pomocný sál, týlové zabezpečení, kasárenský sál. Procházíme kolejištěm s funkčními výhybkami, prohlédneme si ukázku staveniště z roku 1938, originální bednění z roku 1938, nově vybudovanou ukázku dřevěné výztuže, která je přesnou napodobeninou dřevěné výztuže. Také se dozvíme, že zde pracovalo 11500 civilních dělníků. Prohlídka trvá 50 minut. Po prohlídce vracíme helmy, vyjdeme schody nahoru a pokračujeme s průvodkyní do řopíku – vyzbrojeného objektu lehkého opevnění.

Řopík je ukázkou pevnůstky připravenou k boji za mobilizaci v září 1938.  Řopík je maskován více barvami a obklopen jednou řadou protipěchotní překážkou. Vchází se dovnitř vždy po pěti lidech malými pancéřovými dveřmi s mřížemi. Hned od dveří vidíme kulomet uložený v lafetách, který si může každý vyzkoušet. Celou výzbroj řopíku tvoří 2 kulomety v lafetách, 2 zrcátkové periskopy umožňující pozorování okolí a ruční ventilátor na výměnu vzduchu.

Od silnice k dělostřelecké tvrzi cesta vede naučnou stezkou Opevněné Trutnovsko.

Pokud ji budeme chtít projít celou, ujdeme 8,5 km. Začíná 1,8 km pod silnicí, na které stojí rozcestník „Vrchol silnice nad Babím“ a pokračuje přes dělostřeleckou tvrz až k pěchotnímu srubu T-S 63 na okraji obce Libeč. Na stezce stojí část linie těžkého a lehkého opevnění, která v těchto místech patří k největším pevnostním úsekům v bývalém Československu. U každého objektu na informační tabuli se dozvíme technická data, popis bojového úkolu, palebný systém a výkresovou dokumentaci, případně výstavbu pěchotních srubů a jejich odolnost, výzbroj, zásobování vodou, spojení mezi objekty a jejich osud po roce 1938. Pěchotní srub T-S 63 u Libče je zrekonstruovaný do původní podoby s výzbrojí a pancéřovým zvonem.


Piskotik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Návštěva tvrze Stachelberg:

Návštěva tvrze Stachelberg
Návštěva tvrze Stachelberg
Návštěva tvrze Stachelberg
Návštěva tvrze Stachelberg
Návštěva tvrze Stachelberg
Návštěva tvrze Stachelberg
Návštěva tvrze Stachelberg
Návštěva tvrze Stachelberg
Návštěva tvrze Stachelberg
Návštěva tvrze Stachelberg
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
poučné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
My navštívila pevnost Bouda a taky velmi zajímavý.
Jsou to netradiční, ale o to poučnější výlety.
Obrázek uživatelky
profil
To musel byť celkom zaujímavý výlet.
Obrázek uživatelky
profil
Návštěva bunkrů nad Náchodem se vyplatí.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles