Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

(Ne)známý zámek Jevišovice

11. 07. 2012 | Česká republika
Přiznám se, že já sama jsem město Jevišovice objevila téměř náhodou. Nejprve na mapě a ve starém průvodci na cesty, pak už osobně. Připadalo mi, že stojí za návštěvu - a jak jsme se brzy mohli přesvědčit na vlastní oči, je tomu opravdu tak. Tohle městečko nás natolik okouzlilo, že jsem se rozhodla napsat článek, ve kterém se podělím o informace o něm s vámi. Kdo ví, třeba i pro někoho z vás bude moje povídání inspirací k jeho návštěvě…

Jevišovice jsou nejmenší město v Jihomoravském kraji, počet obyvatel zde dosahuje pouze k číslu 1200. Byly městem do roku 1945 a statut města znovu získaly až v roce 2007, tedy poměrně nedávno. I nás samotné udivila cedule „Vítá vás město Jevišovice“, když jsme viděli jeho rozlohu. Ale jak jsme zjistili, skutečně jde o město a dokonce jeho centrum je od roku 1990 vyhlášeno městskou památkovou zónou. Zajímá vás už, kde Jevišovice najdete?

JevišoviceNebudu vás napínat: leží nad údolím řeky Jevišovky, asi 16 km severozápadně od Znojma. Návštěvu tohoto krásného místa se vyplatí spojit s dalšími památkami v okolí: pokud vám to časové možnosti dovolí, na výběr jsou takové „perly“, jako je zámek Vranov nad Dyjí, Bítov, Moravské Budějovice nebo Jaroměřice nad Rokytnou (záleží, ze kterého směru přijedete, ale jistě si vyberete). Zapomenout samozřejmě nesmím ani na samotné Znojmo, jedno z nejkrásnějších moravských měst s množstvím památek.

Ale vraťme se zpátky k Jevišovicím… 
Než se vydáte na jejich prohlídku, zaparkovat můžete u Starého zámku nebo na náměstí. Překvapivě na tak malé ploše se nacházejí rovnou dva zámky: Starý a Nový.
Starý zámek Jevišovice, stojící na strmé skále nad Jevišovkou, je po rekonstrukci opět přístupný veřejnosti a prohlédnout si tu můžete (pokud se netrefíte do polední pauzy jako my) stálé muzejní expozice. Zámek si tu nechali vystavět původně jako hrad páni z Kunštátu, a to náhradou za zničení jejich starého hradu roku 1421. Ve druhé polovině 16. století nechali hrad přestavět na renesanční čtyřkřídlý zámek, který jako obytné sídlo sloužil až do konce 19. století. Dělí se na předhradí a vlastní zámek, které jsou oddělené příkopem.  V předhradí se dnes již můžete občerstvit v restauraci a v teplých měsících si užít posezení venku s pohledem na hrad.

Nový zámek Jevišovice ležící nedaleko (na jihovýchodním konci města) vás zcela jistě okouzlí stejně jako nás. Stojí v původní oboře a vybudovat ho nechal rod de Souches počátkem 80. let 17. století jako dřevěný lovecký zámeček. V první polovině 18. století byl do zámeckého parku ze zrušeného louckého kláštera převezen cyklus 22 mytologických soch, které park zdobí dodnes. V tomto anglickém parku se nachází i vzácné okrasné stromy - platany, jasany, tisy a jinan. V roce 1879 byl zámek zcela přebudovaný v novogotickém slohu a nazvaný Nový zámek. Brzy nato (v roce 1898) začala rozsáhlá přestavba ve větší a honosnější sídlo.

JevišoviceV roce 1937 zámek vyhořel, ale naštěstí již další rok byl vrácen do původního stavu. Po válce byl zámek konfiskován a sloužil jako zotavovna ÚV ČSM. V roce 1953 tu byl zřízen domov důchodců a seniorům slouží dodnes, proto jsou bohužel jeho interiéry nepřístupné. Na budově postavené v tzv. windsorském slohu můžete obdivovat bohatě zdobené fasády a uprostřed nad průčelím hranolovou věž s cimbuřím. Zámecký park je přístupný celoročně, ale nejhezčí je asi teď na jaře nebo v letních měsících. A samotný pohled na zámek a jeho udržované okolí vás opravdu nadchne.

Ve městě také stojí za vidění historická památkově chráněná sýpka, dnes využívaná jako kulturní, sportovní a informační centrum. Návštěvníci mohou například kromě galerijních prostor zamířit také do restaurace nebo dokonce na bowling. Naproti sýpce se nachází kostel sv. Josefa z roku 1830. Až budete v Jevišovicích, nezapomeňte zajet i na přehradu sevřenou skalami, která dnes slouží jako oblíbené koupaliště. Jinak se jedná o nejstarší kamennou přehradní nádrž na Moravě a jednu z nejstarších ve střední Evropě; s jezerem 800 m dlouhým a 14,5 m hlubokým. Je vyhlášena technickou památkou. Na výšině nad hrází se na vrchu Žalov tyčí památník s husitským kalichem připomínající dobu, kdy byly Jevišovice centrem husitství na Znojemsku. Pochopitelně si nejde nevšimnout také historického jádra města s řadou malebných domů.

Jednoduše: přijeďte se sem podívat stejně jako my!

Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku (Ne)známý zámek Jevišovice:

(Ne)známý zámek Jevišovice
(Ne)známý zámek Jevišovice
(Ne)známý zámek Jevišovice
(Ne)známý zámek Jevišovice
(Ne)známý zámek Jevišovice
(Ne)známý zámek Jevišovice
(Ne)známý zámek Jevišovice
(Ne)známý zámek Jevišovice
(Ne)známý zámek Jevišovice
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
restauraci v sýpce, je naše oblíbená, pěkné prostředí a skvělá baštaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a pekné fotky.
Obrázek uživatelky
profil
A mají tu také vynikajicí pizzerii, kde jsem poprvé jedla pizzu s brusinkami a protože mi velmi chutnala, dala jsem si ji druhý den znovu.
Pod Znojmem stojí za návštěvu Šatov s malovaným sklípkem a Slup se starým vodním mlýnem.
Obrázek uživatelky
profil
moc děkuji za krásný tip....To stoji za to si tam někdy zajet...Máš i krásné fotečky...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles