Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Očkování do exotické Afriky - krásy přírody a nespoutané divočiny

20. 07. 2010 | Praktické rady
Cestování do exotických destinací si získává stále větší popularitu. Aby se však zahraniční dovolená obešla bez zdravotních obtíží, je třeba se před odjezdem informovat o zdravotních rizicích a možnostech očkování. V Očkovacích centrech jsou vám k dispozici odborní lékaři – epidemiologové s dlouholetou praxí v oboru.

Na konzultaci do jedné z osmnácti poboček v ČR se můžete objednat na bezplatné telefonní lince 800 123 321. Na schůzce pak lékař na základě podrobné znalosti problematiky cestovní medicíny, aktuálních rizik v jednotlivých oblastech světa a v neposlední řadě také vašeho zdravotního stavu sestaví nejen přesný plán očkování, ale také doporučí léky a ochranné prostředky a seznámí vás s ověřenými a doporučenými postupy, které sníží riziko zdravotních problémů na minimum.

Ve spolupráci s doc. MUDr. Rastislavem Maďarem, Ph.D. jsme připravili ukázkové informace o exotických destinacích, které jsou v posledních letech u českých cestovatelů nejoblíbenější. MUDr. Maďar je specialista v oborech epidemiologie, prevence a kontroly infekčních nemocí, cestovní i tropické medicíny a také nadšený a zkušený cestovatel.

Afrika

Keňa leží na východním pobřeží rovníkové Afriky a je tvořena vysokými horami, které se střídají s jezery, savanou, lesy a pláněmi. Keňské pobřeží lemují pláže s jemným bílým pískem omývanými vlnami průzračného, blankytně modrého Indického oceánu. Díky korálovému útesu, který se táhne podél pobřeží Keni, lze při šnorchlování obdivovat krásy podmořského života. Vynechat nelze ani safari - pozorování divoké zvěře v její domovině je zážitek na celý život. Další oblíbenou destinací je Tanzánie, která láká na přírodní krásy v proslulém národním parku Serengeti, impozantnost vysokých hor včetně Kilimandžára a na zářivě bílé písčité pláže a potápění mezi korálovými útesy. Dovolená v Tanzánii umožní zažít i tu “pravou” Afriku včetně domorodých kmenů i těsné blízkosti divokých zvířat.

Při cestách do subsaharské Afriky (až po Angolu, Demokratickou republiku Kongo a Tanzanii) je povinné očkování proti žluté zimnici. „Dále do této oblasti doporučujeme vakcíny proti virové hepatitidě A+B, břišnímu tyfu a meningokokové meningitidě. Při pobytu v odlehlých oblastech, jako jsou  oázy, pralesy a vzdálený venkov, nebo při dlouhodobém pobytu lze doporučit očkování proti vzteklině a 2 dávky vakcíny ve formě nápoje jako ochranu před cholerou a velkou částí bakteriálních cestovatelských průjmů,“ radí doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. Dále je potřebné zkontrolovat platnost očkování proti tetanu a u osob nad 40 let věku při plánovaném bližším kontaktu s místními obyvateli očkovat také proti záškrtu. „Před odjezdem do střední Nigérie by se u všech dospělých nad 30 let věku měla aplikovat jedna dávka vakcíny proti přenosné dětské obrně,“ doporučuje doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Ve všech zemích subsaharské Afriky s výjimkou oblastí s vysokou nadmořskou výškou a pobřežních regionů ve státech Eritrea, Etiopie, Keňa, Tanzanie je nutné preventivně užívat antimalarické tablety a zejména za tmy aplikovat na kůži účinné repelenty s dostatečnou koncentrací účinné látky.

 

Zdroj: Očkovací centrum

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !