8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejčastější mýty o metabolismu

22. 07. 2013 | Péče o tělo
Z neschopnosti udržet si váhu pod kontrolou často viníme náš "pomalý metabolismus".
Víme však, co se pod pojmem metabolismus skrývá? A jak jej můžeme zrychlit?
Metabolismus se vztahuje na všechny chemické procesy v našem těle důležité pro udržení života - umožňují nám dýchat, pumpovat krev, zajišťují správné fungování mozku a v neposlední řadě i získat energii ze stravy. Náš základní metabolismus se odkazuje na množství kalorií zpracovaných naším tělem během dne v klidovém režimu, aby bylo zajištěno správné fungování všech životně důležitých orgánů
.

Rychlost metabolismu je přímo závislá na naší tělesné konstituci. Každé kilo tělesného tuku spálí pouze 4 kalorie denně. Pokud se však podíváme na svalovou hmotu, výsledek bude o něco pozitivnější. Jedno kilo naší svalové hmoty spálí přibližně 24 kalorií denně. Pro zvýšení rychlosti našeho metabolismu bychom se proto měli snažit vypracovat si svaly prostřednictvím silového tréninku. K tomu však musíme ze stravy přijímat větší množství bílkovin, které zcela zásadně pomáhají budovat svalovou hmotu.
„Když už zhruba víme, co je to metabolismus, pojďme se zaměřit na pět nejčastějších mýtů, které s ním jsou spojovány“, říká expertka na výživu Susan Bowerman.

mýty o metabolismuMýtus č. 1:

Stárnutí zpomaluje metabolismus.
Pravda: Lidé mají tendenci s přibývajícím věkem přibývat na váze. To se děje většinou proto, že se obvykle méně hýbou a už ne tak intenzivně jako dříve, což znamená méně spálených kalorií za den. V důsledku toho dochází ke ztrátě svalové hmoty a rychlost metabolismu se tudíž zpomaluje. Kardiovaskulární cvičení a silový trénink na vybudování svalů jsou skvělou prevencí proti zvyšování tělesné hmotnosti v průběhu stárnutí.

Mýtus č. 2:

Náš metabolismus můžeme zásadně změnit.
Pravda:
I když by se mohlo zdát, že existují lidé, kteří neustále něco jedí, a přesto nepřiberou ani deko, důvodem může být jejich zdravý, nízkokalorický výběr potravin. „Řada těchto ´šťastlivců´ spálí více kalorií často jen proto, že mají více pohybu. Zrychlený metabolismus znamená více svalů a každodenní aktivní pohyb,“ dodává Susan Bowerman.

Mýtus č. 3:

Více kalorií spálíme pojídáním ledově chladných potravin a nápojů namísto potravin pokojové teploty.
Pravda:
Poslední výzkumy společnosti Herbalife prokázaly mírné zvýšení spalovacího procesu kalorií u lidí, kteří pili velmi studené nápoje. Ale změna byla poměrně malá (o více než 10 spálených kalorií za celý den) na to, aby měla nějaký výraznější vliv na celkové hubnutí.

Mýtus č. 4:

Pokud snížíme přísun kalorií, náš metabolismus se zpomalí.
Pravda:
Je jasné, že extrémní snaha o snižování kalorií se nám může vymstít. Rychlost metabolismu se totiž v důsledku snižování kalorií nezvyšuje, ale naopak zpomaluje. Naše tělo má přirozený sklon k uchovávání kalorií, jak nejdéle to jen jde, vytváří si tak rezervní zásoby pro případ nouze. Tyto poklesy jsou relativně malé, avšak pokud budeme aktivnější během doby, kdy se snažíme snižovat celkový příjem kalorií, můžeme tyto malé změny poměrně snadno vykompenzovat. Kombinací diety a cvičení si zachováme rychlost, jakou naše tělo kalorie snadněji spálí.

Mýtus č. 5:

Pokud máme pomalejší metabolismus, více zhubneme, když přestaneme jíst večer a v noci.
Pravda:
Když se lidem daří hubnout poté, co přestali jíst v určitou denní dobu, je to jen díky tomu, že snížili svou celkovou spotřebu kalorií, nikoli proto, že naberou kalorie dříve během dne. „Konzumace všech kalorií ještě před západem slunce náš metabolismus rozhodně nezrychlí a nezhubneme, pokud zároveň nezačneme konzumovat méně kalorií, než potřebujeme,“ uzavírá patero svých rad Susan Bowerman.

Zdroj, foto:Herbalife


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !