Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ořechy a sušené ovoce byste měli jíst každý den

13. 01. 2023 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Věděli jste, že hrstka ořechů a sušeného ovoce každý den prospěje vašemu zdraví? Zařaďte je do vašeho pravidelného jídelníčku a dodejte vašemu tělu dostatek vitamínů a minerálů. Můžete je přidat do vaší ranní snídaně, připravit na svačinu do práce nebo do školy nebo je zobat večer u televize.

Ořechy


Ořechy jsou bohaté na vitamíny, minerální látky, bílkoviny a zdravé tuky. Každý druh ořechu obsahuje jiné nutriční hodnoty, ale obecně se u nich setkáváme s vitamínem E, B1, B6. Mezi minerály patří selen a hořčík. Zdravé tuky jsou zdraví prospěšné, protože snižují riziko srdečního a cévního onemocnění. Ovšem i zdravé tuky při vyšší konzumaci mohou způsobit nárůst hmotnosti.

Mezi nejznámější druhy ořechů patří vlašské ořechy, kešu ořechy, lískové ořechy a mandle. Do popředí se v posledních letech dostávají také pekanové ořechy, pistácie nebo para ořechy.
Ořechy a sušené ovoce byste měli jíst každý denKaždý z těchto druhů má odlišné účinky na zdraví. Některé snižují hladinu cholesterolu, jiné působí pozitivně na paměť a soustředění, růst buněk, posilování imunitního systému nebo podporu růstu kostí a zubů. 

Oříšky můžete zobat jakou pochoutku v naturální podobě nebo vyzkoušet ořechy solené, pražené, v čokoládě nebo v těstíčku. Variant je opravdu hodně. Kromě zobání je můžete přidat do snídaňových kaší, upéct výborné ořechové dezerty a buchty nebo je přidat i do hlavního jídla. Využívají se k výrobě ořechových másel.


Sušené ovoce


Sušené ovoce stejně ořechy obsahují velké množství vitamínů a minerálů. Jsou také bohatým zdrojem antioxidantů a kyseliny listové. Někteří odborníci tvrdí, že konzumace sušeného ovoce ve velkém množství není zdravá z důvodu vysokého obsahu cukru a kalorií. Během sušení ovoce totiž dochází k odstranění vody a obsah cukru se zvyšuje. Doporučujeme se tedy konzumovat ovoce pravidelně, ale v malém množství. V sušeném ovoci najdete vitamín A, B, E, C, draslík, hořčík, vápník, železo a další.

Mezi oblíbené ovoce patří jablko, hruška, meruňka a broskev. Do popředí se dostává také exotické ovoce jako je sušené mango, ananas, datle, banán nebo papaya. S oblibou je ovoce přidáváno do snídaňových kaší nebo se konzumuje jako svačinka. Společně s ořechy mohou být ideální svačinou na horské treky.

Alternativou ke klasickému sušenému ovoci je lyofilizované ovoce. Lyofilizované ovoce neboli ovoce sušené mrazem je trendem poslední doby. Technika sušení vznikla už v dobách Incké říše. Lyofilizace se už od této doby používala k uchování potravin, ale nyní se využívá i pro uchování kosmetických přípravků, knih nebo květin. Lyofilizované ovoce oproti klasickému sušenému ovoci neztrácí svůj tvar, chuť ani barvu a je 100% přírodní. Hojně se využívá při přípravu nápojů, snídaní i na pečení.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !