Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Orlová s příjemným bydlením

12. 03. 2010 | Česká republika
Historie

Vznik Orlové a původ názvu vznikl podle pověsti z období vlády Těšínského knížete Měška. Ten, jednoho dne lovil v temných lesích svého panství, se posadil se svojí manželkou Ludmilou a  k polednímu odpočinku. Najednou z křoví vyletěl obrovský orel. Kněžna Ludmila se vylekala a na tomto místě předčasně porodila syna Kazimíra. Šťastný otec, dal v tomto místě postavit kapli a později pojmenoval okolí kolem kaple - Orlová.

Zásadní změnu do života Orlové přinesl počátek dolování v 19. století. Dochází k nárůstu obyvatel. Kromě vznikajících těžních provozů vyrůstají i typické havířské kolonie. První pokusy o těžbu uhlí v Orlové se datují rokem 1817. V roce 1850 bylo na území Orlové a Lazů již 16 uhelných jam.
Průmyslový rozvoj s sebou přinesl i společenský a kulturní rozmach. Orlová se stává na počátku 20. století centrem českého a polského školství, sídlem mnoha kulturních i sportovních spolků, muzejnictví a tvoří obchodní páteř celé těšínské oblasti. Stále rozšiřující se těžba uhlí, během 1. i 2. světové války, se začíná velmi negativně projevovat důlními škodami na domech a architektuře, zvláště v částech Orlová a Lazy. Zvažuje se dokonce úplná likvidace Orlové a přestěhování jejích občanů do okolních měst a obcí. Dochází však k připojení obce Horní Lutyně a  vybudování velkého sídliště na území této obce, které by nabídlo nový domov Orlovanům z poddolovaných částí města a zároveň také novým občanům, kteří do Orlové přicházeli za prací na základě důlních náborových akcí. Výstavba sídliště byla zahájena v roce 1963.

Sídliště, které tvoří větší část města, je nejen místem k bydlení. V této části města je většina zařízení sloužících ke společenskému a kulturnímu využití: dům kultury, městská knihovna, kino Vesmír s nejmodernějším promítacím systémem, dům dětí a mládeže a základní umělecká škola.
Celé město je ponořeno do množství zeleně, nabízí i místa k procházkám, k posezení v lesoparku, v letním kině či v četných hospůdkách. V centru nové zástavby najdete i budovu městského úřadu.

Kulturní památky

Farní kostel narozní panny Marie
Kostel Slezské církve evangelické
Areál jámy Alpineschacht (bývalý Kavoz)
Památník obětem stávky v r. 1925

Můj názor na Orlovou

Orlová je mé rodné město, strávila jsem v ní 19 let svého života. Bydlení je zde příjemné, všechno je dostupné (nemocnice, velmi dobrá doprava do okolních měst,  městská knihovna, mnoho obchodů a obchodních center). Ráda jsem chodívala na procházky do našeho lesoparku, kde je hospůdka Koliba a hned u ní krásný rybník.  Orlová nabízí také velkou řadu restaurací a hospůdek pro mladé lidi. Nabízí také pestré sportovní vyžití zimní stadion, u kterého se nachází i tenisové kurty a fotbalové hřiště. Máme zde i nový krytý bazén. Konají se zde různé kulturní i sportovní akce. Nabídka škol je rovněž pestrá: Nachází se zde kolem desíti základních škol, ale i Obchodní akademie, Gymnázium Orlová, Střední škola Dakol a počítačová škola Net Office. Obchodní akademie jsem navštěvovala a je to jedna z nejlepších škol v Orlové, dala mi možnost zde strávit krásné čtyři roky studia.

Mám Orlovou moc ráda a vždycky se do tohoto města budu vracet.

Počet obyvatel města celkem    34870
Počet mužů    17306
Počet žen    17564
Rok založení    1223

Slunicko – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Orlová s příjemným bydlením:

Orlová s příjemným bydlením
Orlová s příjemným bydlením
Orlová s příjemným bydlením
Orlová s příjemným bydlením
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
v Orlové -lazech jsem byla asi před 40lety na prázdninách...moc si nepamatuji, jen že jsme chodili k Becírku..nějakému rybníčku, strýc a teta pracovali na dole a bydleli v cihlovém domku..
Obrázek uživatelky
profil
Doufám, že místen pro klidné bydlení není V. etapaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pocházím ze severní Moravy, v Orlové jsem byla vícekrát, ale nenadchla mne
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíktaky jsem prožila v Orlové více než 20 let svého života. Krásné dětství,mládí, střední školu.
Pak jsem odešla do Prahy, vystudovala, vdala se
a zůstala tam. Do Orlové se ale pravidelně již dalších více než 20 let vracím k rodičům, sourozenci, kamarádům, příbuzenstvu. A je to vždy nádhernéééééé.Miluji toto město, jeho klid oproti Praze, zeleň. Prostě paráda. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Orlová se velice změnila a stará část se stále obnovuje,hezky jsi to napsalaSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles