8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obecná škola v Kozlovicích

5. 02. 2022 | Česká republika
Dnes žije v udržované obci asi tři tisíce obyvatel. Turista může navštívit Kostel svatého Michaela archanděla nebo vodní mlýn ze 16. století s 250m dlouhým náhonem, přírodní rezervaci Rybníky nebo na Skalce nad obcí vedoucí Křížovou cestu.

Mnohem zajímavější je ale dle mého názoru Muzeum fojtství a především expozice nazvaná Obecná škola (někdy též Triviální škola), která realisticky ztvárňuje prostředí venkovské malotřídky z přelomu 19. a 20. století. Je to takový malý školní skanzen, který zahrnuje třídu, kabinet a byt, což je vlastně jen pokoj učitele. Mezi autentické vybavení patří sbírka historických školních pomůcek, didaktických obrazů a učebnic. Perličkou je ilustrovaná školní písanka připisovaná Mikuláši Alšovi. Mezi návštěvníky ale budí největší zájem dobová rákoska, která byla přítomna a hojně využívána v každé třídě.

První triviální škola se třemi základními vyučovacími předměty: psaním, počítáním a náboženstvím byla zřízena  prostorách původní dřevěné chalupy v roce 1785. Později byla kozlovická škola přemístěna do novějších prostor a na místě bylo vybudováno zděné fojtství, které však postupně chátralo.

V přízemí je ještě umístěna obecní šatlava a celý pravý trakt je věnován expozici spojené se zemědělským způsobem života v oblasti (stáje, čeledník apod.). Pro opravdové zájemce o historii zemědělství je v protilehlé části fojtství instalována venkovní krytá výstava historického zemědělského nářadí a strojů.

V podkroví budovy je umístěna stálá sbírka sakrálního umění, obrazů, knih a plastik světců.
A pokud budete mít dojem, že vzdělávací část prohlídky Muzea fojtství byla vyčerpávající, můžete se zastavit ve stylovém valašském pivovaru, který vznikl v areálu na místě původních hospodářských budov. Od roku 2008 tu vaří kvasnicové pivo, které můžete v příjemném prostředí  pod klenutými stropy ochutnat spolu s dalšími specialitami. A ještě si u toho můžete prohlédnout  bohatou sbírku dobových pivních džbánů a holeb, vystavené historické výuční listy sládků, dobové pivní tácky rozličných pivovarů. 

Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Obecná škola v Kozlovicích:

Obecná škola v Kozlovicích
Obecná škola v Kozlovicích
Obecná škola v Kozlovicích
Obecná škola v Kozlovicích
Obecná škola v Kozlovicích
Obecná škola v Kozlovicích
Obecná škola v Kozlovicích
Obecná škola v Kozlovicích
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles