Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Několik zajímavostí ze Staroměstského náměstí

25. 06. 2012 | Česká republika
Projděme se Prahou ulicemi Starého města a vstupme na Staroměstské náměstí. Tady nás potěší malebné domy a paláce, které působí jako pohádková kulisa.
Obdiv neskrývají ani četní zahraniční turisté s fotoaparáty u očí, kterým se, hlavně v sezóně, musíme při chůzi vyhýbat. Jako celé Staré město, tak i jeho rozsáhlé náměstí vznikalo živelně od poloviny 12. století a proto má nepravidelný tvar zástavby.

Všimněme si důkladněji východní strany Staroměstského náměstí. Upoutá nás impozantní kostel Matky Boží před Týnem, neboli Týnský chrám. Tento kostel s dvojicí gotických hranolových věží je výrazným symbolem Staroměstského náměstí. Všimli jste si, že levá věž je menší a užší? Takovým věžím se říká Eva a Adam.
Staroměstské náměstíNa levém nároží Staroměstského náměstí stojí krásná rokoková stavba paláce Goltz-Kinských, nápadně vystupující do náměstí. V tomto domě se narodila Berta Suttnerová - Kinská a je zde umístěna i její pamětní deska. Byla mimořádnou ženou, stala se sekretářkou Alfréda Nobela, angažovala se v mírovém hnutí. V roce 1905 za tuto svou činnost obdržela, jako první žena v historii, Nobelovu cenu míru.

O vzniku paláce Kinských se vypráví zajímavá pověst. Hrabě Kinský předložil městské radě svůj plán na výstavbu s rozšířením do náměstí, ale návrh schválen nebyl. Nespokojený hrabě však nechal podplatit tři konšely a s jejich svolením se pustil do stavby, zpočátku za vysokou dřevěnou ohradou. Když byly zdi ve výši prvního patra, vyšlo najevo, že palác porušuje uliční frontu. Na změnu již bylo pozdě a palác, vystupující z linie, již zůstal. Situace měla dohru. Městská rada své úplatné členy bez odkladu pověsila na šibenice umístěné proti paláci.

Vedle paláce Goltz-Kinských stojí dům U Kamenného domu, patřící k nejcennějším ze středověkých pražských domů. Vypadá opravdu pozoruhodně. Dům vznikl ještě před koncem 13. století a tento raně gotický objekt byl ve 14. století přestavěn v městský reprezentativní palác věžového typu. Hlavním stavebníkem mohla být dokonce sama královna Eliška Přemyslovna. Podle Zbraslavské kroniky zde pobýval nějaký čas Karel IV., když přijel v roce 1333 do Prahy a Pražský hrad nebyl k obývání vhodný. Průčelí tohoto domu patřilo k nejkrásnějším v Evropě a dokládá výstavnost Prahy za doby Karla IV.

Staroměstské náměstíJak šel čas, století za stoletím, majitelé domu prováděli přestavby ke svému obrazu, zpravidla podle módních stylů. V 17. a 18. století byl dům barokně přestavován a veškerá gotická výzdoba byla odsekána nebo skryta za hladkou fasádu. Byla snížena výška domu a střecha byla nahrazena nízkou stanovou. Poslední úpravou v roce 1899 bylo provedení pseudobarokní fasády. Takový vzhled měl dům U Kamenného domu až do 60. let 20. století.
Ještě v roce 1961 se předpokládalo, že dům U Kamenného domu je ustupujícím křídlem sousedního paláce Goltz-Kinských. Protože dům potřeboval opravit padající fasádu, začal se provádět stavebně historický průzkum. Po snesení barokní fasády se objevila členitá kamenná architektura, pak i část sochařské a kamenické výzdoby. To bylo velké překvapení. Nastala doba různých studií, návrhů a zejména sporů, jak vlastně dům rekonstruovat. Zvítězil puristický směr, to znamená oprostit dům od všech nánosů a vrátit mu jeho původnost. Bylo provedeno 8 000 sond a nalezeno přes 12 000 úlomků, z nichž se podařilo sestavit torza 4 soch. Nízká barokní střecha byla nahrazena vysokou dlátovou střechou. Na nároží je osazeno domovní znamení - kamenný zvon ze 16. století. Dnes tento dům slouží jako výstavní a koncertní síň.

Napravo od domu U Kamenného domu následuje budova Týnské školy, která má v průčelí nepřehlédnutelný barokní obraz Panny Marie. Týnská škola vznikla renesanční přestavbou dvou měšťanských gotických domů a skutečně sloužila jako středověká střední škola.

Východní frontu Staroměstského náměstí ukončuje dům U Bílého jednorožce s výstavními a prodejními prostory. Je to třípatrový dům se dvěma renesančními štíty a gotickým loubím. Zde se narodila operní pěvkyně a přítelkyně Wolfganga Amadea Mozarta Josefína Dušková.

Staroměstské náměstí se svou historií je snad nejpamátnější místo Prahy. O každém domě se dá napsat nějaká zajímavost - Staroměstská radnice, Schirrův dům, dům U Zlatého jednorožce, dům U Modré hvězdy a další. Tak snad někdy příště.

Bugy - čtenářky
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Několik zajímavostí ze Staroměstského náměstí:

Několik zajímavostí ze Staroměstského náměstí
Několik zajímavostí ze Staroměstského náměstí
Několik zajímavostí ze Staroměstského náměstí
Několik zajímavostí ze Staroměstského náměstí
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
o 3 týždne navštívim po 8 rokoch opäť Prahu a nesmierne sa teším na toto krásne mesto
Obrázek uživatelky
profil
Prahu mám moc ráda,je fajn si přečíst o domech..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsaný článek se spoustou zajímavostí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za komentářeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles