Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ochutnejte zdraví z Japonska ve své kuchyni

31. 03. 2021 | Péče o tělo
U nás v Česku se ve velkém kvasí okurky, u Němců vítězí kysané zelí a Korejci si potrpí na zásoby svého kimchi. Kouzlu fermentovaných potravin propadly národy celého světa před stovkami či tisíci let, teď ale tento fenomén zažívá renesanci. Není divu, suroviny, které projdou procesem kvašení, se stanou zdravější, trvanlivější a mnohdy chutnější.

Tajemství japonské dlouhověkosti


Japonci si toho jsou velmi dobře vědomi a fermentované výrobky jsou každodenní součástí jejich jídelníčku. Podle odborníků jsou i proto jedním z nejzdravějších národů světa, důkazem jsou třeba obyvatelé ostrova Okinawa, kde žije nejvíc stoletých lidí na obyvatele.

Tajemství jejich dlouhověkosti v podobě miso pasty, sójové omáčky, rýžového vína nebo třeba shiokoji můžeme přirozeně zařadit i do naší kuchyně. Nemusíme přitom měnit své kulinářské návyky, vařit s nimi je jednodušší, než se může zdát.

Proč jsou japonské fermentované potraviny tak skvělé?


kimchi
    • Mají široké využití v teplé i studené kuchyni, od dresinku, přes polévky až po pečené maso.

    • Mají prodlouženou životnost, takže vám v lednici vydrží měsíce až roky po otevření a použijete je jednoduše tehdy, kdy na ně máte chuť.

    • Jsou přirozeným zdrojem probiotik, které ocení hlavně vaše zažívání a trávení.

    • Díky fermentaci obsahují větší množství vitamínů než čerstvé potraviny, takže jednoduše sníte méně a získáte více.


Které potraviny se vyplatí zařadit do jídelníčku?


Miso pasta
Miso je fermentovaná pasta z obilovin (rýže, ječmen), luštěnin (sója, cizrna, hrách, fazole) a soli. Existuje mnoho obměn, které se liší v použitých surovinách a intenzitě chuti, avšak její podstata tkví v její jednoduchosti - nepatří do ní nic než právě obilí, luštěniny, sůl a práce mikrobů. Miso pasta totiž může fermentovat od několika týdnů až po několik let. Z misa můžete dělat zálivky do salátu, přimíchat jej do vývaru, dochutit s ním zeleninová jídla i masa.  Sladké světlé varianty se hodí i do dezertů - zmrzlin, palačinek nebo cukrářských výrobků.

Sójová omáčka
Ve složení kvalitní sójové omáčky hledejte jen sójové boby, sůl, vodu a pšenici - jen tyto suroviny obsahuje opravdová shoyu. Pokud hledáte bezlepkovou variantu, vyzkoušejte tamari, která je v podstatě vedlejším a velmi ceněným produktem při výrobě miso pasty.

Shiokoji
Pokud rádi vaříte maso a ryby, shiokoji udělá zázraky. Jde o marinádu z fermentované (plísní koji nasladované) rýže, soli a vody, která jídlu dodá sladko-slaný a lahodný umami nádech a změkčí jej, ať už budete marinovat pár hodin nebo celou noc. Celý svět, včetně samotného Japonska, nyní objevuje toto jednoduché ochucovadlo a jeho neuvěřitelně širokou paletu použití.

Mirin
Sladké rýžové víno, které se na rozdíl od saké používá zásadně jen jako součást jídla. Používá se tam, kde je třeba nahradit sójovou omáčku a cukr, třeba do omáček, pod maso nebo k rybám, kdy chcete zjemnit typické rybí aroma.


Vařit s nimi je jednoduché a rychlé



Náš tip: 15minutová polévka
Ve 250 ml vývaru krátce povařte sezónní zeleninu, aby lehce změkla, ale byla stále křupavá. Pro vydatnější verzi přidejte houby, tofu nebo třeba kousky lososa. Odstavte z ohně a vmíchejte lžíci miso pasty. Miso nevařte, ztratilo by své cenné živiny.


Zdroj, foto: Fermentarum


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Beránek