8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obalte se na zimu aneb hubnutí v zimě - ano či ne?

21. 01. 2014 | Diety
Hubnutí je možné započít kdykoli, jen je potřeba předem myslet na úskalí daného období.Zima totiž přináší hned několik nástrah, které hubnutí příliš nepřejí. Jak je to tedy s hubnutím v zimě?

Paradoxně jedním z obranných mechanismů těla vůči chladu je hlad, který tělo povzbuzuje k doplňování energie, ze které tělo získává energii ve formě tepla.

Obvykle proto máme v zimě mnohem větší hlad, než v létě, kdy naopak celá řada lidí vlivem horka nemají chuť jíst. Tělo má tendence vybírat teplá, kaloricky bohatá jídla, na rozdíl od letních měsíců, kdy v důsledku tepla vyhledáváme spíše odlehčená jídla a saláty. Zejména přes zimu je tedy důležité dbát na pravidelnou a vyváženou stravu a konzumaci pěti denních porcí ovoce a zeleniny.

Obalte se na zimu aneb hubnutí v zimě - ano či ne?V zimě máme méně pohybu, což snižuje energetický výdej a může dojít i ke snížení svalové hmoty a to má za následek opět snížení metabolismu. Pokud se v zimě věnujeme venkovní pohybové aktivitě, naše tělo spaluje tuky hůře, protože nejsme dostatečně zahřátí. Chladné, nedostatečně zahřáté partie jsou také náchylnější ke zranění. Snažte se proto během zimních měsíců kombinovat i indoorové aktivity a třeba i saunu.

Zimní měsíce jsou pro mnohé z nás psychicky náročnější.
Chybí nám sluníčko, což má u mnoha lidí za následek zhoršení nálady a tím vyšší konzumaci jídla, kterým si kompenzují špatnou náladu. Některé potraviny, zvláště pak cukr, kakao (čokoláda) dokáží velmi výrazně zvyšovat hladinu serotoninu, který zajistí zlepšení nálady. Vhodnějším způsobem zlepšování nálady je však vyplavování endorfinů pomocí pohybu. Kratší den a delší noc taktéž způsobí, že se nám zpomalí metabolismus. Je logické, že čím delší den máme, tím máme více pohybu a kratší spánek, při kterém je metabolismus pomalejší.

Pokud budeme pamatovat na všechna tato úskalí, určitě se nám podaří hubnout i přes zimu. Minimálním úspěchem by mělo být alespoň udržení váhy a skutečné hubnutí začít s příchodem jara.

A pár rad závěrem:

Snažte se vyhledávat dostatek pohybu i během zimních měsíců.
Zlepšujte náladu pohybem, zajděte se zahřát do sauny, která pomáhá taktéž se zvyšováním imunitní odolnosti.
Nezapomínejte na pravidelnou stravu a dostatečný pitný režim.
Cítíte-li větší hlad, je vhodné si dopřát například ke svačině sklenici 100% ovocného nebo zeleninového džusu s dužinou.
V období zvýšeného výskytu nemocí navyšte příjem vitamínu C, zinku, můžete do jídelníčku zařadit například echinaceu, ženšen, hlívu ústřičnou, zázvor, česnek, aj.

Zdroj, foto: Relax


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkzajímavé a dobré radySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles