Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejkrásnější anglický hrad

25. 07. 2018 | Evropa
Východně od Londýna se nachází hrad, který Angličané pokládají za  nejkrásnější v Británii a někteří dokonce za nejkrásnější hrad na světě. Většina Čechů, zejména pravidelných návštěvníků našich hradů a zámků, by s tím určitě nesouhlasila. Nicméně pokud se chystáte do Anglie a chcete navštívit jeden pěkný anglický hrad, Leeds castle je skvělá volba.

Tedy pokud jste ochotni zaplatit obří vstupné dosahující téměř 30 liber. Na druhou stranu se v parku nachází tolik atrakcí, že se tam dá při pěkném počasí strávit celý den. Rozlehlé udržované zahrady s řadou vodních ploch jsou plné ptactva, které v době hnízdění sedí na vejcích jen pár kroků od množství cestiček a nenechají se vyrušit ani davy turistů. Ve vzdálené části parku je i bludiště a uměle vytvořená jeskyně se strašidelným ozvučením i osvětlením. Mezi dětmi je také velmi oblíbené opodál se nacházející muzeum obojků. Tátové zase mohou navštívit stan, ve kterém probíhá asi desetiminutová multimediální produkce týkající letecké bitvy o Anglii. Vše je samozřejmě doplněno řadou občerstvovadel, ať už jde o kavárničky, restaurace nebo stánky.                                               
Leeds castle byl jedním z asi tisícovky hradů, které byly do konce 12. století vybudovány v té části  Anglie, která byla v roce 1066 dobyta Normany. Byly to vojenské základny, pevnosti i bezpečné domovy Normanů, kteří se tak chránili před útoky nepřátelského obyvatelstva. Hrad nechal v roce 1119 postavit z kamene normanský vlastník pozemku Robert de Crevecoeur. V roce 1278 jej králi Eduardovi I. daroval jeden dvořan, který si takto chtěl zajistit jeho přízeň. Leeds castle se stal královským hradem. V královských rukou zůstal až do roku 1552, kdy ho Eduard VI. předal siru Anthonymu St. Legerovi jako odměnu za to, že mu pomohl s Iry. Poté se předával mezi pěti rodinami. V roce 1926 jej zakoupila angloamerická dědička, která po svatbě přijala jméno Lady Baillie. Většinu svého jmění musela použít na jeho rekonstrukci, jelikož byl hrad ve velmi špatném stavu. Majitelka zemřela v roce 1974, ale ještě před svou smrtí založila nadaci Leeds Castle Foundation, která hrad po její smrti získala a má za úkol se o něj starat. Poslední majitelka si přála, aby hrad zůstal stále „živý“ a tedy otevřený veřejnosti. Často se tu také konají svatby, různé konference apod.

Hrad byl za dobu své existence mnohokrát přestavován a opravován, valná část dnešní podoby hradu pochází ze 13. století, části věže brány ale opravdu pocházejí z roku 1119. Většina přístupných místností se nachází v tzv. Novém hradu. Za zastavení stojí třeba královnin pokoj, či přesněji napodobenina pokoje Kateřiny z Valois, vdovy po Jindřichu V. K pokoji patří také královnina koupelna s jednoduchou dřevěnou vanou. Turisté se ale  mohou podívat i do ložnice Lady Baillie a do ložnice Kateřiny Aragonské. Obrovský portrét Lady Baillie se nachází v knihovně čítající asi 3000 knih. Lady Baillie měla dvě dcery. Dcera Susan žila v Panenské věži od roku 1960 až do své smrti v roce 2001. Nejslavnějším vlastníkem hradu byl Jindřich VIII., po němž je pojmenován banketový sál. Tentýž muž zde zrušil kapli, která byla ale obnovena v roce 1978 arcibiskupem cantenburským. Poslední místností, kterou mohou turisté navštívit je jídelna s velkolepou expozicí čínského porcelánu z 18. století. 

Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Nejkrásnější anglický hrad:

Nejkrásnější anglický hrad
Nejkrásnější anglický hrad
Nejkrásnější anglický hrad
Nejkrásnější anglický hrad
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
.............. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles