Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obrušování zubů? Problém mnoha z nás!

26. 02. 2014 | Péče o tělo
Problémy s dásněmi, zubními kazy nebo implantáty patří mezi často propíraná stomatologická témata. Víte ale něco o obrušování zubů? Málokdo ví, že se jedná o zcela přirozenou věc, která se během života objeví u každého z nás. Jsou ale případy, při kterých je lepší svěřit se do rukou stomatologa.

„Obrušování zubů je přirozený projev opotřebení zubu, který se odehrává v dlouhém časovém horizontu. Problém nastává, když se postupně obrušuje sklovina a následně i dentin. V tom případě vzniká nebezpečí infekce, která může vniknout dovnitř zubu a způsobit nepříjemné potíže například v podobě zubního kazu“ vysvětluje problém MDDr. Adam Šíma. Podle příčiny vzniku obroušení rozlišujeme erozi, abrazi a atrici.

Eroze

Erozi způsobují kyseliny, které se rozpouštějí na zubech. Kyseliny obsažené v ovoci či sladkých limonádách nebo ty, které se vyskytují v žaludečních šťávách, mají neblahý vliv na náš chrup. Působením kyselin se naleptávají svrchní vrstvy zubů a následně napadají zdravý zub bakteriemi, které mohou zapříčinit zubní kaz.

Obrušování zubů? Problém mnoha z nás!Abraze

Druhý typ obrušování zubů je tzv. abraze. Jde o obroušení chrupu, které je způsobeno cizím předmětem v ústech. Nejčastěji se jedná o piercing. Ve výjimečných případech se obroušení zubu může objevit v důsledku nadměrné konzumace velmi tvrdé stravy. Abraze byla častější u našich předků, kteří právě díky tvrdé stravě a nedostatečné prevenci přicházeli o chrup častěji. Ale pravdou je, že věková dožitá hranice populace se čím dál tím víc zvedá, a tak nároky na naše zuby jsou několika násobně vyšší.

Atrice

Nejčastější příčinou mechanického opotřebení zubů je atrice. Jde o obrušování zubu o jiný zub – jednoduše skřípání zuby. Obvykle skřípají zuby čerstvě rozvedené dámy ve středním věku, samoživitelky nebo silní muži. Výjimečné není ani nevědomé skřípání zuby v noci, což nezávisí ani na věku anina sociálním postavení. Často o problému nemusíme vědět. Jedná o velmi pozvolný proces, který může mít nezvratné následky. Včasný zásah stomatologa je v tomto případě zcela zásadní.

Atrice způsobuje obrušování hrbolků na vrchní plošce zubu, výsledkem je pak nestabilní skus. Hrbolky do sebe jednoduše nezapadají, čímž se v první fázi narušuje sklovina a ve fázi druhé i dentin. Zub tak není ničím chráněn proti nebezpečným bakteriím a vzniku infekce. Výsledkem mohou být nejen atypické kazy, ale i snížení skusu a s tím spojená změna celkového vzhledu. A tím to nekončí, ve finále nejsou nervy uvnitř zubu dobře izolovány, nastupují velké bolesti čelistního kloubu a zubů samotných.

Jak lze obrušování zubů řešit?

Pokud byly vaše zuby obroušeny až k dásni, stomatolog ošetří kořenové kanálky, udělá kořenovou nástavbu a nasadí na zuby korunky. To už je ale extrém.V případě, že se problém řeší včas, k takovému stavu nedochází a stačí plastická modelace s pomocí tzv. overlayů nebo aplikace drobných výplní. Nejdůležitější je obnovit správnou žvýkací funkci chrupu, výšku skusu a celkový vzhled zubů.

Abyste se však vyhnuli častým návštěvám stomatologa, je vždy lepší nejprve odstranit příčinu poškození zubů. Zlozvyku skřípání zubů se lze postupně zbavit prostřednictvím silikonové dlahy anebo konzultací s psychologem. Jestliže abrazi způsobuje piercing v ústech, nezbývá nic jiného, než se ho, pro dobro svých zubů, zbavit.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to jste mi připomněli,že se mám objednat na preventivní prohlídku
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles