Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Okruh ze Špindlerova Mlýna přes Klínové boudy

29. 05. 2013 | Česká republika

Dnešní trasu začínáme ve Špindlerově Mlýně ve ski areálu Svatý Petr. Auto zanecháme na malém bezplatném parkovišti nedaleko lanovky. Trasu v pohodě zvládnou i děti a je plánovaná tak, aby vedla opět střídavě z mírného kopečka a po rovině. Stoupání je jen ojedinělé a mírné.  Při čekání na spuštění lanovky na Pláň nám přestává pršet. Vyjedeme čtyřsedačkovou lanovkou na Pláň (1185 m n. m.), kterou zdoláme převýšení 437 metrů. Od horní stanice se vydáme téměř po rovině po modré značce necelý kilometr přes vrchol Přední Planina (1196 m n. m.) k Boudě Na Pláni.

Po trase máme výhledy do okolí i u Boudy Na Pláni, kterou si obejdeme. Pasou se tu ovečky pod boudou a naproti na kopci vidíme další cestu pro pěší.

Pokračujeme cestou, která se po chvíli zužuje. Procházíme smrkovým lesem přes dřevěný chodník v rašeliništi. Zde vidíme i Boudu Na Pláni, u které jsme stavěli. Dále klesáme kolem boudy, přejdeme po sjezdovce a po chvíli za mírného stoupání máme výhledy na louky s ovcemi, které se zde pasou a na okolní boudy.

Špindlerův MlýnZanedlouho dojdeme na louku s boudami, kde v dálce vidíme i zrekonstruovanou chatu Nová Klínovka, která se dříve jmenovala Chata Tesla. I odtud vidíme Chatu Na Pláni, která není ve velkém výškovém rozdílu.

V Klínovce si uděláme přestávku na jídlo a odpočinek. Mají tu pro děti na půjčení koloběžku, odstrkovadlo…, takže děti mají o zábavu postaráno. Já si dala jako zákusek jahodovou buchtu ozdobenou šlehačkou, která byla opravdu výborná. Jelikož přítel rád pije kávu a ani na výletě nechce být o tento nápoj ochuzen, objednal si tureckou kávu do klasického hrnečku. Tentokrát byl spokojený, protože množství a cena k sobě ladily (na spoustě míst tomu tak nebývá).

Po odpočinku vyrážíme mírným kopečkem k rozcestníku U Klínových bud. Tady opustíme zelenou, která by nás zavedla přes Výrovku, Luční boudu až na Sněžku. Vydáme se po modré vlevo svahem Zadní Planinou, nad boudou se opět pasou ovečky a hned po 250 metrech narazíme na další rozcestník Klínovka, kde se dovídáme, že k lanovce to máme ještě 6,5 km. Po chvíli nás přivítají borůvkové keříky. Mezi Stohem a Zadní Planinou jsou výhledy do Dlouhého dolu a Kozí hřbety. Výhledy jsou zde kouzelné, ovšem cesta je zrádná, stačí nepozornost a spadnete do dolu. Vtom jsem slyšela hlášku: „Na horu nepoletíš a dole tě najdeme“. Na cestě však nikoho nepotkáme, hledání by bylo tedy obtížné a myslím, že i zbytečné. Klesáme opatrně úbočím Stohu a v místě, kde se cesta nejvíce klikatí, si uděláme přestávku. Pod sebou máme Borůvkový žlab a přímo proti sobě Kozí hřbety. Mapu jsem vyndávala z batohu málokdy, protože jsem měla cestu přepsanou na papírku se záchytnými body, ale tentokrát jsem ji potřebovala k tomu, abych zjistila, právě co je v okolí a jak zde vedou turistické cesty. Do detailu zkoumáme, která cesta je na mapě zelená a která červená a právě v tu chvíli uhádneme zcela přesně, že cesta na protější straně na úbočí Kozích hřbetů je značená červenou značkou a shodli jsme se, že výšlap ze Špindlerova Mlýna musí být náročný, přesto by to mohl být tip na další túru. Taky máme hezký výhled na Špindlerův Mlýn a ski areál Medvědín.

Dojdeme ke druhé sjezdovce na naší cestě, která se jmenuje podle vrcholu Stoh. Po přejití na druhou stranu se vnoříme do borůvkového ráje. Vzhledem k času si místo pokračování užíváme borůvkové dobroty. Teprve tady potkáváme manžele, kteří borůvkám také neodolávají. V dohledu už máme lanovku se sjezdovkami z Pláně. Naposled přicházíme ke sjezdovkám, naše cesta směřuje rovně napříč sjezdovkou. Pod sebou máme tenisové kurty a spodní stanici lanovky. Proč máme pokračovat po značené cestě, která vede ještě dobré 2 km do Špindlerova Mlýna a pak se vracet k autu, když cíl máme na dosah ruky. V tu chvíli se kluci začínají kutálet červenou sjezdovkou dolů a opravdu je vidět, že se jim takový sešup líbí.

Trasa měří 10 km a zvládli jsme ji za necelých 6 hodin.


Piskotik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Okruh ze Špindlerova Mlýna přes Klínové boudy:

Okruh ze Špindlerova Mlýna přes Klínové boudy
Okruh ze Špindlerova Mlýna přes Klínové boudy
Okruh ze Špindlerova Mlýna přes Klínové boudy
Okruh ze Špindlerova Mlýna přes Klínové boudy
Okruh ze Špindlerova Mlýna přes Klínové boudy
Okruh ze Špindlerova Mlýna přes Klínové boudy
Okruh ze Špindlerova Mlýna přes Klínové boudy
Okruh ze Špindlerova Mlýna přes Klínové boudy
Okruh ze Špindlerova Mlýna přes Klínové boudy
Okruh ze Špindlerova Mlýna přes Klínové boudy
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
paráda Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zaujímavý článok a pekné fotky. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krkonoše jsou krásné v létě i v zimě, zvláště, když se vyvede počasí!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Možná se někdy těmi chodníky vydáme...
Obrázek uživatelky
profil
ráda jsem si o Krkonoších přečetla a těším se na dalšíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles